UnderWorld RPG - Legendás Szörnyetegek - A Baziliszkusz

Ahogy egyre mélyebbre megyünk az AlVilágban, az emelkedő erejű Ragyogás egyre különösebb helyeket és lényeket teremt. A tavakból nem csak a felvilági eszmék, vágyak és félelmek születnek meg, Legendás alakokként és Relikviákként, hanem néha olyan Szörnyetegek is, melyeket addig csak a mítoszokból és régi történetekből ismertek az emberek. Senki sem tudja megmondani, hogy ezekből csak egyetlen egy van-e, ami vándorol a mélyben, és ha legyőzik, valahol máshol újjászületik, vagy a hagyományos módon szaporodva több is van más belőlük - hiszen még az alagútsárkányok is nemzenek utódókat.


A Baziliszkusz
Egy népmese szerint, mellyel a Vakondemberek szokták ijesztgetni a kicsiket, a Baziliszkusz eredetileg egy hatalmas, albínó aligátor volt, ami minden társánál nagyobbra nőtt, és ezzel étvágya is egyre hatalmasabb lett. Mindenki csak a Szörny néven ismerte, és menekült az útjából, ahogy lomhán vonszolta irdatlan testét az alagutakban, és csak az alagútsárkányok és a fehér férgek voltak tőle biztonságban. Ha egy településre bukkant, akárkik is lakták, mindenkit felfalt, hacsak nem tudtak előle elmenekülni. 
Végül a Szörny akkora nagy lett, hogy már alig tudta vonszolni magát, és szinte sehol sem talált olyan járatot, ahol kényelmesen elfért volna (bár a legtöbb helyen keresztül tudta préselni magát). Az étvágya és szomjúsága azonban továbbra is minden egyes lépéssel egyre nagyobb és nagyobb lett, ami szinte megőrjítette őt. Ekkor találkozott össze a Szürke Vadásszal, a híres Vakondember Brávóval, aki bosszút akart állni rajta, amiért a Szörny felfalta a rokonait.
Szürke Vadász csalikat rakott ki a estiának, hogy maga után csalja: tudta jól, hogy a Szörny kemény és vastag pikkelyeit képtelen lesz átütni a saját fegyvereivel, így a méretét akarta ellene fordítani. Mindig egy lépéssel előtte járt, olyan közel, hogy a fenevad érzékelje, de elég messze ahhoz, hogy még akkor se érje el, ha minden erejét összeszedve nekilendülne egy rövidebb rohamra. Így csalta őt maga után három napon és három éjszakán át, amíg el nem érték a Vermet.
A Verem egy széles és mély üreg volt, az alján az évek során felhalmozódott fém- és kőtörmelékekkel. Elég nagy volt a szája ahhoz, hogy a Szörny belezuhanhasson, és elég mélyre nyúlt, hogy még a rettenetes testével se élje túl. A Szürke Vadász tudta, hogy a bestia észreveheti a csapdát, ezért előtte gondosan befedte azt egy Pókháló bűbájjal: ehhez levadászott egy Mélységi Szövőt, egy emberarcú pókot a mélyben, aki szabadságáért cserében adott neki egy gombolyag pókfonalat. Ebből bármikor tudott hálót vetni, amin könnyedén tudott mászni vagy akár járni is, a beleragadás veszélye nélkül, viszont egyetlen mozdulattal el is tudta szakítani. Ezzel fedte le az üreget, a tetejére pedig port szórt, hogy elfedje.
Mikor a Szörny a Veremhez ért, a Szürke Vadász a túloldalán várt rá, mintha elfáradt volna a menekülésben. A fenevad addigra már szinte eszét vesztette az éhségtől, és egyetlen rettenetes rohammal akarta elkapni a zsákmányát. Nekifutott, fel a hálóra, meg se érezve, hogy a sziklák helyett valami ruganyos anyagon jár - azután a Vadász elszakította a szálat, és a Szörny alázuhant a mélybe. Ahogy a Verem aljára ért, a teste összetört, de vele együtt a padló és a falak is megrepedtek. Ahogy a Szörny haláltusája zajlott, lassan Ragyogás kezdett beszivárogni, egy addig rejtve maradt tóból, ami körbevette a Vermet. A Szürke Vadász döbbenten figyelte, ahogy a szent erő körbe öleli és elrejti a szeme elől a bestiát. Látta, hogy valami történik vele a felszín alatt, de semmit sem tudott tenni.
Azután egyszer csak a Szörny kiemelkedett a Ragyogásból. Megváltozott, még félelmetesebb lett és a szemei zöldes fénnyel égtek. A Szürke Vadász képtelen volt megmozdulni, mintha kővé dermedtek volna a tagjai. Csak némán figyelte, ahogy a Szörny felfelé mászott a Verem falán, a tekintetét végig rajta tartva - azután ahogy odaért hozzá, egyetlen harapással lenyelte. A mese tanulsága az ifjú Vakondemberek számára az, hogy a Ragyogás ugyanúgy adhat életet, ahogy el is veheti azt.
Persze lehet, hogy mindez nem több egy mesénél. Az viszont egészen bizonyos, hogy a Baziliszkusz a mélység egyik legfélelmetesebb fenevada, egy igazi szörnyeteg, ami a pillantásával szinte kővé dermeszti azt, akire ránéz. A Vakondemberek szerint ő a Ragyogás bosszúállója, egy olyan lény, ami akkor bukkan fel, ha valahol megsértik ezt az isteni entitást. Nagyon kevés olyan lény van, amelyik nem tér ki az útjából - még az alagútsárkányok is csak akkor vállalják vele az összecsapást, ha sarokba szorítja őket.
Többen is állították, hogy legyőzték már ezt a szörnyeteget, és elhozták a trófeáját, zöldesen égő szemeit vagy hatalmas fogait. Mégis, a Baziliszkusz minden alkalommal visszatért, bár egyes Könyvtárosok szerint csak akkor, mikor előző legyőzője már meghalt.

Tulajdonságok:
Ádáz, Hatalmas (a Baziliszkusznak két extra Karcolás sérültségi szintje van), Erős, Féktelen, Könyörtelen, Ostoba
Szakértelmek:
Figyelmes, Küzdelem, Mászás, Túlélés
Különleges Képességek:
  • Félelem (Ereje: Komoly)
  • Karmok és agyarak (Hatótáv: Személyes, Sebzés: 4 érme)
  • Kemény pikkelyek (Védelem: 3 érme) 
  • Baziliszkusz Tekintete (Hatótáv: Közeli; Sebzés: 5 érme; akit "megsebez", Sebzés számú érme büntetést kap minden mozgás cselekedetre, és ha ez 0-ra csökkenti az érméi számát, képtelelen megmozdulni, amíg a szörnyeteg rajta tartja a tekintetét)

Kalandötlet
Az egyik Birtok ura vérdíjat tűz ki egy gyilkosra, egy Számkivetett egykori Brávóra. A férfi korábban híres hős volt, most azonban űzött vadként egy régi, elhagyott településre menekült, a főszereplők pedig - több más fejvadásszal együtt - a nyomában járnak. Mikor megtalálják, a Brávó azt állítja, hogy ő volt az utolsó, aki legyőzte a Baziliszkuszt, és ezt trófeákkal is igazolja, figyelmeztetve a csapatot, hogy ha megölik, a szörnyeteg visszatérhet.
A főszereplőknek el kell döntenie, hogy hisznek-e a Brávónak, és életben hagyják, sőt, segítenek neki megszökni a többi üldöző elől, avagy inkább a vérdíjat választják, megkockáztatva, hogy tényleg igazat beszélt. Ha utóbbi mellett döntenek, a Birtokra visszatérve hamar nyilvánvalóvá válik, hogy valami nagy és félelmetes jár a környéken, egymás után semmisítve meg a karavánokat: valakinek ismét le kell győznie a Baziliszkuszt!

UnderWorld RPG - Legendás Szörnyetegek - A Baziliszkusz

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések