Cyberpunk RED - Faxlapok - Csillagpor

PLETYKÁK - VÉLEMÉNY - IDŐJÁRÁS & VESZÉLYEK - TECH -

ÉLETSTÍLUS - SZÓRAKOZÁS - ÜZLET - NEMZETKÖZI HÍREK

NCT

Night City Today

A csillagok közé!
Írta: Ron Kovac

Emlékszem, apámnak gyerekkoromban egy egész doboznyi filléres sci-fi regénye volt, melyek javarészt a Naprendszerben és a különféle űrbéli bányavilágokon játszódtak. Bár azt hihetnénk, hogy egy "távoli jövőben" az emberek már megtanultak egymással békében élni, és egy utópisztikus rend uralkodik, valójában ezek a történetek nem sokban különböztek a vadnyugati és alaszkai aranyláz korától, egyfajta sci-fi westernek voltak. Az aszteroidabányászat egyébként elég sok sci-finek alapköve, és a Bomba előtt mindenki azt várta, hogy a Highriderek hamarosan egészen a Naprendszer pereméig szállnak a Deltákkal, hogy olyan fémeket gyűjtsenek be, melyek sehol sem találhatók meg a Földön. Milyen naívak voltunk…
Mond még valakinek valamit az, hogy 67/P, vagy Csurjumov-Geraszimenk üstökös? Ha nem (és szerintem sokan vannak ilyenek), ez volt az méretes, több, mint két mérföld átmérőjű égitest, amit annak idején nagy csinnadratta közepette az ESA Rosetta szondája megközelített, majd a leszállóegysége landolt is rajta (már ha annak lehet nevezni, hogy háromszor megpattant, majd beleállt egy sötét vágatba). Egy darabig mindenki abban reménykedett, hogy most azután rengeteg csodálatos információt fognak nyerni, azután persze kiderült, hogy semmi sem lesz az egészből, rossz a szög, nem töltődnek a napelemek stb. Végül a szonda is lezuhant, amikor elfogyott az üzemanyaga.
Nos, a kéretlen történelemlecke oka az, hogy mint azt megtudtam, pár évvel ezelőtt a ma már többé-kevésbé ismeretlen AstroSolarTech (AST) vállalat a régi orbitális állomásokról elindított egy expedíciót erre az üstökösre, és nem csak hogy réges-régen el is érték, de a (javarészt robotizált, de öt fős legénységgel is bíró) ASTV "Outlander" űrhajó már hazafelé tart a Földre! A forrásaim sajnos pontosan nem tudták megmondani, miért is indult útnak az expedíció, de ÁLLÍTÓLAG csaknem egy évtizeddel korábban előkerült egy szupertitkos szondának a jelentése, aminek sikerült kapcsolatban lépnie a 67/P felszínén "alvó" leszállóegységgel, kinyerve belőle pár olyan információt, amit annak idején az ESA-nak sem sikerült. A pletyka szerint az eredmények láttán a kutatók különféle ősi görögöket emlegettek…
Annyi bizonyos, hogy az AST expedíciója arra az időszakra tehető, amikor a cég szinte minden ingatlanát és jó pár szabadalmát eladta, és a befolyt tőkét egy ismeretlen projektbe fektette. A Bomba előtti években ez garantáltan kiváltotta volna valamilyen hatóság érdeklődését, manapság persze ezt is sokkal könnyebb elintézni.  A cég egyik alapítója, Tanaka Hikaru el is hagyta a vállalatot, és amerikai férjével, George Miltonnal egy új céget alapított, a szintetikus műanyagok előállításával foglalkozó TanTon Inc-et (TTI). Az AST meg is vádolta őket bizonyos szabadalmak eltulajdonításával, ám a bíróságon végül bebizonyosodott, hogy ezek pont azok voltak, melyeket az AST eladott - csak éppen strómanokon keresztül ezek a TTi-hoz vándoroltak. 
Akármi is áll a dolgok hátterében, az Outlander hazatéréséről szóló pletykák láthatóan a TTI háza tájékán is hullámokat vertek, ugyanis a cég elkezdte átcsoportosítani az erőforrásait, és szerződést kötött Night City egyik nagymenő ügyvédi irodájával, az elsősorban szabadalmi ügyekkel foglalkozó Bulgakov & Fosterrel. Valami készül… Reméljük, nem a 9-es tervet hozzák a világűrből.



Küldetés: Ügyvédet perrel…
Információ a játékosoknak:
Ezt a munkát nem a csapat szokásos Fixere adja, hanem egy nagymenő, akiről azt beszélik, gyakran futnak be nála céges megbízások. A munka, amit kínál, elsőre elég rutinnak tűnik: meg kell akadályozniuk, hogy egy ügyvéd eljusson egy adott napon az irodájába (a halála nem szükséges, de nem is probléma), illetve meg kell szerezniük az aktatáskáját. Ezzel egy időben nekik (vagy ha nincs a csapatban Netvadász, akkor a Fixer által felfogadott külsősnek) be kell törnie a cég hálózatába és el kell szabadítania egy vírust a belső hálózatban, hogy megsemmisítsen minden állományt, ami a "Csillagpor" projekthez köthető.
Az ügyvéd, Anton Bulgakov a város Céges Zónájában lakik, egy jól őrzött toronyházban. Itt megtámadni kész öngyilkosság: az épületben tucatnyinál több őr teljesít egyszerre szolgálatot, drónok keringenek körülötte, ráadásul rajta és a feleségén kívül még két testőr is tartózkodik a lakásban. Az irodaház ugyanúgy ki van zárva: a Völgyben található épület biztonsági szintje szintén magas, ráadásul ha már idáig eljutott, eleve kudarcnak számít az akció. Marad tehát az, hogy valahol a lakóház és az iroda között ütnek rajta, mikor A-ból B-be tart: Anton nem szeret repülni, ezért AV helyett inkább egy páncélozott limuzinnal jár be dolgozni. A sofőrön kívül egy orosz származású testőrnő is vele tart az úton, őt is ki kell iktatniuk, ha meg akarják szerezni a táskát.
A táska tartalma egyébként nem tartozik a csapatra, ezt a Fixer többször is kihangsúlyozza: eleve az önmegsemmisítő miatt a megfelelő kulcs vagy szoftver nélkül vajmi kevés esélyük van kinyitni. Ha mégis megpróbálják, az akció automatikusan kudarc, és a Fixer a saját csapatát küldi a nyomukba.
Az irodai akció a kocsi megtámadásával nagyjából egy időben zajlik: a cég Kiemelkedő Nehézségű architektúrájában egy Fekete Jég őrzi az adatokat, viszont saját, dedikált Netvadászt nem foglalkoztatnak. 


Mesélői jegyzetek:
Annak idején, mikor az AST alapítói hozzájutottak a Rosetta szonda Philae leszállóegységének adataihoz, a tudósok azonnal meglátták azokban egy különleges tulajdonságokkal rendelkező újfajta műanyag lehetőségét, amit a kutatóik egyszerűen "plasztacélnak" neveztek el, jobb híján. A menedzsment nagy része úgy látta, hogy az ehhez szükséges anyagokat kizárólag a 67/P bányászatával szerezhetik meg, míg Tanaka Hikaru amellett kardoskodott, hogy az űrhajó megépítéséhez szükséges pénzből inkább kísérletezzék ki a szintetikus, földi előállítás módszerét. Mivel képtelen volt meggyőzni erről az igazgatótanácsot, Tanaka elhagyta az AST-t, és létrehozta férjével a TTI kutatócéget, ami a kezdetektől ezen dolgozott. És most, mikor az ASTV Outlander a több évnyi fáradtságos utazás és bányászat után végre a föld közelében jár, és minden készen áll a plasztacél előállításához, az AST egy informátortól megtudta, hogy a TTI-nek sikerült kifejlesztenie az anyag szintetikus komponenseit - és a költségek természetesen az űrbeli bányászat töredékét teszik csak ki. Ha a TTI-nek sikerül szabadalmaztatniuk a módszert az anyag előállítására, az Outlander rakománya ugyan nem változik értéktelen csillagporrá, viszont a ráköltött összeg töredékét fogja csak érni, ami a cég azonnali összedőlését jelenti.
Mivel az erőforrásai finoman szólva is végesek, az AST-nek nincsenek saját ügynökei vagy kommandósai, hogy megakadályozzák a katasztrófát: az egyetlen lehetőségnek a külsősök bevonása tűnt. Ezért kérték fel a csapatot összeszedő Fixert, hogy szervezze meg az akciót. Bulgakov táskájában ott van a kész szabadalmi beadvány, anyagmintákkal, az iroda rendszerében pedig a biztonsági másolat. Természetesen a TTI irodájában is megvannak a kutatási anyagok, ám a szabadalmi beadvány ismételt összeállítása időt vesz igénybe, és mire ezzel megint elkészülnek, az Outlander eléri a Földet, és ha az AST előbb állítja elő az anyagot és védeti le az anyagot, mint a TTI, akkor onnantól nyerő helyzetben vannak. Mindez persze a csapat szempontjából lényegtelen, hiszen ők mit sem tudnak az egészből, számukra a táska tartalma egy rejtély - ha megfejtik, vesztettek. 
A fő küldetés Anton Bulgakov megtámadása: az ügyvéd kocsija egy páncélozott limuzin, a testőrnő és a felfegyverzett sofőr mellett két mini repülő drón is gondoskodik a védelméről. Ez utóbbiak akár egy üldözés során is bevethetők, ha a karakterek nem tudják valamilyen módon megállítani, csapdába csalni az ügyvéd kocsiját. Nehéz fegyvereket csak módjával használhatnak ellene, mert a táskát lehetőség szerint egyben kell leszállítani a megbízónak.
Ráadásul Bulgakov irodája a Militech céggel áll szerződésben, így ha leadja a vészjelzést (amit az első gyanús jelre megtesz), onnantól nagyjából 3 (1+D3) percen belül megérkezik egy AV, egy csapat katonával, hogy kimentse. Vagyis a játékosoknak nagyon gyorsan kell cselekednie, hiszen ha nyílt terepen ütnek rajta az autón, az AV kamerái ezt nagy távolságból rögzítik, és ha el is tudnak menekülni a helyszínről, azonnal üldözőbe veszik őket.
Az irodai Netvadász akció valójában a könnyebb része a dolognak, abból a szempontból mindenképpen, hogy az összes veszélyforrás ismert. A Személyellenes Fekete Jég egyszerűen csak a behatoló kiiktatására törekszik, udvariaskodás és finomkodás nélkül. Ha sikerül legyőzni vagy más módon kicselezni, elindíthatják a vírust, ami csak az érintett adatokat törli, viszont minden mást is átnevez és kódol, hogy ne derüljön ki azonnal, mi volt a támadás célpontja.
Ez a támadás igazából egy hosszabb eseménysor kezdő lépése: a TTI természetesen nem hagyja annyiban a támadást, azonnal az AST-t sejtve az események mögött. Mindkét fél újabb lépésekre készül, melyek célpontjai az AST beindításra váró gyártelepe Night City közelében, a TTI kutatólaborja, a cégek vezetői és tudósai. Ráadásul egy harmadik fél is felbukkanhat, aki csak az adatokra pályázik, hogy beindítsa a saját műveletét. Sikeres akció esetén az AST szívesen alkalmazza a csapatot a későbbi manőverekhez, de akár a TTI is megkeresheti őket, mit sem tudva a részvételükről.

/A Faxlap alapötletét Ulelay Elődtől kaptam, akinek a Vadkempingezés CP2020 kalandot is köszönhettük./

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések