A Falkenstein Kastély - Magyarországi Tündék

Bár Magyarországon első pillantásra nem találni annyiféle Tündét, mint a szlávok vagy a németek által lakott országokban, igazából egyáltalán nem szűkölködünk bennük. Bár a legtöbben a török által megszállva tartott Erdélyben élnek, Dunavidékén, a Felvidékén és az ország más területein is szép számban találni belőlük.


Bányarém
Ez a Koboldok (kisebb Tündék) körébe tartozó teremtmény a Bányatündér/Koppantó hazai változata.

Természetszellemek
Ezekből a nagyobb Tündékből szép számmal találni hazánkban, de főleg Erdélyben: az Erdei csoda, a Vad öreg, a Szőrös vadember, a Vadleány nagyjából a Barna Emberek képességeivel bírnak, míg az Erdei nyilas egy kentaurszerű lény, ami néha nem ló-, hanem őztesttel bír.

Víziemberek
A Vízi Démonok (nagyobb Tündék) közé tartozó Víziemberek veszedelmes lények, szőrös felsőtesttel, pikkelyes alsótesttel, hegyes csukafogakkal és harcsabajusszal. A tavak és folyók fenekén él egy kunyhóban, onnan bukkan fel, hogy lerántsa, a halálba húzza a vízen járókat.

Hableányok
A Víziemberek mellett a Sellők (nagyobb Tündék) közé sorolható hableányok is jelen vannak hazánk folyóiban, tavaiban. A falvak lakói gyakran leányhalak vagy vízi vadleányok néven is emlegetik őket.

Szépasszonyok
A magyarországi Szépasszonyok a nagyobb Tündék közé tartoznak, azon belül is az Erdők Asszonyai csoportba sorolhatók. Általában erdőkben vagy a mezőkön találkozni velük, mikor csapatban táncolnak és mulatnak. Bár a Fényes Udvar tagjai, szívesen tréfálkoznak az utazókkal, akiket a bűvkörükbe vontak, például elfelejtetik vele, hogy hová indult, befonják a lova sörényét, stb. Ugyanakkor nekik köszönhető a Tünde félvérek legtöbbje is.


Nemes Tündék
Magyarországon elég sok Nemes Tünde él, részben a Szépasszonyok, részben pedig az Erdélyben található Tünde erősségek miatt, mint például Tündér Ilona egykori erődítménye Kovászna mellett. Miután Argylus (Argilius, Árgyélus) perzsa királyfi megmentette őt a Sötét Udvar ármánykodásaitól, a várban csak a kíséret tagjai maradtak, elsősorban a kisebb és a nagyobb Tündék, de az irányítás a Nemes Tündék kezében maradt. Ehhez hasonló erődítmények Erdélyben és hazánkban is több helyen álltak, Káprázat rejtekében, hogy ne találhasson rájuk bárki utazó.
A 19. századra a Nemes Tündék már az osztrák birodalom nagyvárosaiban is megjelentek, bár nem akkora számban, mint Bajorországban vagy Britanniában. Sokan csatlakoztak a huszárokhoz, vagy egyszerűen élvezik a nagyvilági életet, a báli forgatagot, főleg Bécsben. Pest-Budán inkább a harcias, kihívásokat kereső Tündék járnak, akik innen indulnak vidéki vadászatokra.

A Tündérvár
A Sebes-Körös Révi-szorosában álló, sziklafalba vájt torony korábban a Sötét Udvar egyik urának székhelye volt, aki innen terrorizálta a vidéket. Nem csak az utazókat vadászta le és gyilkolta meg, hanem súlyos "adót" is vetett ki a környékbeli falvakra: minden héten egy szűzleányt kellett neki adni, hogy kedvét töltse velük. Mikor rá unt, a lányt a Tünde szolgái a vár alatti feneketlen tóba fojtották, és a nagyúr elnyelte az életerejét. Végül egy emberére akadt, mikor az egyik áldozatának sikerült magával rántania a mélybe, és a tó sötét varázsereje a Sötét Tündét is elemésztette. A szolgái szétszéledtek, a rabolt kincsek azonban azóta is a vár alatti alagutakban rejtőznek valahol - a tóból áradó mághikus erő pedig ereklye módjára segíti a varázslókat, minden energiagyűjtéshez egy Pikk Király erejét adva hozzá.

A magyarországi Tündérekhez remek ihletforrás lehet a Bestiarium Hungaricum című könyv.

A Falkenstein Kastély - Magyarországi Tündék


Castle Falkenstein alapkönyv és A Gőz Kora kiegészítő pdf formátumban (külön-külön és kedvezményes csomagban) már a DrivethruRPG oldalon is megvásárolható!

-Kyrg

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések