UnderWorld RPG - Az AlVilág maga

Bár az UnderWorld univerzumának a felszín, a FelVilág is része, a kalandok többsége a mélyben, az AlVilágban játszódik, hiszen a legkülönlegesebb karakterek, mint a Legendások és a Roncsemberek nem is tudnak létezni a Ragyogást nélkülöző, hétköznapi környezetben. De mi is van Odalent?


Először is, minden emberi településnek megvan, vagy legalábbis megvolt egykoron a saját AlVilága, amit részben a Ragyogás, részben az emberek természetfelettibe vetett hite hozott létre. Ilyen volt a görögök Hadész, a kelták Tuatha De Dannanja, vagy akár Dante (és a kereszténység) Pokla. És valahol a mélyben ezek mind léteznek ma is, egymástól külön és mégis összekötve. Az alapkönyvben a New York alatti járatokat és Birtokokat ismerhetjük meg, de a mesélők könnyedén kitalálhatják a saját otthonuk mélyén fekvőket is, a helyi hiedelmek és városi legendák alapján - nekem is többször megfordult a fejemben, hogy ha mást nem, a blogra elkészítem majd idővel a Budapest alattit.

A New York alatti AlVilág jóval több, mint metróalagutak, csatornák, pincék és fűtőrendszerek hálózata. Ezek alatt és között ott vannak a Birtokok, az Odalent élők települései. Ezek egy része Erősség, vagyis olyan hely, ahol nem látják szívesen az idegeneket, gyakran még a kereskedőket sem. Az egyik ilyen Csodaország, vagyis hivatalos nevén a George-erőd: a pontosan a Central Parkban álló Alice Csodaországban-szoborcsoport alatt található méretes barlangban egy klasszikus, 18. századi brit határmenti erőd áll, melyben egy csapat vöröskabátos gyarmati brit katona él, Sir Charles Worthington őrnagy vezetésével. Pontosan ők maguk sem tudják már, hogyan keveredtek le ide a függetlenségi háború idején, ám azóta a saját korukból kiragadva élnek idelent, örökké a soha meg nem érkező "felmentő seregre" várva. A közelmúltban végül az őrnagy engedélyezte, hogy a "bennszülöttek", vagyis az AlVilág többi lakója is beléphessen az erődbe, így Csodaországból forgalmas kereskedőállomás lett.
A másik végletet a nyitott, idegeneket is szívesen látó Szabadbirtokok jelentik, ahol bárki szabadon mozoghat, élhet és kereskedhet, amíg betartja a helyi törvényeket. Erre az egyik legjobb példát a Kisebb Sugárutak jelentik, Alsó-Manhattan alatt. Ez közel sem fekszik olyan mélyen, mint Csodaország, a Ragyogás szintje is alacsonyabb, és nem is egyetlen nagy barlangból áll: a részei többségét az emberek építették, csupán elfeledték mostanra. Új-Amszterdam régi hollandus pincéi, korai, mára elhagyott metróállomások, a tőzsde alá épített, második világháborús bunkerek alkotják ezt a méretes települést, ami felett egy amnéziás nomád, Rector uralkodik. Lovagjai az AlVilág talán legnagyobb hősei és legjobb "probléma-megoldói", akikre uruk mindig számíthat.


A Birtokok mellett rengeteg egyéb helyszín is van a mélyben, melyek nem állnak senki fennhatósága alatt - vagy legalábbis senki se tudja, ki is az uruk. Vannak közöttük barátságos helyek, mint a Szt. János székesegyház alatt álló, részben annak anyagából és annak mestereivel felépített, jóval kisebb Szt. Ivó katedrális, ahol még a legostobább szörnyetegnek se jutna eszébe erőszakhoz folyamodnia. Vagy a Vén Csontok csomópont a Madison Square Garden alatt, ahol az erózió által kialakított barlangba annyi alagút torkollik be, hogy az egész egy hatalmas, szinte átláthatatlan háló, függőhidakkal, ösvényekkel és kötelekkel. A Brooklyn Szoros egy földmélyi folyó, mely egykoron szinte minden helyet érintett, ám amióta feltérképezték, mintha elveszett volna belőle a káosz - hajózható, bár néhol még mindig felfelé folyik.


Más helyszínek kevésbé barátságosak: a Varietét megtöltik a Broadway-n összetört álmok maradványai, amik beszivárognak mindenkibe, aki csak ide jön. A 6. Csótány Szálló fél méteres rovarjai emberre ugyan veszélytelenek, de egy macskát bármikor felfalnak. A még idelent is sokak által csak városi legendának tartott Sterling-sánc mérföld mélyen fekvő privát metrójában senki sem tudja, ki vagy mi rejtőzik, mégis az egész hely pontosan úgy néz ki ma is, mint amikor 1921-ben pánikszerűen elhagyták. Még mélyebben pedig ősi, emberek előtti civilizációk romjairól mesélnek a felderítők.














Megjegyzések

Népszerű bejegyzések