Cyberpunk RED - Faxlapok - Holnap Hajnalig

PLETYKÁK - VÉLEMÉNY - IDŐJÁRÁS & VESZÉLYEK - TECH -

ÉLETSTÍLUS - SZÓRAKOZÁS - ÜZLET - NEMZETKÖZI HÍREK

NCT

Night City Today


A mundér becsülete

Írta: Hugh Morris

Lehet, hogy a céges propaganda és a zsebükben levő hivatalos média mást harsog, de ha a tényeket nézzük, Night Cityben az élet se nem szép, se nem békés, de legfőképpen, cseppet sem biztonságos. Bandák, céges villongások, zavargások. Persze, mondhatnánk, hogy ezek ellen ott van az NCPD, hogy majd a rendőrök megvédenek minket. De egyre kevesebben vannak olyanok, akik még hisznek a Szolgálunk és Védünk eszméjében.

Lássuk be, Night Cityben a rendőrség nincs a helyzet magaslatán. Ez a csata eleve emelkedővel szemben zajlik, és a szeméthegy nem csupán végtelen, de gyorsabb tempóban épül, mint hogy az NCPD embereket, jó és becsületes embereket tudna toborozni. Ezért a kerületek privát biztonsági szolgálatokat is alkalmaznak az NCPD mellett, mint például a Lazarust vagy a számtalan sok egyéb kisebb-nagyobb céget. Ezek viszont olyanokat is felvesznek, akik egyszerűen csak legálisan akarnak fegyvert és mellé egy jelvényt, hogy kakasok legyenek a szemétdombon, bele-belerúgva a tisztességes emberekbe, ahelyett, hogy megvédenék őket a bandáktól, cégektől, szólóktól és kiberpszichóktól. Nyomozati munkát egyáltalán nem végeznek, az megmaradt a túlterhelt NCPD kezében. Ezek a bérzsaruk jóformán csak a rendet tudják úgy-ahogy fenntartani, és még ezt is vitatható módon: nem ritka, hogy végül azt tartóztatják le, verik meg vagy akár lövik le, aki kihívta őket.

És a rasszizmus régi-új fajtája is dívik: ma a bérzsaruk ugyanúgy utaznak a látványos krómmal felszerelt emberekre, ahogy pár évtizede a rendőrök a feketékre vagy a latinókra, ha olyan környékre tévedtek, ahová "nem voltak valók". Félreállítják és szinte ott helyben vallatják őket, hogy mit tudnának rájuk húzni. Persze itt is él a kettős mérce, ha valakiben annyi krómot látnak, amitől már ők is tartanak, akkor vagy behúzzák fülüket-farkukat és elsunnyognak, vagy kihívják az illetőre a Max-Tac osztagot, akkor is, ha csak ingerültebb hangon rendeltek kávét a sarki standnál.

És persze vannak olyan bérzsaruk is, akik olyan mélyre merültek a város mocskába, hogy az egészen beléjük ivódott. Ők azok, akik egy kevés pénzért félrenéznek, ha azt kérik tőlük, vagy némileg többért már akár meg is vernek vagy megölnek valaki. Nem többek jelvényt viselő verőlegényeknél vagy bérgyilkosoknál, akik elárulják és szembe köpik azokat, akiknek a védelmére felesküdtek.

Az egészben pedig az a legrosszabb, hogy ezek a rohadt almák azt is bemocskolják, aki tisztességes próbál maradni: az utca embere szemében mind az "NCPDisznók" közé tartoznak. Vannak olyan bandatagok, akik kifejezetten vadásznak a valódi és bérzsarukra, trófeaként gyűjtve a jelvényeiket. Nem csoda, ha a félelem és a folyamatos nyomás miatt annak is hamarabb eljár a keze, aki még hisz a becsületben és az esküjében.

Változásra van szükség, hogy Night City lakói ismét bízhassanak az NCPD dolgozóiban. Le kell számolni a céges biztonsági szolgálatokkal, vissza kell adni a város feletti ellenőrzést a lakók, és az őket szolgáló NCPD kezébe!

Frissítés: kollégánkat, Hugh Morrist, e cikk íróját két órával a megjelenés után lelőtték a Lazarus biztonsági szolgálat "rendőrei" egy utcai igazoltatás során. Tiltakozunk a rendőri erőszak és túlkapások ellen!

Küldetés: Törvényre törve

Információ a játékosoknak:

A csapat egyik tagjának ajtaján az éjszaka közepén (nagyjából éjjel 11 körül) váratlanul dörömbölni kezd  az egyik előtörténetben szereplő barátja, a jelenlegi párja, vagy az egyik korábbi, akivel sikerült megőrizni a jó viszony (a továbbiakban Kontakt). Kétségbeesetten kéri, hogy engedje be, már a hangján is hallatszik, hogy nincs jó bőrben.

Ha beengedi, Kontaktnak láthatóan friss, lőtt sebe van, az állapota Súlyosan Sérült. Kissé össze-vissza beszél, de annyi kivehető belőle, hogy a "rendőrség" lőtte meg, amikor megállították a kocsiját innen pár utcányira. Van egy régimódi, fémből készült aktatáska a csuklójára erősítve egy bilinccsel, ezt szorítja magához, mintha az élete függene tőle. Segítséget kér, hogy a karakter (és a társai/haverjai) vigyék el őt egy találkozóra, ahol leveszik a táskát. Ha a karakter habozik, megígéri, hogy osztozik vele a melóért kapott pénzen is: egyértelműen retteg az életéért. 

D10 perccel Kontakt érkezése után megérkezik az őt megtámadó két "rendőr" (egyenruhás bérzsaruk, egy kisebb biztonsági vállalattól) és mindenféle felszólítás, bejelentés nélkül berúgják az ajtót, vagy ha nagyon megerősített, szétlövik a zárat. Ha akkor a karakterek ekkor még ott vannak, a bérzsaruk azonnal halálos erőt alkalmaznak, vagyis megpróbálnak mindenkit szitává lőni. A karakterek menekülnek vagy harcolnak, ha megadják magukat, akkor megbilincselés után a bérzsaruk egyszerűen tarkón lövik őket. A két bérzsaru értékeihez használd a Privát Biztonsági NJK-t.

Ha a karakter nem engedte be Kontaktot, az pár percnyi próbálkozás után hirtelen abbahagyja a könyörgést és futva távozik (ha van rá mód, felfelé a lépcsőn). Egy perccel ezután megérkezik a két bérzsaru és berúgja az ajtót, mert látványosan sok a vér az ajtó előtt. A sebesültet keresik és azonnal tüzet nyitnak, ha pedig a karakterek megadják magukat és nem ellenkeznek, megbilincselik őket és vallatni kezdik őket, a táskát keresve. Ha nem tudják meg tőlük, amit hallani akarnak, kivégzik őket. Mielőtt ez megtörténhetne, visszatér a sebesült és lelövi az egyik bérzsarut, így a karaktereknek lehet esélyük a másik ellen. Ugyanez történik, ha a karakterek ellenállnak, ekkor a sebesült már a legelején beszáll a harcba.

Halott bérzsarukkal a lakásukban a karaktereknek nem nagyon van más esélye, mint mozgásban maradni és segíteni Kontaktnak leszállítani a táskát. Ha ezen a ponton még kételkednek vagy esetleg végezni akarnának Kontakttal, az benyögi, hogy igazából az Ügyészségnek dolgozik, és ha segítenek neki, akkor tisztára moshatják a nevüket. Annyi lenne a dolguk, hogy reggel 6 óráig el kell juttatni a táskát Dave McDonald helyettes kerületi államügyészhez, és mindezért 10.000 eurodollár üti a markukat.

Mesélői jegyzetek:

A támadók valóban egy biztonsági szolgálat, az NCPPD (Night City Private Police Department) emberei: ez a cég az igazi NCPD-re igencsak hasonító logóval, egyenruhával és jelvénnyel rendelkezik, amitől persze a városi rendőrség epét köp, de nem tud mit tenni ellenük. Az sem biztos, hogy a játékos karakterek elsőre felfedezik, hogy nem valódi rendőrökkel állnak szemben, mivel a hasonlóság eléggé megtévesztő. Mindenesetre a bérzsaruk ezúttal feketén dolgoznak, egy céges fickó megbízásából. Az se érdekli őket, ha az összes játékos karakter rendőr, maximum akkor megpróbálják bevenni őket a buliba, de a végén úgy is végezni akarnának velük, hiszen ők a tanúi, hogy sárosak. Ezek tényleg jelvényt viselő banditák.

A táskában egy lezárt tároló edény van, benne DNS bizonyíték egy nagymenő ügyvéd ügyfele ellen, illetve az erről készült elemzések, amik a férfi szerepét bizonyítják egy hármas gyilkosságban. Mivel nem akarja, hogy ez másnap eljusson a bíróságra, szólt egy céges barátjának, aki összekötőn keresztül ugrasztott egy csapat korrupt bérzsarut, hogy  szerezzék meg a táskát. A meglőtt Kontakt volt a futár, aki a laborból az ügyészhez vitte volna a cuccot, ám ő sem tudja, mi a szállítmány. Ha a csomag reggel 6-ig nem ér célba, akkor már ne is menjenek: bár ezt nem tudják, a bíró ejti az ügyet, és az ügyész innentől kezdve igencsak zabos Kontaktra, azt feltételezi, hogy elárulta.

Kontakt nem mer az igazi rendőrséghez fordulni, mert nem tudja, hogy nincsenek-e benne az NCPD emberei is (pedig nincsenek). Az ügyészt sem szívesen hívja fel, benne se bízik, de ha a csapat ráveszi, akkor McDonald próbál segíteni: felhívja az ismerőseit az NCPD-nél és erősítést kér, majd szól, hogy jön egy járőrkocsi. Persze a megbízó elintézte, hogy lehallgassák és átirányítsák az ügyész telefonját, így a hívás valójában a Kontaktot üldöző bérzsaruknál fut be, akik nagyon megtévesztő festésű kocsival érkeznek.

Valójában összesen csak 8 bérzsaru van benne a buliban, ebből kettőt az elején elintéznek. Még három járőrkocsi van, ebből kettő cirkál, a harmadik a bulit vezető őrmesterrel a célállomás közelében várakozik. A bérzsaruk nem kérnek erősítést sem a társaiktól, sem az NCPD-től, mert attól tartanak, hogy akkor közben elveszhet a táska vagy lebukhatnak.

A történet alapvetően három szakaszra osztható: 

  • A Felvezetés a lakásban, a sebesült Kontaktot üldöző két bérzsaruval.
  • A Fogócska, vagyis az eljutás a lakástól az ügyész hivataláig, nyomukban a két másik járőrautóval. Ide tartozik az is, ha segítséget kérnek az ügyésztől és a lehallgatott telefon miatt az álcázott bérzsaruk érkeznek meg.
  • A Végjáték az ügyészi hivatalnál, ahol ott várja őket az Őrmester a hivatal előtt, egy társa pedig mesterlövész puskával figyel a közelből. Az Őrmester és a Mesterlövész esetében használd a Szóló értékeit.

Ha a táska a futárral vagy anélkül eljut az ügyészhez, a csapat 10.000 eb-n osztozhat, ráadásul szereztek egy havert az ügyészségen. Ugyanakkor ha bármelyik korrupt bérzsaru életben maradt és azonosíthatja őket, vagy bárki látta, ahogy "rendőrt" öltek, mostantól jobban teszik, ha kerülik az NCPD figyelmét.

Letölthető PDF változat


Cyberpunk RED - Faxlapok - Csillagpor

Cyberpunk RED - Faxlapok - A Balek

Cyberpunk RED - Faxlapok - Tűzkeresztség

Cyberpunk RED - Faxlapok - Halálfutam 2045

Cyberpunk RED - Faxlapok - Munka-trauma

Cyberpunk RED - Faxlapok - A Leviatán ébredése

Cyberpunk RED - Faxlapok - A sötétség mélyén

Cyberpunk RED - Faxlapok - Ami a zugdokinál történik...

Cyberpunk RED - Faxlapok - Arccal a porban

Cyberpunk RED - Faxlapok - Elátkozott Ereklyék

Cyberpunk RED - Faxlapok - Let's Rock!

Cyberpunk RED - Faxlapok - Embervadászat!

Cyberpunk RED - Faxlapok - Míg a Halál El Nem Választ

Cyberpunk RED - Faxlapok - Holnap Hajnalig



-Kyrg-

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések