UnderWorld RPG - Idelent

Az UnderWorld szerepjáték egy, a modern világunk alatti különös helyre kalauzol el minket. Az AVU blog jubileumi, 200. posztjaként most a könyvet nyitó novellát szeretném megosztani veletek, ami nem csak a játék hangulatát mutatja be, de az AlVilág néhány híresebb szereplőjét is, akikkel a kalandok során is összetalálkozhattok.


Idelent

T.S. Luikart

 

Az első kő

Eisric Dane híres szerencséje kifogyni látszott a félhold alatt, a csatorna egy félreeső aknájában. Három vékony, sápadt fénysugár utat talált magának egy vasrácson keresztül, hogy megvilágítsa végső pillanatait, ám csupán az árnyakat varázsolták még sötétebbé, ami nem kerülte el Dane hóhérának figyelmét.

A kérdéses gyilkos színtelen ballonkabátot és egy kék farmert viselt, amit még maga Strauss varrt. A lábán szénfekete, rubinszín flitteres masnival ékített papucscipő volt, pólót nem hordott. Ökölbe szorított kezeiben két, csavart pengéjű tőrt szorított: az egyik kovakőből készült, a másik acélból. Fél szeme fekete volt, szemhéj nélkül. A másikat bevarrták, egy halott szent bal kezének inaival. A neve Ithio volt, és dudorászott trancsírozás közben.

Idelent nem esik az eső, pedig a hangulathoz illett volna.

 

Fodrozódik a víz

Mindig voltak olyan helyek, ahol az Odafent és az Idelent összeért. A fényes emlékek darabkái és a keserű megbánás felfogták és tavacskába gyűjtötték a Ragyogást, és a Csúfondárok felszivárogtak a felszínre, hogy a tudatlanokat gyötörjék.

A bukott Varieté összetört vermeiben, az eldobált, fa hasbeszélő figurák elrothadt zsinórjai, a megkopott bronz kazuk és elcsépelt egysorosok között lakott a Szarvasbőr. Ha fájdalma túl nagyra nőtt, ha már képtelen volt egykori nagysága romjai között maradni, követte a Broadway szirén-szavát, felosont, fel, egészen a távoli, pislákoló fényekig – amíg nem talált egy álmodozót, csillagokkal a szemében. A Szarvasbőr ezeket a csillagokat gyűjtötte, és egy nagy üvegtartályban tartotta őket, amiben egykoron Houdini földi maradványai is voltak.

Három évvel a Dübörgő Magasságok királynőjének megkoronázása után és kettővel azelőtt, hogy Uridian kapitány feltérképezte volna a Brooklyn-szorost, Gőz Nagyúr és az Analóg Kölyök elmentek, hogy leszámoljanak a Szarvasbőrrel.

Mit is mondhatnánk Gőzről, amit még nem mondtak el? Bizonyosan nagy csibész. Kétségtelenül egy géniusz. Hogy őrült lenne? Talán. Az Alvilágnak azokkal a hősökkel kell beérnie, akik ott élnek. 5 láb 6 hüvelyk magas volt, vagy 5 láb 10, ha beleszámítjuk a kopaszodó fejét körülvevő, „konnektorba dugott villa” frizurában álló, ragyogó fehér hajkoronáját. A szemei szinte lehetetlenül nagyok, elektromos kék tavacskák voltak a sárgaréz keretű, üvegtalp méretű, trifokális szemüvegek mögött. Zsebeiben mindenféle fajtájú és formájú szerszám rejtőzött. Ha gyerekekkel találkozott, keménycukorkával kínálta őket, ha pedig dühös volt, még a legkeményebb Bravók is menekültek.

Ami a Kölyköt illeti, gondolom a hőstetteiről szóló történeteken nőttél fel, nem? Akkoriban az egyik szeme egy Rolex, a másik egy kézzel készült, svájci zsebóra volt. A mellkasa közepében álló atomóra és az őt hajtó becsületes szellem viszont ugyanaz volt, mint ma is.

A páros egy használaton kívüli metróalagútban talált rá a Szarvasbőr legutóbbi áldozatára, amit félig elrejtett egy kapkodó pokolfajzat és egy nagy darab vitorlavászon. Gőz nyugovóra helyezte a nőt, a Kölyök pedig megsiratta, hatalmas, fémes hüppögése mérföldekre is megrengette az állomásokat. Kék szemek meredtek a mechanikusokba és a döntés szavak nélkül is megszületett. Ahogy fent, úgy lent. Igazságszolgáltatás. Régóta esedékes igazságszolgáltatás.


Kezdődik a hullámzás

Kétlem, hogy Eisric Dane igazán érezte volna a fájdalmat. Az első néhány rúgás után a kínok alábbhagynak, ahogy a test a sokk állapotába süllyed. Határozottan emlékezett az elsőként eltörő borda roppanására és arra, ahogy az első penge hidegen beléhatolt, ám állítása szerint ezután minden könyörületesen összefolyt. Magához térve elsőként azt vette észre, hogy még mindig nem halt meg, és ez már meg se lepte. Ahogy talpra próbált állni, már bánta, hogy nem így alakult.

Gyanítom, a történetnek itt és most vége lett volna, ha nem bukkan fel Muréna, de hát így esett. Pont időben fordult be a sarkon, hogy lássa, amint a nagydarab, sötét kabátos férfi egy elfojtott, fájdalmas kiáltással az alagút falának dőlve összerogy. Muréna közelebb óvakodott, kését készenlétben tartva maga előtt.

„Uram? Hé, uram, nem néz ki túl jól.”

Semmi válasz. Várt egy darabig, azon tanakodva magában, mi volna bölcsebb, segítséget hoznia, az idegent magával vinnie, vagy egyszerűen hagyni, hogy a természet tegye a dolgát. A kabát volt az, ami végül eldöntötte a kérdést. Ahogy a lány kezében tartott fáklya fénye ráesett, a férfi köpenyének sötétje alól ragyogó zöld világosság támadt. Csodálkozva nézte, ahogy lassan rúnák kúsztak végig a kabáton. Egy hangos reccsenéstől több lábnyit hátraszökkent és döbbenten nézte, ahogy a férfi karja a szeme láttára a helyére ugrott. Mogyoróbarna szemébe egy vasszürke szempár meredt, amint az alak lassan talpra küzdötte magát.

„A Ragyogásra,” – suttogta a lány – „mi maga?”

„Átkozott.” – mondta a férfi, azután eszméletlenül zuhant a lábai elé.

 

A hullámfodrok egymásba érnek

„Szükségünk lesz egy tudásőrre,” - morajlott a Roncsember. „És valakire, aki megtalálja az ösvényt,” - tette hozzá a Bütykölő, - „mert a Varietéhez vezető út hosszú és veszedelmes.” Elmosolyodott. „Nem vagy éppen túl kecses.” A Kölyök vasból kovácsolt vonásain úgy tűnt, jól mulatott. „Nem én készítettem magam, vénember.”

„Tudod, nem egyszerű elnyomni a dugattyúk hangját…”

„Hmmm.”

„Ahogy a gőzt sem könnyű kiereszteni sziszegés nélkül.”

„Aha.”

„Legalább nem nyikorogsz.”

„Hálám nem ismer határokat.”

Ezen a ponton a vén barkácsoló témát váltott. „Szóval ki a legjobb?” A fémember alaposan megfontolta a kérdést, mielőtt válaszolt volna.

„Forlan.” Gőz szúrós szemmel nézett rá. „Sosem tudnánk megfizetni,” – vetette ellen, majd egy pillanatra eltöprengett. „Van még valaki, és ő jön nekem eggyel.”

A Kölyök szemeinek óramutatói megálltak. „Ő számkivetett lett.”

„Tudom.”

„Megtenné?”

„Akármit is mond róla a céhe, van becsülete. Emellett, ha el akarod kapni a Szarvasbőrt, ha tényleg véglegesen el akarod intézni, szükségünk van Dane-re.”

Lassú, búgó biccentés. „Ám legyen.”

 

Új minták jelennek meg

Muréna szemei a hosszú folyosót fürkészték, ahogy végig húzta benne a különös kabátú férfit. Minden visszhangra összerezzent, hátrafelé pillantva, ahonnan jöttek. Bár jó volt, hogy a terhe már nem vérzett, ez mégis összezavarta. Az oldalából patakzó vér előbb szivárgássá csillapodott, majd teljesen elállt. Muréna pont eleget tudott a késpenge vágta sebekről, hogy biztos legyen benne, az idegené halálos volt.

A kuckóját elérve valószínűleg még elégedetten fel is sóhajtott, ahogy behúzta a férfit.

„Köszönöm.”

A lánynak elakadt a lélegzete, és ellépett a férfitól, aki erre keményen a földre esett.

„Azt hiszem.” – mondta a férfi zihálva.

„Ó, sajnálom. Sajnálom. Megijesztett.”

„Ez gyakorta megesik.”

Magáról megfeledkezve Murénát nem hagyta nyugodni a férfi vidám arckifejezése. „Ki maga? Mi történt magával? Eltévedt? A fenti utak egyikén volt, arra alig jár valaki.” A férfi ülő helyzetbe húzta magát, a hátát a falnak vetve. A lány lehuppant vele szemben a szoba túloldalán, gondosan rajta tartva a szemeit. Noha fegyvertelennek tűnt, mindig tartott pár hajítókést a szobájában elrejtve.

„Jobb, ha most szólok, nagyon értékelem, amit értem tettél, de számkivetett vagyok. Nem tudom mivel viszonozni vagy megfizetni.”

A lány lazán intett. „Talán cserélhetnénk. Az életed, mondjuk, ó, mondjuk a kabátodért?”

A férfi elmosolyodott. „Az életem nem a tiéd. Még az enyém is alig. Ami pedig a kabátot illeti… Nem tennék vele túl nagy szívességet neked. A viselése,” – megállt egy pillanatra, - „a viselése önmagában is teher. Van nálam némi fenti pénz, azt odaadhatom. Elcserélheted.” Megnézte magának az előtte ülő karcsú lányt. A gyors, ravasz mosolyát. „Hogy hívnak?”

„Murénának, mint azt az angolnát. Tudja, ’sikamlós, mint a’.” – vigyorgott rá. – „És magát?”

„Dane. Eisric Dane.”

A lány szemei tágra nyíltak. „AZ A Dane? A detektív? Na ne mááár.” A férfi biccentett. „De, már megbocsásson, ki tette ezt, úgy értem, ki verte így össze magát?”

„Nem ’összevert’, te lány, hanem megölt.”

„Megölte… magát?” A férfi bólintott. „De hát, hogy?”

„Nem tudta rólam az igazságot. Legközelebb… legközelebb tudni fogja.” A lány hátra hőkölt a férfi tekintetének erejétől. „De legközelebb én is felkészülök rá.”

„Kire?”

„Ithio.”

A lány szinte sikoltott, - „Kifelé a lakásomból, MOST!!!” Valójában nem tette, bár nekiállt zihálva kapkodni a levegőt.

„Ith… io… maga… harcolt… harcolt… életben… mi… mi?

„Én egy Legendás vagyok, Kölyök. Többek között azt a meggyőződést képviselem, hogy az esélytelennek is ki kell állni, bármivel is kerül szembe.” Sötét arckifejezés futott át a vonásain. „És hogy az igazságnak napvilágra kell kerülnie.”

Muréna lassan megnyugodott. „Ki küldte utána Ith… Őt?”

„Nem tudom. De azt tudom, miért. Mert kezdek túl közel kerülni az igazsághoz.”

„Az igazsághoz? Miféle igazsághoz?”

A férfi széles mozdulattal körbeintett a szobán.

„Nagyjából rájöttem, ki és miért építette ezt az egészet.”

„Ezt az egészet… úgy érted, az AlVilágot?”

A férfi bólintott.

„Húha. Akkor tudsz a Ragyogásról és a Metrókról?”

A férfi ismét bólintott.

„Ezért lettél számkivetett?”

„Így hiszem, bár kevés rá a bizonyítékom. Most csapdában vagyok. A fenti világban nem létezhetem, az alsóban vadásznak rám.” Halvány mosoly suhant át az arcán. „Ezek az alagutak könyörtelenek, még szerencse, hogy nem ismerem a félelmet.” A mosoly helyére egy különös arckifejezés lépett, a szemei a távolba révedtek. „Valaki keres engem.”

„Azt le merem fogadni.” – mondta a lány.

„Nem, nem úgy. Valakinek szüksége van rám… Valakinek, akinek tartozom.”

„Honnan tudod?”

Egy sor rezonáló dobbanás hallatszott a Muréna kuckója előtti folyosóról. A lány és a férfi az ajtót helyettesítő szőnyegre meredt. „Gondolom, nem kell magyaráznom.”

A függöny félrelebbent, és előbb egy apró termetű ember, majd egy fém behemót lépett be a szobába.

„Megtaláltalak.” – mondta Gőz Nagyúr.

 

Az utolsó hullám kezdete

„Nem tudom elhinni, hogy rábeszéltetek arra, hogy elhozzuk a lányt.” – morogta Dane. – „Nagyon nagy veszélyben van.”

„Mindenki veszélyben van Idelent, emellett kellett egy felderítő.” – válaszolta az öregember.

„Különben is tartozol nekem.” – kiáltotta hátra Muréna az előttük húzódó folyosóról.

„Te pedig,” – fordult oda Dane a folyosón mellette dübörgő Roncsemberhez. – „Gőzt megértem, de tőled többet vártam, Kölyök.”

„Nagy szükségünk van rá. Túl sokáig ment ez így, Eisric. A Szarvasbőrt meg kell állítani. Utána segítünk neked a te problémáddal, Ithioval.”

„Probléma? Így is lehet mondani.”

„Hát persze, fiam. Ha a nyomomban járna egy szinte megállíthatatlan pszichopata, hogy késeket döfjön belém, én ezt problémának nevezném.” – vigyorgott az öregember.

„Látom a humor-kísérleteid még mindig nem túl sikeresek.” A Bütykölő a homlokát ráncolta, a Roncsember pedig kuncogott. „Muréna,” – emelte fel Dane a hangját, - „ne menj túl előre.”

Muréna felbukkant előttük a folyosón. „Nem értem. Mostanra már oda kellett volna érnünk.” És ezzel a Szarvasbőr lecsapott.

A fal egy része a szemük láttára gyorsan és mohón ráfolyt a lányra, aki felsikoltott, ahogy az éles fogú indák lemarták a húst a karjáról. Az Analóg Kölyök felbődült, mint egy felpörgett kamion, és előrerontott. Hatalmas tömege nekicsapódott a Szarvasbőrnek, és mindketten a folyosó padlóján kötöttek ki, egy kupacban.

Gőz Nagyúr egy hosszúkás szerkezetet kapott elő a köpenye alól és a küzdőkre irányozta. A szerkentyű leginkább egy fegyverré alakított Jákob lajtorjára hasonlított (mert hát az volt). „A francba Kölyök, tűnj el onnan!” – fordult frusztráltan Dane felé. – „Mit tegyünk?”

„Meg kell találjuk a fókuszát. Valószínűleg a szemek lesznek azok, illetve, amit neki jelentenek. Találd meg és pusztítsd el. Nézd, a Kölyök állja a sarat.”

Az Analóg Kölyök tényleg állta a sarat. A Roncsember a Szarvasbőrrel birkózott, a fémujjak szorosan markolták a síkos, folyton változó húst. „MENJETEK, NYOMÁS!”

Muréna az alagút falának dőlt, a karján sorakozó tucatnyi apró tépett sebből vér szivárgott. Fájdalma ellenére próbált összepontosítani, azután előre mutatott. „Arra, arra van. Én megleszek, menjetek.”

A Bütykölő és a Számkivetett végig rohant a folyosón, hátuk mögött a küzdelem visszhangjával. Egy hatalmas barlangba értek, aminek közepén egy hatalmas üveg tartályban több száz szem úszott a folyadékban.

„Ez az! Lődd szét, Gőz. Pusztítsd el!”

Jákob Kalapácsa (ahogy Gőz nevezte) elektromos ívet vetett a tartály felé, ami egy kielégítő reccsenéssel felrobbant. A teremben mindenfelé üvegszilánkok és sistergő szemgolyók repkedtek, a távolból pedig egy szörnyű bömbölést hallottak, ami lassan semmivé foszlott.

Csissz. Csissz. Csissz.

Gőz diadalmas vigyora lehervadt, Dane pedig várakozva nézett körbe.

Csissz. Csissz. Csissz.

Egy sötét alak szikrákat vetett a sötétségben, ahogy újra és újra végig húzta egymáson a kezében tartott két csavart pengéjű tőrt. „Úgy tűnik, alábecsültelek,” – vélekedett magas, szelíd hangon, - „nem fog többet előfodrulni.”

„Ezúttal készen állok rád, te kurafi.”

„Hm. Nem hiszem. Még én sem kívánok szembe szállni az Analóg Kölyökkel. Majd máskor, Eisric Dane. Viszlát, Gőz Nagyúr.” Ithio enyhén meghajolt, majd hátralépett a sötétbe és már ott sem volt.

A Kölyök lépett be a terembe, karjában egy sápadt, ám mosolygó Murénával. „Látnotok kellett volna, fiúk. A Szarvasbőr elnyelte saját magát. Nagyszerű volt.”

„Undorító volt.” – csikorogta a Kölyök.

„Mit tippeltek, kivel csevegtünk az imént?” – kérdezte az öregember.

Az Analóg Kölyök hol az egyikre, hol a másikra meredt.

„Amúgyis kezdett unalmas lenni az élet.”

UnderWorld RPG - És a Kései Vonat befutott...




Megjegyzések

  1. Nagyon szép munka...egyszerűen imádom. Kell ez a játék nekem, mint egy falat kenyér.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések