Falkensteini Gőztechnológia - A Griffmadár

Korábban már bemutattuk Luka Magovác, horvát Feltaláló repülő szerkezeteit, a Turul és a Vándorsólyom ornithoptereket. Az első szerkezet akkor került be a hírekbe, mikor a hírhedt anarchista, a Félszemű Farkas megpróbálta megzsarolni a derék Feltalálót, hogy építsen belőle egy bombavetésre alkalmas eszközt, mellyel megtámadhatja a bécsi Burgot. Miután ez a terv kudarcot vallott, Magovác az udvar szolgálatába állva kezdte meg különleges repülő szerkezeteinek tökéletesítését, a Cinkotán felállított, szigorúan titkos "Mátyásföld" területen.
A következő, és eddig legsikeresebb szerkezete a Vándorsúlyom, egy egyszemélyes "égi huszár" repülőgép lett, amit kifejezetten a porosz Zeppelinek és más, független égikalózok ellen tervezett. A Pest-Budán terjengő pletykák szerint az első, "Hadik" fedőnevű svadron már legalább két légi diadalt aratott, bár a történetek erősen eltérnek, hogy hol, mikor és ki ellen. Annyi azonban bizonyos, hogy a porosz Zeppelinek gyakran "betévednek" az Osztrák Birodalom tartományai fölé.


Bár Mátyásföldön tovább folyik a Vándorsólymok építése, a pletykák szerint Magovác máris egy új eszközön dolgozik, mégpedig egy olyan gépezeten, amivel egy kisebb csapat katonát lehet gyorsan célba juttatni. Ez az ornithopter nagyobb és nehezebb is, mint a Turul vagy a Vándorsólyom, így a Feltaláló az eddig bevált Óraműszerkezet helyett egy kísérleti, könnyű szerkezetű gőzkazánt épített be a hosszúkás, keskeny vasúti kocsira emlékeztető testbe, és kettő helyett négy szárnyat szerelt fel rá, kettőt-kettőt mindkét oldalon. A pilóta a gép orrában kapott helyet, a Vándorsólyom pilótafülkéjének nagyobb másában, a fegyverzetet pedig két Gatling gépfegyver alkotja, az ornithopter oldalaiban. A "Griffmadár" névre keresztelt szerkezet állítólag már túl van az első próbarepüléseken, bár még nem vette át hivatalosan a hadsereg.

Griffmadár
Funkció: Ornithopter                                                                           10
Kinézet: Laminált falapok, fényes, kerekfejű rézszegecsekkel.        0
Meghajtás: Gömb formájú, réz Gőzkazán        5
Működési idő: 6 óra                                                                                  4
Irányítás: Hosszú fém emelőkarok                                                        1
Mozgás: Fém mechanikus szárnyak                                                      5
Mozgás: hosszú, díszes szántalpak                        2
Fegyverzet: Két darab Gatling géppuska        10
Méret: Nagy (10 fős legénység)                X2
Totál                                                                                                       74

Összességében Luka Magovác Kivételes Barkácsolásával 64 napra és 6400 osztrák forintra volt szüksége a prototípus megépítéséhez.

Kalandötletek a Griffmadár felhasználására
Tűzkeresztség
A Drámai Karakterek azon csapat tagjai, akiket az osztrák hadsereg kijelölt a Griffmadár berepülésére és kipróbálására: nem csupán pilóták (különlegesen képzett Huszárok) vannak köztük, de Orvosok, Gőzmérnökök, Titkosügynökök, sőt, akár a civil életből visszahívott Szerencselovagok is. Az eddigi próbautak mind ígéretesek voltak, kisebb, könnyen orvosolható problémákkal, nagy ijedtségek nélkül. Egy este azonban váratlan riasztást kapnak, és csak a felszállás után tudják meg, hogy ez most nem gyakorlat: egy ismeretlen Zeppelint észleltek az ország felett, és a Vándorsólymok már a nyomában járnak, hogy valahol a földre kényszerítsék. Ha ez sikerül, a Griffmadárra és a csapatra hárul a feladat, hogy biztosítsák a járművet és elfogják az utasait - de ki tudja, kivel állnak szemben? Porosz kémekkel, mindenre elszánt égikalózokkal, netán a Világbűnözői Liga tagjaival?

Tollfosztás
A porosz Légihadtest oldalában már régóta tüskét jelentenek az osztrák Vándorsólymok - nem elég, hogy a bajor Égikorvettek minden tekintetben előnnyel bírnak, most már a Huszárok is az égbe szállnak. Ráadásul arcátlan módon, egyértelmű utalásként Hadikról nevezték el az első svadront. Bismarck parancsára ennek véget kell vetni! A Drámai Karakterek a feladatra kiválasztott Titkosügynökök, Zsiványok és Szerencselovagok, akik hamis papírokkal Pest-Budára érkeztek, és most itt a Mátyásföldre bejutást tervezgetik. Bár a telepnek erős az őrsége, közel sem annyira jól őrzött, mint a Kúszóerőd Művek, így nem esélytelen a küldetés. A feladat a Vándorsólymok megsemmisítése (lehetőleg a szerelőcsarnokkal együtt), és a Griffmadár prototípusának ellopása. Ha pedig közben esetleg magát Luka Magovácot is sikerülne elrabolniuk…

Falkensteini Gőztechnológia - A Griffmadár

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések