Falkensteini Gőztechnológia - A Dunai Folyami Hajóhad

Magyarország első számú gőzura, Gróf Széchenyi István mindig is nagy pártolója volt a folyami és a balatoni gőzhajózásnak, a Dunán járó gőzösök többsége valamilyen módon az ő gyáraihoz köthetők. Az 1848-as forradalom után a hazánkon áthömpölygő folyókon megsokasodtak a kisebb-nagy lapátkerekesek, a gazdagok  jachtjaitól a nagy áru- és a személyszállítókig. A forgalom megnövekedésével viszont megjelentek a betyárok új bandái, a folyami kalózok. Ezek a haramiák már nem alkalmi rablók voltak, hanem a mellék- és holtágak rejtekéből előbújva rendszeresen fosztogatták a hajókat. Eleinte kisebb csónakokkal sodródtak a gőzösök mellé, az utasok értékeire pályázva, ám ahogy egyre több lett az áruval megrakott teherszállító, a banditák is mohóbbak és merészebbek lettek. Hamarosan megjelentek a felfegyverzett, gyors járatú kalózhajók, amik sebesen előpöfögtek a rejtekhelyekről, megállásra kényszerítették a gőzösöket, majd eltűntek, mielőtt a császári katonák tetten érhették volna őket. 


A bécsi udvar szokásához híven elég lassan reagált az eseményekre, ám Széchenyi keményen kiállt a probléma megoldása mellett, sőt, saját hajógyáraiban már a hadsereg megrendelése előtt elkezdtek kísérletezni a kisméretű, gyors és felfegyverzett gőzhajókkal, a megfelelő hajótestet, meghajtást és fegyverzetet keresve. A magyar, horvát, osztrák és Törpe mérnökökből álló csapat a külföldi tapasztalatokat is igyekezett megismerni, így még egy konföderációs páncélhajó megvásárlását is fontolóra vették, bár ez végül meghiúsult. 


Mikor végül megszületett a döntés a Dunai Folyami Hajóhad felállításáról, a gyárak már szinte kész tervekkel rendelkeztek, melyek alapján két típus építésébe kezdtek bele: ezek a nagyobb, parancsnoki szerepet betöltő Nádor- és a kisebb, könnyebb fegyverzetű, ám igen gyors Vitéz-osztály egységei. Az építés igen gyors tempóban haladt, így alig pár év alatt fél tucatnyi hajót vehettek át a hajósok.
A Nádor ágyúnaszád már az első próbaútján átesett a tűzkeresztségen, mikor a folyami betyárok - valószínűleg egy áruló útmutatásait követve - megpróbálták elfoglalni a minimális legénységgel hajózó egységet. A később "pentelei csata" néven elhíresült összecsapásban három kisebb, felfegyverzett gőzhajó támadta meg a náluk jóval nagyobb hadihajót, fedélzetükön legalább három tucatnyi betyárral. A próbaúton az eredetileg parancsnokká kinevezett Brecht sorhajóhadnagy helyett - annak betegsége miatt - az elsőtiszt, Antallfy fregatthadnagy irányította a Nádort, és vezetésével az ágyúnaszád nem csak kivágta magát a szorult helyzetből, hanem még egy kalózhajót is sikerült elfoglalniuk, a támadók közül pedig több, mint egy tucatnyit megöltek vagy rabul ejtettek. Vitézségéért Antallfyt soron kívül előléptették sorhajóhadnaggyá, Brecht pedig az osztály második hajójának, a Bánnak a parancsnoka lett.
A kalóztámadások mindenesetre azóta sem szűntek, sőt, a kemény katonai fellépés dacára egyre sokasodtak, ami miatt Széchenyi és mások is arra gyanakodnak, hogy titokban magas rangú és/vagy vagyonos támogatóik vannak - a gróf természetesen itt is Petőfit, a Félszemű Farkast sejti a háttérben.

Nádor-osztály
Ár: 204 nap és 20.400 valuta
Méret: Hatalmas (160 Seb)
Meghajtás: Gömb formájú, réz Gőzkazán
Működési idő: Legfeljebb egy hét
Irányítás: Tengerészeti Kormánykerék, réz iránytű, Gépházba vezető irányítórudak.
Mozgás: Túlméretezett Lapátkerekek 
Fegyverzet: darab gyorstüzelő löveg (1 előre/jobbra/balra, 1 hátra/jobbra/balra), 3 db Gatling géppuska (1 jobbra/előre, 1 balra/előre, 1 hátra/jobbra/balra),  

Vitéz-osztály
Ár: 72 nap és 7200 valuta
Méret: Nagy (140 Seb)
Meghajtás: Gömb formájú, réz Gőzkazán
Működési idő: Legfeljebb egy hét
Irányítás: Tengerészeti Kormánykerék, réz iránytű, Gépházba vezető irányítórudak.
Mozgás: Túlméretezett Lapátkerekek
Fegyverzet: 2 db Gatling géppuska (1 előre/jobbra/balra, 1 hátra/jobbra/balra)


Falkensteini Gőztechnológia - A Dunai Folyami Hajóhad







Falkensteini Gőztechnológia - Szerkentyűk a ruhatárban

Falkensteini Gőztechnológia - Szerkentyűk Uraknak

Falkensteini Gőztechnológia - Szerkentyűk Hölgyeknek

Falkensteini Gőztechnológia - Csodálatos Járművek - A Rinocérosz


Magyar vonatkozású Castle Falkenstein cikkeink:



Castle Falkenstein alapkönyv és A Gőz Kora kiegészítő pdf formátumban (külön-külön és kedvezményes csomagban) már a DrivethruRPG oldalon is megvásárolható!

-Kyrg

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések