Százkorona - Példajáték - Az acél dala

Túl vagyunk a Százkorona szerepjáték második tesztkalandján is: a hideg északra, a tűzvérűek földjére vetődött azúr harcosnő egy lépéssel közelebb került a Medvevölgy fejedelemség urait mágiával befolyásoló varázsló leleplezéséhez. Váratlan szövetségesre leltek a Boszorkánykirálynő egyik Vadászának személyében, bár neki és társainak is van titkolni valója a Vadász elől.
A Conan kapcsán már írtam a játék harcrendszerének működéséről, mostanra pedig (a lassan egy éve futó, 5. fejezeténél tartó Conan kampánynak és a Százkorona tesztjátékoknak köszönhetően) elég tapasztalat összegyűlt belőle, hogy egy példaharcon keresztül megmutassam "élesben" is. A próbákhoz szükséges táblázatot ITT találjátok.



A résztvevők és a harc szempontjából lényeges tulajdonságaik:
Harald, a tűzvérű fegyverforgató
• Rátermettség 1 - Erő 5, Mozgás 8 (páncélban 6)
• Küzdelem 1 - Csatakard 8, Verekedés 2
• Kitartás 1 - Sebtűrés 9
• Érzékelés 0 - Megfigyelés 3
• Fegyver
○ Csatakard: Fegyverbónusz 2, Kezdeményezés -2
• Páncél
○ Láncing: Védelem 2, Mozgásbüntetés 2 (Has, Mellkas, Jobb Kar, Bal Kar)
○ Lábvér, bőr: Védelem 1, Mozgásbüntetés 0 (Jobb Láb, Bal Láb)
○ Sisak, nyitott: Védelem 2, Mozgásbüntetés 0 (Fej)

Olaf, a tűzvérű vadász
• Rátermettség 1 - Állati Reflexek 2, Mozgás 5
• Küzdelem 1 - Rövidíj 7, Tőr 2, Verekedés 1
• Kitartás 1 - Sebtűrés 5
• Érzékelés 1 - Megfigyelés 6
• Fegyver
○ Rövidíj: Fegyverbónusz 0, Kezdeményezés 0, Táv 50 /110 / 200
○ Tőr: Fegyverbónusz 0, Kezdeményezés -1
• Páncél
○ Bőrzeke: Védelem 1, Mozgásbüntetés 0 (Has, Mellkas)
○ Karvért, bőr: Védelem 1, Mozgásbüntetés 0 (Jobb Kar, Bal Kar)
○ Lábvér, bőr: Védelem 1, Mozgásbüntetés 0 (Jobb Láb, Bal Láb)
○ Csuklya: Védelem 1, Mozgásbüntetés 0 (Fej)

Martalócok
• Rátermettség 1 - Mozgás 4
• Küzdelem 1 - Harci bárd 4, Verekedés 3
• Kitartás 0 - Sebtűrés 4
• Érzékelés 0 - Megfigyelés 3
• Fegyver
○ Harci bárd: Fegyverbónusz 1, Kezdeményezés -1
○ Hajítóbárd: Fegyverbónusz 0, Kezdeményezés 0, 5 / 10 / 20
• Páncél
○ Bőrzeke: Védelem 1, Mozgásbüntetés 0 (Has, Mellkas)
○ Kerek pajzs: Védelem 2, Mozgásbüntetés 0 (Fej, Has, Mellkas, Jobb Kar)

Harald és Olaf Medvevölgy fejedelmének megbízásából Télzug városába igyekszik, egy fontos üzenettel. A szomszédos Háromkő határához érve a dombok közt vezető hágó helyett a Búvó-barlang hosszú, keskeny és kanyargó alagútját választják, bár mindketten meg vannak győződve, hogy az ellenségeik lesben állnak a túloldalon.


Mesélő:
"Már lassan egy órája kanyarogtok a Búvó-barlangban, mire végre meglátjátok a falakon a kijáratból beszűrődő fényt."
Harald: "Olafra nézek, és a szabad kezemmel jelzem, hogy óvakodjon előre egy kicsit, körülnézni."
Olaf: "Biccentek, a lovam kantárát Harald kezébe nyomom, azután előre osonok."
Mesélő: "Rendben, mekkora a Mozgásod?"
Olaf: "5-ös."
Mesélő: <Dob az odakint rejtőzködő martalócoknak, Megfigyelésre, levonva a saját értékükből Olaf Mozgását: az eredmény 14: a -2. oszlopon ez Narancssárga/Jó, vagyis a martalócok már tudják, hogy valaki settenkedik a barlangban.> 
Mesélő: "Nem sikerül teljesen csendesnek maradnod, néhány kavics megnyikordul a talpad alatt."
Olaf: "Átkozódom kicsit magamban, azután a barlang falához lapulok, és inkább csak fülelek. Dobjak Megfigyelést?"
Mesélő: "Igen, dobjál kérlek."
Olaf: "Rendben." <A dobás 54: Harald Megfigyelése 6, de ebből ki kell vonni a martalócok 4-es Mozgását, így a 2. oszlopon egy Zöld/Félsiker.>
Mesélő: "Nem vagy benne teljesen biztos, lehet, hogy csak a szél játszik veled, de mintha valami oda nem illőt hallnál. Bizonyosat viszont nem tudsz mondani."
Olaf: "Ez elég ahhoz, hogy jelezzek Haraldnak, és elővegyem az íjamat."
Harald: "Kikötöm a lovakat, ha találok egy alkalmas sziklát vagy valami régi éket a falban."
Mesélő: "Van egy régi, elrozsdált fáklyatartó - amíg nem riasztja meg senki a hátasokat, tartani fog."
Harald: "Óvatosan kihúzom a kardomat, és lassan előre lépkedek én is."
Mesélő: "Mi a tervetek?"
Olaf: "Kivárjuk, míg megunják?"
Harald: "Megrázom a fejem, erre nincs időnk. Háromig számolok, azután kirohanok a barlangból, karddal a kezemben!"
Olaf: "Megvonom a vállamat - én is megyek, de Harald mögött lemaradva, íjjal a kezemben."
Mesélő: "Rendben, akkor mindenki dobjon Meglepetés próbát."
<Harald legmagasabb releváns adottsága a Mozgás, ami páncélban 6-os: a dobás 51, ami Zöld/Félsiker, így 1 pontja van. Olaf szintén a Mozgásra dob, ami 5-ös: a dobás 35, az eredmény így Sárga/Átlagos, ami 2 pont." A három lesben álló martalócnak külön-külön dob a Mesélő, a 4-es Mozgásukra: az eredmények Narancssárga/Jó, 3 pont; Sárga/Átlagos, 2 pont és Fehér/Sikertelen, ami 0 pont.>
Mesélő: "Rendben, ahogy kirohantok, a barlang két oldalán elszórtan heverő sziklák közül három állatbőröket viselő martalóc ugrik elő. A legtöbb pontja az első számú martalócnak volt, 3, de Olaf 2 pontja ez 1-re csökken, így egyetlen cselekedet lehet, mielőtt mindenki kezdeményezést dobna. Mivel elég közel van, nem kell mozognia, egyből Harald odalába próbálja vágni a fejszéjét." <Támadást dob a martalócnak, kivonva a Harci bárd forgatásának 4-es értékéből Harald 6-os Mozgását: a dobás 66, ami a -2. oszlopon Fehér/Sikertelen.> A lendület megvolt, de a csapás pár ujjhosszal elkerüli Haraldot!"
Harald: "A képébe nevetek, ő lesz az első számú célpontom! Megpróbálom majd lecsapni a fejét!"
Olaf: "Én az egyik hátul maradó felé eresztek egy vesszőt."
Mesélő: "Rendben, a három martalóc közül kettő fér Haraldhoz, a harmadik egyelőre nem tud, a keskeny barlangkijárat miatt. Dobjunk kezdeményezést!"
<A Kezdeményezés mindenkinek D10 + Mozgás, plusz/mínusz a fegyverből származó módosítók. A sorrend így Harald (14), Olaf (13), Martalóc #1 (12), Martalóc #2 (12) és Martalóc #3 (8).>
Harald: "Megpróbálom lecsapni a támadóm fejét a csatakardommal! <Harald a 4. oszlopon dob, az eredmény 19, vagyis Narancssárga/Jó.> Ez majdnem telitalálat: a sebzés 3 pont a siker miatt, és még 2 a nehéz penge miatt, szóval összesen 5!"
Mesélő: "Szép csapás! Felrántja a pajzsot a csapásod elé, ami 2 pontot fel is fog belőle, de a maradék 3-at elszenvedi: a pengéd szinte lehasítja az egyik fülét, a kiömlő vér elborít mindent. Talpon van még, de láthatóan kicsit elszállt a harci kedve."
Olaf: "Kiröpítem a vesszőt a hátul maradó felé." <A 3. oszlopon dob, az eredmény 61, és éppen hogy, de Zöld/Félsiker. Mivel nem célzott testtájra, a találat helyét véletlenszerűen kell kidobni: 97, vagyis fej!> Ez csak 1 pont, de fejre ment!"
Mesélő: "Sajnos látta, ahogy megcéloztad, és felemelte a pajzsát, úgyhogy ki is védte."
Olaf: "A pokolba!"
Mesélő: "Rendben, a sebesült martalóc meglendíti a bárdját és Harald feje felé vág. <mivel elvesztette a Sebtűrése felét, további -3 büntetés kap, így a -5. oszlopon dob, az eredmény pedig 64, ami Fehér/Sikertelen> A csapás mellé megy. A második martalóc Harald jobb karja felé vág. <-2 oszlopon 49, ez pont belül van a Zöld/Fehér mezőn> A bárd éle a karodba vág, a sebzés 2 pont!"
Harald: "A láncing ezt fel is fogja, dühösen le is köpöm a martalócot!"
Mesélő: "A harmadik támadó nem támad, ehelyett fegyvert cserél, és egy hajítóbárdot húz elő, az alkalmat keresve. Vége a körnek, ki mit tervez a következőben?"
Harald: "Megcélzom a második martalócot, de ezúttal a lábát, azt nem tudja védeni a pajzsával."
Olaf: "Maradok a hajítóbárdosnál, de most célzottan a fejére lőnék."
Mesélő: "Az első és a második martalóc továbbra is Haraldot támadja, a harmadik Olafot célozza meg a hajítóbárdjával. Kezdeményezzünk!"
<A második körben a sorrend Harald (14), Olaf (14), Martalóc #1 (12), Martalóc #3 (7), Martalóc #2 (5)>
Harald: "Egyenesen a második támadóm térde felé vágok! <4. oszlopon 25, Sárga/Átlagos> Ez összesen 4 pont!"
Mesélő: "A bőrzekéje eddig nem ér le, és a pajzsa sem védi a lábát, úgyhogy ez szinte levágja a lábát, csontig hasítod! A martalóc alig áll a lábán."
Olaf: "Megcélzom a harmadikat, a feje felé röpítve a vesszőt. <A 3. oszlopon dob, de mivel célzott, legalább Narancssárga sikert kellene elérnie - ehelyett az eredmény 96.> Erre viszont dobok egy érmét a Révésznek! <1 Szerencse-pontot felhasználva Olaf újra dobja a próbát: az eredmény ezúttal 16, vagyis megvan a szükséges Narancssárga!> Ez akkor 3 pont!"
Mesélő: "A pajzsa most is ott van az útban, de még ez sem óvja meg az egésztől: a vessző gellert kap, és végig hasítja a homlokát. A sebzés 1 pont így."
Olaf: "Hah!" 
Mesélő: "Jó, most jön az első martalóc. Bár komolyan megsebesült, még egyikük sem esett el, úgyhogy nem adja fel, Harald feje felé csap a bárdjával! <A dobás 26, ez a -5. oszlopon egy Sárga eredmény> 3 pontnyi sebzés!"
Harald: "Amiből a sisak miatt csak 1 marad."
Mesélő: "A társa is kedvet kap hozzá, ugyanúgy a fejed felé csap. <A dobás 15, szintén Narancssárga.> És ugyanúgy 3 pont."
Harald: "A sisakom még bírja, remélem. Ez így eddig 2 pontnyi sérülés. A felétől még messze vagyok."
Mesélő: "Hát jobban állsz, mint ők. Viszont a hajítóbárdos Olaf felé dobja a fegyverét, úgy 6 lépésről, tehát már közepes távról. <A martalócnak nincs külön Dobás adottsága a hajítóbárdra, így csak az 1-es Küzdelem értékét használhatja. Ebből kell kivonni Olaf 5-ös Mozgását, és a közepes táv miatt kap még -3 lépték büntetést, így a -7. oszlopon dobhat. Az eredmény 78, Fehér/Sikertelen.> A bárd méterekkel elhibázza Olafot."
Olaf: "Fakezű!"
Mesélő: "Rendben, jön a harmadik kör. Ki mire készül?"
Harald: "Be akarom fejezni, amit elkezdtem, úgyhogy az első martalóc feje felé vágok."
Olaf: "Még egy vesszőt szánok a harmadikra, célzás nélkül."
Mesélő: "Az első és a második martalóc továbbra is Haraldot támadja - feltéve, ha dobnak egy sikeres Akaraterő próbát, mert mindketten nagyon véreznek. A harmadik még egy bárdot készül dobni, ezúttal Harald felé. Kezdeményezzünk!"
<A sorrend ezúttal Harald (13), Martalóc #2 (13), Martalóc #3 (10), Olaf (6), Martalóc #1 (6).>
Harald: "Lesújtok a martalócra a pengémmel. <a 7. oszlopon az eredmény 25, Narancssárga/Jó siker.> Ez mélyre megy, összesen 5 pont!"
Mesélő: "Hát, ebből 2 pontot felfog a pajzsa, a többi bemegy. Mivel ezzel mínuszba került a Sebtűrése, egy hörgésbe fulladó ordítással összeesik. A mellette álló második martalóc elkerekedett szemekkel bámul rá, <az Akaraterő próbája 37, Zöld/Félsiker>, azután üvöltve a fejed felé vág a bárdjával. <A -5. oszlopon dob, az eredmény 03, ami még itt is egy Vörös/Kiváló siker.> Ez egy hatalmas csapás lesz, összesen 5 pontnyi sebzés, és kérek egy Sebtűrés próbát, a Különleges Sérülés ellen."
Harald: <Nyel egy nagyot.> Dobok egy érmét a Révésznek, és egy Szerencse pontért lecsökkenteném a sikerét Vörösről Narancssárgára."
Mesélő: Hát jó, így is 4 pont a sebzés."
Harald: "A sisak 2-t felfog, a maradék bemegy. Még így is kevesebb, mint a fele Sebtűrésem vesztettem el."
Mesélő: "Rendben, közben a harmadik martalóc egy újabb hajítóbárdot dob Harald felé. <Mivel ő közelebb van, de a Mozgása is magasabb, a -5. oszlopon dob: az eredmény 77, Fehér.> És ez ismét nagyon mellé megy."
Olaf: "Fakezű! Rálövök. <a 3. oszlopon az eredmény 41, Zöld/Félsiker. A találat helye ezúttal a Bal Kar.> Ez 1 pont, de ha jól sejtem, felfogja a bőrzekéje."
Mesélő: "Sajnos igen. Viszont mivel az első martalóc elesett, vége a körnek, jöhet a következő. Ki mire készül?"
Harald: "Elegem van az előttem álló fickóból, a feje felé vágok."
Olaf: "A harmadikra lövök, célzottan, fejre."
Mesélő: "Harald, az előtted álló fickó le akarja csapni a fejed. A harmadik viszont odarohan hozzátok, és felkapja az elesett társa bárdját, viszont támadni már nem fog tudni. Kezdeményezzünk!"
<A negyedik kör sorrendje Harald (14), Olaf (14), Martalóc #2 (8), Martalóc #3 (8).>
Harald: "Meglendítem nagy ívben a kardomat, és oldalról a feje felé vágok. <Az eredmény a 7. oszlopon 51, ami egy Zöld/Félsiker.> A sebzés 3 pont, ezt nem fogja tudni kivédeni a pajzsával."
Mesélő: "Nem is - még ha tompítja is valamennyire az erejét, a kardod eléri a koponyáját. Egy hang nélkül összeesik."
Olaf: Fogcsikorgatva kilövöm a vesszőmet a harmadikra. <A 3. oszlopon dobva az eredmény 89, ami Fehér/Sikertelen.> Na ne! Dobok egy érmét a Révésznek! <Egy újabb Szerencse-pontot felhasználva az eredmény 06, Vörös/Kiváló siker!> 4 pont és dobhat mentőt Különleges Sérülés ellen!"
Mesélő: <Megrázza a fejét.> "2 pontot ugyan felfog a pajzsa, a vessző viszont onnan egyenesen a szemébe csapódik. És mivel ő csak egy Ellenség, nem egy Vetélytárs, neki nem jár mentő, úgyhogy azonnal meghal."
Harald: "Felkapom az egyik elesett támadó pajzsát, és feszülten várok, hogy vannak-e még."
Olaf: "Én is felhúzom az íjam."
Mesélő: "Hosszú pillanatok telnek el, miközben semmi mást nem hallotok, csak a saját zihálásotokat. Senki sem ront elő a sziklák közül, nyílvesszők sem röpülnek felétek. Úgy tűnik, vége van."
Harald: "Lassan leengedem a kardomat, ledobom a pajzsot, azután leveszem a sisakomat és megnézem, mennyire komolyak a fejsebeim..."



Százkorona - Példajáték - Az acél dala

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések