UnderWorld RPG - Kalandok és Kampányok az AlVilágban II.

Az előző cikkben már bemutattam, hogy nagyjából milyen kaland/kampány ötleteket kínál nekünk az UnderWorld alapkönyve, most viszont olyan szettingeket szeretnék bemutatni más médiából, amelyek igazából akár ebben a környezetben is játszódhatnának.


Sosehol
Neil Gaiman regénye kiemelt szerepet kap már az alapkönyv inspirációkat emlegető fejezetében is: egyike volt annak a három történetnek, amelyekről beszélgetve az egész UnderWorld megszületett. Ez tetten érhető a hangulatban, a környezetben, sőt, még a fogalmakban is (lásd a Bravók, mint harcosok). A regény helyszíne London, ami egy összehasonlíthatatlanul régebbi AlVilágot jelent az alapkönyvben szereplő New York-inál, így sokkal kiterjedtebb is annál. A szereplők közül Richard Mayhew az Odalentre tévedő Normális igazi archetípusa, ilyen szempontból pedig illik az UnderWorld könyvben példaként hozott "felfedezős" kampányok sorába. Útitársait nehezebb besorolni, de vannak köztük Vadak (a patkánykirály és társai), Nomádok (de Carabas márki) és Legendásak is (Hunter).
Ha ebben a szettingben szeretnénk játszani, a Kalauznak a regény alapján fel kell építenie az összes londoni domíniumot, a bennük lakó mellékszereplőkkel együtt. A BBC filmsorozat itt nagy segítséget jelenthet a vizuális megjelenítésben, mert képet és arcot ad a leíráshoz (vagy éppen hátráltat, ha ezekkel nem értünk egyet). A történet lehet akár az előzménye is a Soseholnak, amikor Islington még más módot keres a szabadulásra, Door családja még életben van, illetve Croup és Vandemar is vígan gyilkol. Vagy lehet akár egy folytatás is, azután, hogy Richard visszatért fentről az AlVilágba.
A Soseholból egyébként korábban már készült szerepjáték: sok évvel ezelőtt a kezembe akadt egy, a WEG D6 rendszerét használó, és a BBC tévéfilm-sorozat képeivel illusztrált házi változat, a DTRPG oldalán pedig most is elérhető egy másik, ingyenes Neverwhere 3rd ed RPG. 


Az Elsüllyedt Világok
Ez az 52 részes francia sci-fi/fantasy rajzfilmsorozat a föld alatt játszódó történetek remek példája. A története szerint Arkádia városa egykor a felszínen volt, majd egy földrengés a mélybe süllyesztette, ahol a lakói egy mesterséges napot készítettek maguknak egy hatalmas barlang mélyén, majd az idő múlásával szép lassan elfelejtették múltjukat és sajnos ezzel a technikai tudásuk egy részét is. Amikor a mesterséges nap, Shagma "beteg" lett, a város lakói megpróbálták felhasználni a múzeumban tárolt tudást a megmentésére, sikertelenül. Végül útnak indítottak egy mesterséges lényt, Arkanát a Shag Shag hajó fedélzetén a felszín felé, hogy segítséget kérjenek. Velük tartott két helyi, tobzoskára emlékeztető állat, Bic és Bac, és útközben kiegészültek két felszíni fiatallal, Bobbal és kishúgával, Rebeccával, majd a szökött gladiátorral, Spartacussal. 
Az Elsüllyedt Világok annyiban eltér a szokásos UnderWorld témától, hogy egyfajta belső űrben játszódik, viszont ezek akár hatalmas barlangok is lehetnek a föld mélyén. Az egyes domíniumok urai, ha tudnak is egymásról, állandóan háborúznak, és rengeteg Mellékszereplő van, akik az Elveszett vagy a Legendás Szerzetbe tartozhatnak (az Élő Kristályban élő Galileo, Góg és Magóg, Démoszthenész). És persze mindenhol ott vannak a csapat nyomában járó kalózok.
Ami a csapat tagjait illeti, az ő Szerzet/Céh besorolásuk általában elég könnyen meghatározható: Arkana egy Legendás Könyvtáros, Arkádia lakóinak a megmenekülésbe vetett, megtestesült reménye; Spartacus egy Barkar városából származó "Hajléktalan" Bravó; ShagShag, a csapat űrhajója lényegében egy nagyméretű, nem humanoid Roncsember Navigátor, aki egyben a saját maga járműve is; Bic és Bac, a csapat tobzoskára hasonlító tagjai Vad Falfirkászok; Bob és Rebecca, a felszínről származó két gyerek pedig Normális Céhnélküliek (bár ők akár a saját idejükből kiragadott Elveszettek is lehetnek, hiszen a történet végén pontosan aznap estére jutnak haza, amikor elindultak).
Ha ebben a környezetben akarnánk játszani (egyik barátommal többször merengtünk róla, miért nem készült erről a rajzfilmről saját szerepjáték), számos lehetőségünk van: az egyik lehetőség az, amit a Pirates of Darkwater RPG is megpróbált, hogy a sorozat szerelőinek bőrébe bújnak a játékosok, és akár az egyes részeket játszák le újra, kicsit alaposabban megismerve a helyszíneket (nem feltétlenül követve az eredeti forgatókönyvet), vagy akár új, a részek közé behelyezett eseményeket is beilleszthet a Kalauz. Másik lehetőség, hogy a karakterek egy másik kalózcsapat tagjaiként próbálják megállítani Arkanáékat vagy éppen a riválisaikat. Vagy a történet lehet az expedíciótól teljesen független, csupán a világot "kölcsönözve" a játékhoz, hiszen az a sorozatból is kiderült, hogy Arkádiát az elsüllyedése után sokan elhagyták, és ezek az emberek lettek a belső űr egyes domíniumainak, például Barkarnak a lakói.


Tini Nindzsa Teknőcök
Bár ebből a képregényből/rajzfilmből készült eredeti szerepjáték, a Palladium saját D20 rendszerét használó és annak Megaverzumába tartozó Teenage Mutant Ninja Turtles & Other Strangeness, a könnyedebb hangulatú történet remekül beleillik az UnderWorldbe is. A főszereplői mutáns, humanoid állatok, akik a New York-i csatornában harcolnak válogatott ellenségeikkel. A karakterek többsége a Szörnyszülött Szerzetek közé tartoznak, akik között van Bravó (Leonardo és Raffaello), Bütykölő (Donatello) és Falfirkász (Michelangelo). Az ellenségeik és szövetségesek között is számos Szörnyszülött (Krang, Rocksteady, Bebop) van, de találni köztük Hajléktalan Bravót (Casey Jones) és Bütykölőt (Baxter Stockman), Normális Céhnélkülit (April O'Neil) és Roncsembereket is (a Fürge Láb klán robotharcosai).
A TNT kalandjai általában az AlVilág legfelső részén, a csatornákban és a metróalagutakban játszódik, néha a felszínre is kicsapva. Itt is élhetünk azzal a módszerrel, hogy magukat a teknőcöket játsszuk, de az AlVilág elég nagy ahhoz, hogy belevigyük a saját karaktereinket. Sőt, akár úgy is alakíthatjuk, hogy a TNT világát hozzáillesztjük az UnderWorld eredeti szettingjébe, annak kiegészítéseként, így akár egymásnak is lehet ugrasztani az Alsó Sugárutak Lovagjait és a Zúzó robotnindzsáit.














UnderWorld RPG - Kalandok és Kampányok az AlVilágban II.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések