A Falkenstein Kastély - Magyarország Gőzurai - Gróf Széchenyi István

Korábban már írtam egy rövid összefoglalót Magyarország állapotáról Új-Európában, új sorozatomban viszont kifejezetten a hazánkhoz kapcsolódó személyiségek, technológiai vívmányok, sárkányok, varázslók és tündék szerepelnek majd. Úgy illő, ha a sort a "legnagyobb magyarral" kezdjük.

Gróf Széchenyi István Magyarország egyik legnagyobb hatású embere, földbirtokos, gőzúr és politikus. Életének 1848 előtti eredményei (dunai gőzhajózás, Magyar Tudományos Akadémia, Lánchíd stb.) jól ismertek, ám életpályája Új-Európában a forradalom kitörése után drasztikusan más fordulatot vett. Sikerült ugyanis a sokkalta radikálisabb Kossuth fölé kerekednie, és liberális arisztokrataként olyan nagy mértékű változásokat kiharcolni az osztrák udvarnál, hogy minden oldal magát érezte az "igazi győztesnek". A pesti események káosza után Bécs már nem mert visszatáncolni, Kossuth csalódottan önkéntes száműzetésbe vonult, és csak a Márciusi Ifjak anarchista terrorcsoportja folytatta a harcot, Petőfi Sándor vezetésével.


A forradalom lecsengése után Széchenyi nem távolodott el teljesen a politikától, bár inkább olyan pozíciókat töltött be, melyek az iparhoz és a közlekedéshez kötődtek. Neki köszönhető a dunai hajózás nagy mértékű gőzgépesítése, így manapság már szinte a teljes hosszán utas- és teherszállító gőzhajók járják a nagy folyót. Az értékes árukkal megrakott lapátkerekes gőzösök a rablók figyelmét is felkeltették, így az elmúlt évtizedekben jelentősen megnőtt a folyami kalóztámadások száma, ami ellen Dunai Monitor Hajóhad felállítását szorgalmazta. Ezek a kisméretű, gyors hadihajók máris részt vettek néhány összecsapásban, és annak ellenére jól vizsgáztak, hogy a banditákat állítólag mághia is segítette.


Az 1860-as években Széchényi társulása Ganz Ábrahámmal nagyban hozzájárult Buda iparosodásához: a gyárukból kikerülő Paripa gőztricikli máris komoly hírnévre tett szert, mint az elegáns és kalandkedvelő úriemberek kedvelt járműve. Ezen a csapásirányon elindulva a vállalkozás több háromkerekű járművet is bemutatott, mint például az "Öszvér" gőzszekeret. Egyes pletykák szerint Azúr Kerékmester, a gyár Törpe fő konstruktőré egy egészen új, személyszállító változaton dolgozik, ami a bérkocsiknak támasztana versenyt. A bécsi és pesti fiákerhajtók máris tiltakozásukat fejezték ki.


A gróf fiai közül Széchenyi Béla híres világutazó, ki amerikai útjáról könyvet is jelentetett meg, a közelmúltban pedig Észak-Afrikában utazgatott. A fiatalabbik fia, Ödön, az apjához hasonlóan lelkes támogatója a közjónak, így a közelmúltban neki köszönhették előbb a Pest-Budai Önkéntes Tűzoltó Egylet, illetve később a Magyar Országos Tűzoltó Szövetség megalakulását. Bár az első tűzoltóautót még Londonból vásárolták, a Ganz külön a számukra készített egy háromkerekű gépezetet.

Gróf Széchenyi István a játékban
Bár a 80-as évei elején jár, a gróf igen aktív ember. Rendszeres látogatója a saját maga alapította klubnak, a Nemzeti Casinónak, ahol szívesen elbeszélget az érdeklődőkkel a műszaki, gazdasági és politikai kérdésekről. Komoly érdeklődéssel követi a modern technika fejlődését, a pesti könyvtárakat az ő felajánlásából látják el a Népszerű Találmányok legfrissebb számaival.
A játékosok Drámai Karakterei több módon is kapcsolatba kerülhetnek a gróffal: ezek közül a legegyszerűbb az, ha ők maguk is feltalálók vagy tudósok, akik mecénást keresnek a kísérleteikhez, kutatásaikhoz. Széchenyi mindig szívesen megnyitja a pénztárcáját a hozzá folyamodók előtt, feltéve, hogy azok többet tudnak felmutatni holmi elméleteknél - azokhoz ugyanis nincsen türelme.
Egy másik lehetőség, ha a karakterek egy Őrült Tudós, Lángelme vagy Anarchista ellenfeleiként fordulnak Széchenyihez, a segítségét kérve a nyomozáshoz vagy az üldözéshez. Mivel a gróf legalább annyira a közjót szem előtt tartó politikus, mint gőzúr, bármikor hajlandó anyagi vagy akár technológiai támogatást is nyújtani. Például ha a valamilyen különleges fegyverre vagy járműre van szükség, hogy bejussanak a gonosztevők búvóhelyére, a Ganz-művek mérnökei egész biztosan tudnak valami újat mondani.


A grófnak emellett személyes megbízásai is lehetnek: a Kossuth Lajossal, az ellenzék vezetőjével több évtizede tartó viszálya legendás, és politikusként néha neki is szüksége lehet néhány ügynökre, hogy segítsenek visszaszerezni egy-egy régi, félreérthető vagy kompromittáló levelet. Személyes meggyőződése, hogy a hírhedt anarchista terrorista, a Félszemű Farkas valóban Petőfi Sándor: az egykori költőt egy közveszélyes, kiszámíthatatlan őrültnek tartja, aki akárhány ártatlant hajlandó feláldozni a saját, mindennél fontosabb céljai érdekében. Többször hangoztatta, hogy szeretné megélni a gonosztevő kézre kerítését, ezért nyílt titok, hogy többször is fogadott fel Magándetektíveket, Titkosügynököket és Szerencselovagokat, hogy kutassák fel és fogják el a Farkast. 

A Falkenstein Kastély - Magyarország Gőzurai - Gróf Széchenyi István 

Castle Falkenstein alapkönyv és A Gőz Kora kiegészítő pdf formátumban (külön-külön és kedvezményes csomagban) már a DrivethruRPG oldalon is megvásárolható!

-Kyrg

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések