Falkensteini Gőztechnológia - Csodálatos Járművek - A Rinocérosz

Bár a Falkenstein Kastély világa nem kimondottan steampunk világ, hiszen pont annak embertelen szellemisége és a Haladás mindenáron való előretörése a legfőbb ellenség Új-Európa népei számára, a gőztechnológia nagyon is jelen van benne. Babbage mechanikus Számolóművei, Nemo kapitány Nautilus tengeralattjárója és Robur Albatrosz repülő hajója mind kiváló példa ezekre. A játékosok százával találkozhatnak efféle gépezetekkel, apró trükkös szerkentyűkkel és lenyűgöző járművekkel, sőt, akár ők maguk is építhetnek ilyet a könyvben kínált szabályokkal!

Ízelítőként szeretnék bemutatni én is néhányat a kedvenc gépezeteim közül, amiket bárki szabadon beépíthet a saját történeteibe, akár "élőben", akár a Népszerű Találmányok magazin oldalain. 


Rinocérosz 

Gőzhajtású Harci Lépegető

A Rinocérosz (Kép: Longque Chen)

Olaf Grunlof, egy svéd Lángelme alkotása: a férfi Svédország egykori katonai dicsőségének megszállottja, és ennek feltámasztására vágyva épít különféle harci gépezeteket. A Rinocérosz az eddigi legsikeresebb darabja a gyűjteményének.

A Rinocérosz egy Földi Jármű, kizárólag a talajon haladásra tervezték (10 pont). Külsejét rozsdavörös vaslemezek borítják, amiket gömbfejű szegecsekkel erősítettek össze, de ezek alatt jól látszanak a megfeketedett acéllemezek is, amiket lapos szegecsek tartanak a helyükön. Többfelé fogaskerekek és összetett hajtókarok láthatók, ezek egy része odabent is szabadon van, bár ott a gőzszelepek és dugattyúk dominálnak (0 pont). A meghajtást egy nagyméretű, gömb formájú réz gőzkazán biztosítja, amit apró szegecsek tartanak egyben, és a csap formájú biztonsági szelepekből rendszeresen kicsap a gőz (5 pont). Teljes feltöltéssel a Rinocérosz jelenleg legfeljebb egy hétig tud működni (8 pont).

Az irányítását tekintve a Rinocérosz a létező legmodernebb technológiát használja, egy méretes Babbage-féle mechanikus Számolóművet, amit celluloid lyukkártyák segítségével lehet vezérelni: elég bedugni a megfelelőt, és a gépezet máris végrehajtja a kívánt manővert (1 pont). Erre azért is van szükség, mert a talajon ízelt, összetett lábak mozgatják a gépezetet, összesen négy pár (8 pont).

Mivel hadi jármű, ezért Grunlof természetesen fegyverzettel is ellátta a Rinocéroszt: az elejében két, egymással összehangolt gyorstüzelő tüzérségi löveg szórja a gránátok a célpontjaira, a tetején pedig egy Gatling gépfegyver van egy páncélozott "gombában" (összesen 15 pont).

A gépezet mindezzel együtt sem ér fel méretben a porosz Kúszóerődökhöz, bár Nagy mérete miatt 10 fős legénység fér el benne (x2 szorzó). 

Az összes részegység költsége 47, ezt csökkenti az alkotó Barkácsolás képességének Névértéke, ami Grunlof esetében Kivételes (10), vagyis 37. Ezt a mérettel (*2) megszorozva megkapjuk, hogy 74 napi munkába telik megépíteni, és ennyiszer 100 valuta (márka, forint stb.) az ára.  Az első prototípus Olaf Grunlofnak összesen 7400 ezüstkoronába került - ami igen tekintélyes summa volt, a Lángelme ezt bankok kirablásából fedezte.

A gyorstüzelő lövegek pusztító ereje egy 30 / 40 / 50, a Gatling gépfegyveré 8 / 9 /10. A Rinocérosz összesen 160 Sebet bír ki (Nagy méret, Vértes). Minden olyan fegyver, ami nem képes egyetlen találattal minimum 10 pontnyi sérülést okozni, automatikusan hatástalan ellene.

Falkensteini Gőztechnológia - Gép a gép ellen

Falkensteini Gőztechnológia - Az orosz "Vasóriások"

Falkensteini Gőztechnológia - A Ganz “Paripa” Gőztricikli

Falkensteini Gőztechnológia - Új Szerkentyűk

Falkensteini Gőztechnológia - Az Osztrák Birodalom Vándorsólyma

Falkensteini Gőztechnológia - Különleges Formulák

Falkensteini Gőztechnológia - Szerkentyűk a ruhatárban

Falkensteini Gőztechnológia - Szerkentyűk Uraknak

Falkensteini Gőztechnológia - Szerkentyűk Hölgyeknek

Falkensteini Gőztechnológia - Csodálatos Járművek - A Rinocérosz


A Castle Falkenstein pdf-ként már a DrivethroughRPG oldalon is megvásárolható!

-Kyrg-


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések