UnderWorld RPG - Az AlVilág hangulata

A héten fontos mérföldkőhöz ért az UnderWorld szerepjáték magyar kiadása: sikerült pár nappal a magam elé kitűzött határidő (augusztus 31) előtt befejeznem a fordítást. Viszont a Gőz Kora után eldöntöttem, hogy több könyvet nem tördelek az MS Publisherben (leszámítva a Conan Kódexet, mert az a korábbi Conan alapkönyvre épül, és nem akarom újra tördelni az egészet), úgyhogy ez a szerepjáték már az Affinity Publisherben készül, én pedig ismét tépem a hajam, hogy mi hol van benne…


Az UnderWorld fordítása közben sokszor elgondolkoztam rajta, hogy hogyan is néz ki az AlVilág - rendben, az alapkönyvből tudjuk, hogy barlangok, folyosók, metróalagutak, átjárók stb. Néhány különleges hely jobban is körül lett írva, mint a Vén Csontok gyalogjárókkal telezsúfolt óriásbarlangja, vagy a föld alá süllyedt és a helyiek által birtokba vett Karthágó Operaház. De hogyan is néznek ki ezek a termek, folyosók? Ha a dolog mesés-fantasztikus vonalát akarjuk megfogni, akkor Gaiman jó kiindulási pont, az éjféli vásárral, az Earl udvartartásával a metrón, a fekete szerzetesek rendháza, vagy London szörnyetegének otthona. Viszont ezek sem árulják el, hogy is néz ki az AlVilág nagyobbik része, a Birtokok, ahol az emberek élnek.

Szerencsére nagyjából a fordítás közepén a kezembe akadt 80-as évek végi A Szépség és a Szörnyeteg tévésorozat magyarul 1989-ben megjelent regényváltozata. Maga a történet - a sorozat pilotja - nem volt ismeretlen, annak idején a az egyik német adón néztem is egy ideig. Ezúttal viszont nem is annyira a szereplők voltak érdekesek, hanem az, ahogyan Barbara Hambly leírta az Odalentet, a város alatti várost. Az alábbi részlet a főszereplő, Vincent apjának a szállását mutatja be, de ugyanilyen jól beillene az UnderWorldbe is, egy Könyvtáros otthonaként (feltéve, ha nem valami modernebb vagy egzotikusabb módszert választ az adattárolása:

"Apja szobája kétszintes volt, nagyjából kör alaprajzú, boltozatos, és telis-tele –  az egyik durva kőfal mentén a padlótól a mennyezetig, egyebütt pedig halmokba, oszlopokba és piramisokba púpozva a kopott, régi bútorokközti hézagokban –  a legkülönbözőbb könyvekkel. Öreg enciklopédiák éssárguló olcsó könyvtári sorozatok, az Everyman's Classic Libraries sorozat,amit cserzett és aranyozott bőrkötése miatt a gazdagok méterszámra vásároltak; málladozó, régi regények,a Szentek Élete és Hegel, élénk színű Book Club kiadványok, melyeket csak azért vettek, hogy aztán ki is dobják őket, Shakespeare, Donne, Cervantes és puhafedelű ismeretterjesztő sorozatok; ez a sokféle, többezernyi könyvtárból származó kötet mind sötétlő toronyként emelkedett Vincent mellett, aki áthaladt a csonka kariatidák és málladozó oszlopok által szegélyezett előcsarnokon, majd a néhány fokból álló, vaskorlátos lépcsőn lement a fő helyiségbe. A szoba hátsó falán, úgy négy méter magasságban, fából ácsolt galéria húzódott. Ezt Vincent és atöbbiek néhány éve építették azokból a törött gerendákból és abból a faragott tölgyfa balusztrádból, amit egy öreg összedőlt templom romjai alól sikerült megmenteni. A galéria aljáról hat-hét olajlámpa és rusztikus csillár ereszkedett le, topázszínű ragyogást árasztva. Az itt uralkodó örök árnyék ellenére Vincent észrevette, hogy mostanra már nemcsak a galéria fölött emelkedő könyvespolcok vannak színültig telezsúfolva könyvekkel. Egészen a mennyezet boltozatáig, sőt, lassan a galérián is minden talpalatnyi helyet elborítanak Apa legújabb szerzeményei. Hamarosan tenni kell velük valamit."


Ebből a részletből is átjön az egyik nagyon fontos eleme az UnderWorld világának: szinte minden felhasznált tárgy, holmi vagy alapanyag a FelVilágból származik: van, ami gondosan megőrzött régi holmi, de a legtöbb olyan, amit odafent egyszer már kidobtak, hogy aztán idelent újra felhasználják, átalakítsák, átformálják. 

"–  Mindennapos dolog ez, Vincent –  mondta Winslow, és visszafordult nagyobbik üllőjéhez, melyen egy nagy acéldarab –  egy 72-es Buick ajtajának része –  feküdt. Winslow kövér, szakállas és majdnem kopasz fekete férfi volt. Vincenthez hasonlóan ő is Lent nőtt fel, de hét-nyolc évet a fenti világban is eltöltött. Műhelyében olyan hőség uralkodott, hogy derékig meztelenre vetkőzve dolgozott. Az izmain megcsillant a veríték, ahogy ütemesen laposra kalapálta az ajtódarabot. A sziklába vájt helyiség egyik sarkában halomban álltak hasonló, nagyjából kiegyenesített, rozsdás vas- és fémlapok, ezeket a csövek, ajtók javítására használták, a biztonságukat szolgáló csapdák, azaz hamis bejáratok és rostélyok készültek belőlük. Egy másik sarokban régi autókarosszéria-darabok, a rozsda miatt hasznavehetetlen edények és néhány horpadt olajoshordó sorakozott. A hordók félig tele voltak üres sörös- és konzervdobozokkal. Régi kávésdobozok és majonézes üvegek töltötték meg a munkapad fölötti polcokat; tele gondosan, méret szerint különválogatott szögekkel, csavarokkal, szegecsekkel és csavaranyákkal. A kis kovácstűzhelyből áradó vöröses fény elvegyült a padokon álló, vagy a falakon lógó petróleumlámpák okkersárgájával."


Már-már olyan az egész, mint egy posztapokaliptikus világ, ahol minden új valami régiből készül: a könnyebb vértek sok rétegnyi, összevart ruhából (és közötte pár szétszedett telefonkönyv lapjaiból) állnak, a nehezebbek pedig átkalapált közlekedési táblákból, súlyos csatornafedelekből állnak. A fegyverek alapanyagait szintén ezek szolgáltatják, így mindennek szedett-vetett érzése van. Az egésznek egyfajta földalatti wasteland punk hangulata van, mintha a Mad Max második részébe csöppentünk volna.

Mindez pedig fokozottan igaz a Roncs Tech holmikra: az őrült Bütykölők által a felvilág technikai hulladékából készített szerszámok, szenzorok, fegyverek, páncélok és járművek mind olyanok, mintha a régi Arcanum vagy valamelyik Fallout játékból léptek volna elő. Szinte bármit elkészíthetünk, ha meg tudjuk kellően indokolni a Kalauznak, hogy szerintünk az hogyan is működne (mármint az őrült Bütykölő karakterünk szerint), és ha utána sikerül a megfelelő mennyiségű Fejet elérnünk a Fejszámláláson. Teleport-kapuk, villámvetők, fűrészkardok, lépegetők, erővértek - csak győzzük megdobni a sikereket!

UnderWorld RPG - És a Kései Vonat befutott...

UnderWorld RPG - Birtok - A Piactér

UnderWorld RPG - Az első kaland tapasztalatai




UnderWorld RPG - Példajáték - Találkozás a Rákpáncélban

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések