CyberMagyarország - Budapesti útikalauz III - A Spartacus

Ahogy a csapatunk lassan megszokja Budapestet, és a munka mellett idő jut a szórakozásra, koncertre járásra és randizásra, úgy kezdik felfedezni maguknak a város újabb és újabb helyszíneit.


A Spartacus klub az egykori zuglói BKV-telep helyén áll - a közlekedési vállalat még Todorov hatalomra kerülése előtt eladta ezt a helyet a SovOil egyik leányvállalatának, ami még éppen időben szabadult meg tőle, mielőtt államosították volna. Néhány kerülőút után a telep tulajdonjoga egy frissen leszerelt rendőrtiszthez, Akali "Spartacus" Gézához került - a szóbeszéd szerint a korrupciós ügyekkel foglalkozó, és elég kérlelhetetlen századost be akarták sározni egy megvesztegetési üggyel, ő pedig váratlanul "előre menekült", és a távozásáért cserében elfogadott egy vaskosabb csekket. Nem sokkal később Todorov az egész rendőrséget beolvasztotta a Milíciába, és azok, akik ezt nem akarták elfogadni, úgyszintén az utcára kerültek - onnan pedig egyenesen a Spartacus klub biztonsági személyzetébe.
A "klub" elnevezés egyébként kissé csalóka, mert a hely gyakorlatilag egy miniatűr pláza: a főbejáraton belépve egy széles folyosó vezet a tényleges koncertterem felé, kétoldalt viszont kisebb bárok és boltok sorakoznak, két emeleten. Ezek közül a jelentősebbek:

Toldi Fegyverbolt
Ez az üzlel elsősorban legálisan tartható, kiskaliberű önvédelmi fegyvereket, késeket és sokkolókat tart: főleg európai fegyvereket árulnak, mint az Astra Styée-6, a Beretta M97P és a Sternmeyer P-41. Nagyobb kaliberű pisztolyokat (mint például a 10 mm-es FN Browning 3-Spotot) csak különleges ügyfeleknek szereznek be. A boltot egy, a gót divatnak hódoló fiatal nő, Vadász "Moranda" Anna vezeti (a rossz nyelvek szerint Spartacus barátnője).

Lézerszike
Dr. Varga Pál kiber- és plasztikai sebész korábban a Duna korzó egyik jónevű klinikáját vezette, ám egy szerencsétlen baleset miatt majdnem bevonták az engedélyét, és a kármentésre ráment a korábbi rendelője. Gyakorlatilag egy Spartacustól kapott kölcsönből tudta újrakezdeni az egészet, és gazdag német háziasszonyok helyett most a tulaj érdekeltségi körébe tartozó ex-rendőrök és verőemberek, valamint a divat-kiberverekre vágyó fiatalok jelentik a fő vevőkört.

Zara Butik
Elsősorban a bulizó fiatalok körében népszerű, feltűnő színű ruhákat és olcsó páncélokat áruló bolt. Néha van egy-két komolyabb holmi, nyugatról importált valódi könnyű vagy közepes páncéldzseki is, de ez elég ritka. A különféle Gibson holmik viszont minden színben kaphatók.

Szintigramafon: szórakoztató elektronika
Ez a bolt gyorsan népszerű lett a klubban fellépő zenészek között, mivel jelentős kedvezménnyel árulja a különféle (valószínűleg lopott) hangszereket és szórakoztató elektronikai eszközöket. 

Maga a Spartacus klub egy három szint magas ipari csarnokból lett kialakítva: az egész egyetlen légtér, kétoldalt bárpultokkal, a téglalap alakú terem végében egy széles színpaddal. A bárpultok és a nézők felett viszont oszlopokon álló, egymáshoz képest szintben eltolt VIP-teraszok vannak, amik között lépcsőkön és függőhidakon lehet közlekedni. Ide nem lehet csak úgy belépőt venni: Spartacus maga is szokott osztogatni jegyeket (amik egy welcome drinkre is jók), illetve a fellépők szoktak kapni pár darabot, ha utána lazítani akarnak. Rajtuk kívül csak olyanok mehetnek fel, akiket a tulaj ismer, kedvel vagy üzleti viszonyban van velük.
A klubban általában különféle punk és króm rock zenekarok szoktak fellépni, emiatt a belépők ára sincs az egekben. Néha sikerül leszervezni egy-egy középkategóriás külföldi zenekart, de érezhetően Spartacus nem töri magát, hogy elhozza a látogatóknak a csúcsbandákat. A leggyakoribb fellépők a Rózsaszín Kiberpárducok (az énekesük Metz, a dalszövegeik pedig érthetetlenek, a legtöbb hallgató szerint csak artikulálatlanul visít), a Gótika Maxima (gót metál, egyre népszerűbb) és a Rita & The FlashMobsters, ami jelenleg a klub legnépszerűbb csapata. Énekesnőjük, a két színesre festett kiberlábon pörgő Rita Flash kezd egész komoly (pár száz fős) rajongótáborra szert tenni, akik minden koncerten megjelennek, így Spartacus elég sokat megenged a lánynak. Legnépszerűbb dalaik a lány exéről szólnak, akit bár nem nevez meg, többek szerint Szlávik Tamásról, egy milicista hadnagyról van szó (többször látták őket veszekedni a klubban).
A bár biztonsági személyzete és a technikusok egy része is az egykori BRFK kötelékéből származik, és mivel a Lézerszikében szép kedvezményt kapnak a beültetésekre, egyre látványosabb kiberverekkel rendelkeznek. A rossz nyelvek szerint Spartacusnak és az embereinek máig él a hozzáférése a régi rendőrségi bűnözői adatbázishoz, vagy valahogy létrehozták ennek a saját változatát - többeknek feltűnt már, hogy a biztonságiak szemében rendszeresen feltűnik a Times Square Mark kijelző, és az igazán jó optikával rendelkezők még a saját aktáikba is bele tudtak így pillantani. A klubban egyébként aránylag lazák a szabályok, az őrök csak akkor szoktak közbeavatkozni, ha fennáll a veszély egy komolyabb sérülésre (pl valaki kiberverrel készül támadni). Belépéskor senkit sem motoznak meg, ám az ajtóba egy komolyabb érzékelő van beépítve, így ha valaki nagyobb kaliberű fegyvert visz be, azon végig rajta tartják a szemüket. A Milícia a Spartacussal való megállapodás értelmében nem razziázik a helyen, de ha egy komolyabb lövöldözés törne ki, ők sem tudnának szemet hunyni efelett.

Akali Géza, "Spartacus" (Rendőr)
A hely tulajdonosa, ötvenes, sportos alkatú férfi, katonásan nyírt hajjal. Rendszerint vagy az irodájában van, ahonnan rálát a koncertteremre, vagy a bejáratnál tartózkodik az embereivel. Bár nem hord magánál fegyvert, páran már megtapasztalták, hogy az egyik karjába van beépítve egy pisztoly.

Muczó István, "Küklopsz" (Rendőr)
Spartacus helyettese korábban a rendőrségnél is a csapatában dolgozott, és már a leépítés előtt, a főnökével egyszerre távozott. Gyakorlatilag ő volt a legelső alkalmazott a klubban, jelenleg a biztonsági főnöke. A becenevét az arcán keresztben húzódó széles optikai beültetésről kapta, és köztudottan nem szereti, ha valaki ezzel viccelődik.

Vadász Anna, "Moranda" (Technikus)
Moranda korábban szintén a rendőrségnél dolgozott, mint fegyvermester, és bár őt nem érintette volna a leépítés, önként távozott. Gyakorlatilag az ő boltja a legrégebbi a Spartacusban. A pletykáknak, hogy van valami közte és a tulaj között, van némi alapja, bár ez már évek óta egy se veled, se nélküled kapcsolat.

Dr. Varga Pál (Orvostechnikus)
A doki elsőre úgy néz ki, mintha neki magának volna szüksége orvosra, vagy legalábbis egy jó pszichológusra. Lelkileg még mindig nem heverte ki a klinikája elvesztését, és ez mind a tartásán, mind az életkedvén meglátszik. Bár jóképű, az éjszakázás és a pia már kezd nyomot hagyni rajta.




CyberMagyarország - Budapesti útikalauz III - A Spartacus

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések