Cyberpunk RED - Faxlapok - A Leviatán ébredése

PLETYKÁK - VÉLEMÉNY - IDŐJÁRÁS & VESZÉLYEK - TECH -

ÉLETSTÍLUS - SZÓRAKOZÁS - ÜZLET - NEMZETKÖZI HÍREK

NCT

Night City Today

Egy igazi kincsesbánya
Írta: Dolores Nagita
Ha a múlt romjairól és roncsairól beszélünk, akkor általában a régi belváros, a Banknegyed, a Céges vagy az Orvosi központ van a szemünk előtt, összeroncsolódott felhőkarcolóival. Kétségtelen, ezt a látványt nehéz elfeledni vagy felülmúlni. A Forró Zóna peremterületeit a tengerbe túrták a buldózerek, folyamatosan növelve ezzel Night City területét, de ez a kiégett mag még mindig ott éktelenkedik a város egykori szívében.
De távolról sem ez az egyetlen hely, tele roncsokkal. A város öblei, a Del Coronado és a San Morro mind tele vannak azoknak a hajóknak, sőt, tengeralattjáróknak a roncsaival, amiket a Bomba küldött a tenger fenekére. A robbanás közel sem volt olyan messze a parttól, hogy ne éreztesse hatását: a lökéshullám egy több tíz méter magas szökőárat indított el, ami maga alá gyűrt jachtot, teherszállítót, tankert és hadihajót egyaránt. A mélyebben fekvő területek ugyanúgy néznek ki ma, mint a régi belváros alig néhány évvel ezelőtt. A hatalmas, tekintélyt parancsoló víziszörnyek roncsai úgy fekszenek ott, mint legendás bestiák tetemei, csontvázai.
És ha már a hasonlatnál tartunk, ugyanolyan értékesek is, mintha egy sárkány szarvait, fogait találnánk meg. Tény, ezek a roncsok több, mint 30 éve rozsdásodnak a vízfenéken, de bőségesen találni idelent olyan anyagokat, amiken nem fogott az idő. Titánium hajótestek, töméntelen alumínium, palládium, a nyomtatott áramkörök aranya és platinája - mind csupa értékes fém, ami a mai, nyersanyagszegény korban hatalmas kincset ér. Nem is beszélve azokról a vízhatlan, máig ép konténerekről, melyek ezeknek a hajóknak a fedélzetén voltak.
Természetesen ez a lehetőség nem ismeretlen a vállalkozó kedvű, bátor üzletemberek előtt. Bár egyelőre egyik neovállalat sem kezdett nyílt, nagy mértékű kiemelésekbe (a pletykák szerint az Arasaka már régen kiemelte a térségben elsüllyedt három harci tengeralattjáróját), fél tucatnyi kisebb cég osztozik máris a két öblön. Ezek egyik a Black Swan Inc. (BSI), melynek vezetője, Ethan Slate, nemrég interjút adott nekem, hosszan mesélve a kalandokról, amiket emberei nap mint nap átélnek a mélyben. A cége piacvezető abban, hogy messze a legnagyobb részesedést nyújtja a búvárainak és a kisegítő személyzetnek (ebben a szakmában gyakori, hogy nincs alapbér, csak a kiemelt tárgyak után kapnak fizetést, ezzel motiválva a dolgozókat). A BSI éppen a napokban hajtja végre az idei második bővítését, egy újabb hajóval növelve a flottájukat: az BSIV Odyssey a legmodernebb radarokkal és búvárharangokkal van felszerelve, ráadásul a hajótest alsó "öblébe" akár egy korvett méretű roncsot is fel tudnak csörlőzni. Ahogy megtudtam, az új hajó miatt a cég emberállománya szinte megduplázódik, hiszen csak erre körülbelül ötven fős legénységre van szükség: ezért a vállalatnál folyamatos a felvétel a képzett búvárok, technikusok és orvosok számára. A kiemelkedő fizetés mellé elsőrangú juttatások is járnak, így ezzel jelenleg ők a legjobb munkaadók az egész városban, ha nem számítjuk ide a nagy neocégeket.
*Fizetett hirdetés


Küldetés: Acélkoporsók

Információ a játékosoknak:

A csapatot felfogadja egy Fixer, Joe Undercroft, hogy jelentkezzenek hamis papírokkal a Black Swan Inc. vállalat roncsvadászai közé. Nem árul el nekik pontos részleteket, de sejteti velük, hogy a cég közel van valami nagyon, nagyon komoly felfedezéshez, és ő közel akar lenni a tűzhöz, amikor ez megtörténik. A karakterek feladata az lenne, hogy ha a BSI talál valami különösen értékest (és elég kis méretűt), akkor egyfelől azonnal értesítsék Undercroftot, másfelől pedig próbálják a leletet biztonságba helyezni és őrizni, amíg megérkeznek a Fixer emberei. Mindezért cserében hajlandó előre fizetni 3000 eb-t, és ha tényleg találnak valami értékeset, akkor fejenként a lelet eladási árának 5%-át ígéri. Ha a csapat alkudozik, csak az előlegen hajlandó emelni, de maximum 5000-ig megy el.

A Fixer által biztosított papírokkal gond nélkül átmennek a BSI felvételi interjúján, és a reklámokkal ellentétben a cég közel sem fektet akkora hangsúlyt az alkalmassági vizsgákra - mint azt megtudják, mindennaposok a balesetek, viszont ezeket nem verik nagy dobra, mert minden hajójukon van egy kisebb kórház, és aki nem esik ki pár napnál hosszabb időre, azt ellátják ők maguk (nem is rosszul). Sőt, a munkához szükséges kiberverekből is tartanak raktáron, és ezeket egész jó áron értékesítik a dolgozóiknak (a listaár 90%-áért). A csapat az új hajóra, az Odyssey-re kerül, és a felvétel után pár nappal már ki is fut a Del Coronado-öböl nyugati zónájába.



Mesélői jegyzetek:
A BSI azon kevés vállalatok egyike, aminek nincsenek kifejezett hátsó szándékai: Ethan Slate egyszerűen csak pénzt akar keresni, és hajlandó megfizetni az embereit, hogy azok minél több eladható roncsot találjanak neki. A munkások rajokban dolgoznak, feldarabolják a nagyobb fémrészeket, és csörlővel húzzák fel a hajó alsó öblébe. A kisebb, kevésbé sérült jachtokat (amelyek legtöbbször nem fémből, hanem tartósabb anyagokból készültek) egyben emelik fel. Bár az öböl vize nem túl mély (nagyon kevés helyen éri el a száz métert), a rengeteg, egymás hegyén-hátán heverő roncs és a sötétség miatt a munka nagyon nyomasztó és veszélyes. Nagyjából olyan, mintha a világűrben lennének, hiszen hiába vannak modern búvárruháik és más felszereléseik, egyetlen balfogás is könnyen sérüléshez vagy akár halálhoz is vezethet. A hajók tele vannak korrodálódott, ám éles lemezekkel, kiálló fémrudakkal, a különféle ragadozókról nem is beszélve.
Az öböl vize azonban rejt néhány titkot, és ezek egyike a USS Avenger irányított rakétás fregatt: a hajó a Constellation-osztály negyedik egységeként 2023-ban készült el, és legelső útján máris Night City térségébe irányították, hogy a fedélzetén hordozott rakétákkal támogassa az Egyesült Államok haderejét, amennyiben azok megindulnak az Arasaka-uralta város ellen. A szigorúan titkos parancsot követve a hajó teljes kommunikációs csendben hajózott a NorCal tengerészeti támaszpont felé, a fedélzetén 200 fős legénységgel, 32 vetőcsövében pedig javarészt tengeri és vízi célok ellen bevethető, újgenerációs Tengerészeti Csapásmérő Rakétákkal. A végső eshetőségre felkészülve a hajó négy darab, taktikai nukleáris robbanófejjel ellátott Tomahawk-rakétát is kapott. A Bomba és a szökőár ellen azonban tehetetlenek voltak, az Avengert szó szerint maga alá gyűrte a hatalmas Nagata Maru teherhajó, így teljes legénységével az öböl fenekére süllyedt. Sajnálatos módon a mentést az is megnehezítette, hogy az Arasakát félrevezetendő, az Avenger hamis koordinátákat közölt korábban, és az általános kavarodásban a titkos hadművelet feledésbe merült, a fregattot az elsüllyedés helyétől több száz mérföldre nyugatra keresték. A kormány végül azt tette, amit máskor is, ha elvesztett pár atomfegyvert: mélyen hallgatott és remélte, hogy sosem bukkannak elő.
Valójában senki sem tudja pontosan, hogy az Avenger ott van, sem azt, hogy mit rejt a hajó. Undercroft viszont szert tett egy videófelvételre, amit a BSI egyik konkurense rögzített, víz alatti drónnal: ezen egy hadihajó leszakadt roncsai (egy Mk 110 típusú 57 mm-es löveg és a tornya) láthatók, ráadásul az eszköz enyhén megnövekedett sugárzást érzékelt. A felvételt rögzítő technikust éppen kirúgták, így a volt cége mit sem tud a leletről, ő pedig egyenesen Undercroftnak adta el azt. A Fixer abban bízik, hogy a roncsban BIZTOSAN lesz valami eladható hadianyag, felhasználható lőszer, fegyver, rakéta. A Tomahawk is rajta van a listáján, bár az "erősen valószínűtlen" részben - ennek ellenére ha erre bukkannának, volna rá vevője, még sérülten is.


A történet javasolt menete:
  • A karaktereket felveszik a BSI-hoz, és másnap kifutnak a BSIV Odyssey fedélzetén.
  • A harmadik-negyedik napon a roncsokat darabolják, közben kisebb sérüléseket szereznek.
  • Az ötödik napon egy egészen ép jachtra bukkannak, a fedélzetén számos csontvázzal: egy sor céges menedzserről és hölgyismerőseiről van szó, akik szó szerint egy nagy durranással távoztak az életből egy drogmámoros orgián. A fedélzeten számos mozdítható érték van, opcionálisan néhány veszélyesebb hallal, mutáns rákkal.
  • A hatodik napon a munkások átvágják magukat a Nagata Maru roncsán, és alatta egy hadihajót találnak. Amint meglátják a USS Avenger feliratot, Dorian kapitány azonnal leállítja a munkát és vadul telefonálni kezd. A melósok egész nap a fedélzeten találgatnak.
  • Ugyanezen az éjjelen három, Arasaka katonákkal és technikusokkal megpakolt AV érkezik, legalább harminc főt rakva le a hajóra. A vezetőjük, Hiro Sanada, egy udvarias, hibátlan modorú japán férfi, aki miután beszélt a kapitánnyal, összehívja a legénységet, és bejelenti az örömhírt: a mai nappal az Arasaka megvásárolta az egész BSI céget, és mindannyian Arasaka alkalmazottak lettek. Felmondási lehetőségük harminc nap múlva lesz, de akkor is csak szigorú titoktartási feltételekkel.
  • A hajón tartózkodó fegyvereseket az Arasaka őrök lefegyverzik, ha valaki ellenáll, leküzdik (a legénység veszít D10 főt). Sanada átveszi az irányítást, és elrendeli, hogy folytassák az Avenger roncsának feltárását, minden mást felejtsenek el. Ha bármilyen felszerelésre szükség van, az Arasaka AV-i azonnal hozzák. Sanada nem takarékoskodik az elismeréssel, amikor csak teheti, hangoztatja, hogy mennyire nagyra tartja a búvárokat (nincs víziszonya, ám képtelen lenne lemerülni a mélybe).
  • A legénység kb. fele ennek ellenére nagyon elégedetlen, és arra készül, hogy átvegye az irányítást a hajó felett. Az a tervük, hogy mérgesgázt vezetnek a szellőztetőbe, ők pedig a búvárruhájukhoz tartozó palackokkal húzzák ki, amíg a "japók megdöglenek". Elég elszántak: bár mindenkinek felajánlják, hogy csatlakozzon és akkor kap légzőfelszerelést, készek megölni azokat a kollégáikat is, akik nem tartanak velük. Ha pedig valakiről úgy gondolják, hogy elárulná őket, azt "baleset éri".
Innentől kezdve a kalandnak több lehetséges kifutása van:
  • A csapat úgy dönt, hogy az Arasaka oldalára áll: ha jelentik a tervet Sanadának, az igen hálás. Csak a három főszervezőt végzik ki, gyorsan és hatékonyan tarkón lőve őket a hajókorlátnál. Nem árulja el a többieknek, kiktől szerzett tudomást a tervről, viszont innentől a karaktereket a szövetségeseinek tartja. Az Avenger roncsába behatolva a búvárok állandó nyomás alatt állnak, ugyanis a megbolygatott Nagata Maru lassan összeroppantja a hadihajót. Ez azt a helyzetet teremti, hogy ha nem szedik ki időben a négy Tomahawkot, könnyen víz alatti nukleáris robbanás következhet be, letarolva az egész öblöt, és természetesen elpusztítva az ő hajójukat is. Ha ezt megússzák és sikeresen zárják a roncsmentést, az Arasaka minden túlélőnek 25.000 eb bónuszt fizet, és aki akarja, a cég alkalmazottja maradhat. Nem zavarja az sem őket, ha továbbra is az álnevüket használják.
  • A csapat úgy dönt, hogy a lázadók oldalára áll: a mérgesgáz-tervet kiagyaló technikus sajnos nem számolt a különféle méregszűrő implantokkal. Ezek miatt az Arasaka mindössze D6+2 embert veszít, a többiek pedig elkezdik végigjárni a hajót, szisztematikusan végezve mindenkivel, akin légzőmaszkot látnak. A legénység azon tagjainál, akik nem csatlakoztak, 30% esély van, hogy szintén van ilyen implantjuk. Ha a lázadók győznek, észak felé viszik az Odyssey-t, majd motorcsónakokkal megpróbálnak a partra jutni, mielőtt az Arasaka egy újabb adag katonát küld a visszafoglalására. Ha a karakterek kijutnak, Undercroft fizet a megszerzett infókért és az esetlegesen lenyúlt holmikért (a többi lázadó is kifosztja a hajó raktárát). Az Arasaka csak a hamis személyazonosságukat ismeri és nem fog egyenként utánuk menni, bár a csapat akár ezt is hiheti.
  • A csapat úgy dönt, hogy kapcsolatba lép Undercrofttal: a Fixer pragmatikus, és mivel messze van, kikéri a karakterek véleményét. Ha az Arasaka oldalára állnak, azt javasolja, hogy verjék át a japánokat: a lázadás leverése után intézzék úgy, hogy ők menjenek be a roncsba, és odaküldi a saját búvárait, hogy azoknak adják át a robbanófejeket, majd együtt lelépjenek (opcionálisan az emberei inkább megpróbálnak végezni a karakterekkel, hogy ne legyenek tanúk). Ha a lázadókat támogatják, hajlandó odaküldeni a saját embereit a hajóhoz, így a túlélők gyorsabban elmenekülhetnek, ők pedig kirámolják az Odyssey raktárát.
Amennyiben az Avenger roncsát nem tárják fel, a következő hetekben szinte hemzseg az öböl a roncsmentő hajóktól, és több tűzharc is kitör, nem egyszer az Arasaka egységei is belekeverednek. Miután több tucatnyian meghalnak és legalább három másik hajó is elsüllyed, az egésznek váratlanul vége lesz - valaki megszerezte a rakétákat, de senki sem tudja pontosan, hogy ki lett gazdagabb négy taktikai nukleáris robbanófejjel…



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések