Százkorona - A Régiek emlékezete

 Bár Százkorona egy végletesen emberközpontú világ, hiszen a sárkányokon, egyes fajzatokon és talán a rémeken kívül nem élnek más, intelligens népek rajta, kontinens-szerte faragott oszlopok, csonka kőfalak és összedőlt kupolák hirdetik, hogy nem az Óhazából érkezett telepesek emeltek itt először civilizációt. A nagyobb városok közül több is az összedőlt, ősi települések romjaira épült, a felszínen eltüntetve a nyomaikat, ám a pincék ásása közben gyakran ütköznek az ásók régi járatokba, kövezett falú sírkamrákba és oszlopokkal alátámasztott csarnokokba. A falakba vésett primitív ábrák és domborművek emberszerű alakokat ábrázolnak, ám az arcukat mindig rituális sisakok takarják, mintha csak tilos lett volna megmutatni vonásaikat. Senki se tudja biztosan, kik is voltak ezek a "Régiek", hiszen soha senki sem találkozott egyetlen túlélővel sem.

Építészet

A Régiek emelte településekből csak a kőből emelt falak és oszlopok maradtak fent, de bizonyosan használtak más anyagokat, fát és cserepet is. Legtöbbször csak néhány kerek vagy ovális alaprajzú, befelé dőlő falu ház maradványai mutatják, hogy valahol tanyájuk vagy erősségük állt, néhol viszont egészen nagy várak, városok is hirdetik az örökségüket. Ezek közül a legnagyobb a Régiek Csarnoka, Zöldodú közelében, ami egy több száz lépés átmérőjű kupola: a kőből készült kapuit képtelenség kinyitni, így a kincskeresők csak a tetőn vágott lyukakon tudnak aláereszkedni. Odabent hatalmas, kőtömbökből épült háza, tornyok és kiterjedt pincék sorakoznak, és mindenfelé élőholtak lesnek az élőkre.

A hegyek hágói mentén gyakran látni háromszög alaprajzú, madárfejet formázó totemoszlopokat is. Egyes feljegyzések szerint ezekben a faragványokban mindmáig rejtőzik némi mágia, és tény, hogy a mellettük vezető utak még a legnagyobb havazások idején is járhatók maradnak.

A Régieknek tulajdonított építmények közül a legismertebb kétséget kizárólag a Tűfok városa felett álló magas, karcsú torony, melynek anyagát még senki se tudta beazonosítani, ám éjjeli derengése minden hajós számára irányt mutat. A legvalószínűbb feltételezés szerint mágiával emelték, ám hogy ki, mikor és miért, a múlt ködébe vész.

Ábrázolás

Szinte minden romjuk tele van vésve ősi képekkel és domborművekkel, melyek főleg állatokat, fajzatokat és homálylényeket ábrázolnak, de köztük gyakran felbukkannak emberszerű, maszkot vagy sisakot viselő alakok is. Ha elfogadjuk hitelesnek a méreteket, a kontinens mai lakóinál valamivel magasabbak voltak, nagyjából 2 lépés körül, és alkatuk inkább volt karcsú, mint erős, vagy tagbaszakadt. Rövid, a derekat és a mellkast takaró ruházatuk azt sugallja, hogy akkoriban egész Százkorona éghajlata sokkal melegebb volt. Mivel soha, sehol nem találtak olyan vésetet, ahol látszana az arcuk, a legtöbb bölcs úgy hiszi, valamilyen rituális vagy mágikus tilalom volt az arcok ábrázolására - bár van olyan álláspont is, hogy a különféle vonás nélküli maszkok, sisakok igazából maguk az arcok, ez nem túl valószínű.

A vésetek egy részét sokan egyfajta képírásnak tekintik, ám nehéz megmondani, hogy ez valóban igaz-e, vagy csak díszítő motívumok voltak. Az óvatosabb bölcsek inkább csak írás-kezdeménynek tekintik ezeket, és csak a leglelkesebb "szakértők" állítják, hogy a Régiek valódi írásbeliséggel bírtak volna.


Tárgyak

Százkorona gazdagabb lakói közül sokan gyűjtik a Régiek használati és dísztárgyait, így ezeknek komoly értéket tulajdonítanak. A csontból és fából készült holmikból kevés maradt meg, a legtöbb csiszolt kőből, obszidiánból és rézből készült. A bölcsek szerint a Régiek már ismerték a bronz titkát is, és elég sok puhább fémet használtak, viszont legfontosabb tárgyaikat, így például fegyvereiket különféle, talán mágiával létrehozott kristályokból készítették. A romokból gyakran kerülnek elő tőrök, fejszék és kard, jellemzően ívelt, karomra hasonlító pengével, melyekből ugyan nem érződik varázserő, viszont szinte akadály nélkül vágják át a bőrből készült vérteket, és csak a fémek állítják meg őket. Ezeknek a holmiknak igen magas az ára, így sosincs hiány a felkutatásukra induló bátor és vakmerő bolondokból.

Különös módon az aranynak és az ezüstnek nem tulajdoníthattak nagy értéket, ugyanis sem ékszereket, sem pedig pénznek tűnő tárgyakat nem találtak ezekből. Jellemzően inkább forrasztó anyagként használták őket, sérült eszközök összeillesztésére, ám ezek szintén igen kelendőek az előkelők között.


Mágia

A Régiek szinte minden romjában megtalálni a mágia nyomait, a különös formájú építményektől az ismeretlen anyagú kristálypengékig. Aktív, máig működő varázslatokra csak ritkán bukkannak a kincsvadászok - ezek általában áldozatra leső csapdák vagy mára már eltorzult, kivehetetlen üzeneteket elmondó mágikus vésetek. Ám mindezek is azt bizonyítják, hogy civilizációjuk sokkal jobban hagyatkozott a varázslatra, mint Százkorona mai lakói.


A Régiek és a rémek

Százkorona egykori lakóinak eltűnése és városaik romba dőlése szinte minden bölcs szerint összefüggésben áll a rémekkel, ezekkel az emberevő humanoid szörnyetegekkel. Annyi bizonyos, hogy előszeretettel veszik be magukat a Régiek romjaiba, így az utazók vagy kincsvadászok általában automatikusan feltételezik a jelenlétüket, ha ilyen helyre bukkannak. Ezen túl viszont semmi bizonyosat nem lehet tudni.

Az egyik népszerű feltételezés szerint a Régiek és a rémek egy és ugyanaz a nép, "csupán" valami történt az egykori építőkkel, ami miatt elvesztették a beszéd és az alkotás képességét. Az elmélet hirdetői az istenek vagy a homálylények átkát sejtik a dologban, ami hihető magyarázat lenne, de ha az ember egymás mellé képzeli a faragványokon látott, karcsú alakokat és a hatalmas, izmoktól dagadó rémeket, már nem ilyen meggyőző az egész.

Egy másik elmélet szerint a rémek voltak azok, akik kiirtották a Régieket, ugyanúgy felfalva őket, mint ahogy az emberekkel is tették. A feltételezések szerint a kontinens első civilizációját építő nép sokkal kisebb lélekszámú volt, és nem tudtak akkora erőt szembe állítani velük, hogy megfékezzék a szörnyetegeket, akik köztudottan igen szaporák, főleg ha van elegendő hús a számukra.

Egy harmadik elmélet szerint rémek egyfajta fajzatok, melyeket homálylények vagy maguk a Régiek teremtettek, és ez okozta a bukásukat, mégpedig igen gyorsan. Ennek igazolására azt szokták felhozni, hogy bár Százkorona szinte minden ismert vagy éppen mára kihalt élőlénye megtalálható az ősi véseteken, egyiken se találni egyetlen egy rémet se.

Százkorona - Alkossunk karaktert!

Százkorona - A Régiek emlékezete



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések