CyberMagyarország - Budapesti útikalauz II - A Króm/Kert

A sorozatunk másik részében egy újabb budapesti bárt és az erre rendszeresen felbukkanó NJK-kat ismerhetünk meg.


A Bajcsy-Zsilinszky út Nyugati pályaudvar felöli végén, az egyik régi bérház pincéjében egy "darabka hamisítatlan Amerika" várja az erre járókat - legalábbis ezzel a reklámszöveggel csábítja a betévedőket a Króm/Kert klub. Az biztos, hogy a három kisebb-nagyobb helységből (bárból és két táncteremből) álló hely külsőségeiben tényleg inkább hasonlít Night City egyik szórakozóhelyére, mint Berlin, Párizs vagy Londonra, és a városra egyébként jellemző "húsbároktól" is távol áll. Meztelenkedés helyett inkább krómozott fali panelekkel és régi kiberverekből készült szobrokkal igyekszik megfogni a vendégeket, a pincérnők és a pultosok pedig mind látványos kiberverekkel, ezüstösen csillogó karokkal és lábakkal bírnak. 
A bár árai egész elfogadhatóak a szokásos turista-csapda helyekhez képest (1x szorzó), a két táncteremben pedig különféle króm rock bandák zenéi dübörögnek a hangfalakból. Élő zene sosincs, ahhoz nem is lenne elég nagy a helyszín. A bár helységében az asztaloknál van hálózati aljzat, így napközben gyakran látni embereket miniszámítógépekkel, néha még kiberdekkekkel is (bár ezt inkább menőzésből teszik és nincsenek valójában becsatlakozva).
A Króm/Kert raktárából és mind a két mosdóból is titkos kijáratok nyílnak, a szomszédos házak pincéi felé. Azok, akik jóban vannak a tulajjal, ismerik is ezek kódját, így egy razzia esetén nagyon gyorsan el tudnak tűnni a színről.
A klub törzsvendégei és személyzete:

Volkov parancsnok (Netrunner)
Senki se tudja, hogy az idősödő (50-es), ukrán akcentussal beszélő férfi tényleg külföldi-e, vagy csak megjátssza magát, de sokatmondó, hogy a kiejtése egy cseppet sem javult abban az 2 évben, amióta először lesétált a lépcsőn. Szinte minden este felbukkan, pár órát eltölt idelent az egyik asztalnál, a lábába rejtett dekket felcsatlakozva a Hálózatra. Egyes pletykák szerint Netrunner, vagy legalábbis az volt, de kiégett és kiszállt. Az igazi nevét nem nagyon ismerik, mindenki Volkovnak vagy parancsnoknak hívja. A Hálózattal kapcsolatos kérdésekre szívesen fel, kicsit tanárosan, de ha valaki munkát ajánlj neki, hevesen tiltakozni kezd - kivéve, ha a SovOil a célpont…

Sipos Zsolt, "Betyár" (Szóló)
Betyár a legtöbb magyar szólóhoz hasonlóan a hadseregben kapta a kiképzését, mint lövészpáncélos-parancsnok, és azóta tovább képezte magát. Bár Budapest utcáin egy privát tank sokkal feltűnőbb lenne, mint Night Cityben, egy rejtett berendezésekkel felturbózott kocsi már nem olyan feltűnő. A kívülről teljesen jellegtelen, grafitszürke 17-es Chevy belseje alig emlékeztet a gyári állapota, abból ugyanis szinte semmi se maradt meg. Betyár az olyan melókat kedveli, ahol a gyorsan be, gyorsan ki elvet követheti, és késsel dolgozhat.

Kertész Gergely, "KerGe" (Céges)
A Króm/Kert megálmodója is azon "amerikás magyarok" közé tartozik, akik a szovjet csapatok kivonulásakor azonnal nyugatra ment, és az Egyesült Államokban élte át a régi világ összeomlását. Mikor nagyjából tíz évvel ezelőtt hazatért, egyik üzletbe fogott a másik után, de ezek többsége vagy csődbe ment, vagy túl jó lett, és Todorov "barátai és üzletfelei" lenyúlták tőle. A Króm/Kert egy kicsit lázadás is a részéről a fennálló rend ellen, ezért egy csomó dolgot el szokott nézni, amiről tudja, hogy a Milícia pipa lenne miatta. Ezen a klubon kívül még egy hasonló tematikájú bordélyház és egy teljesen decens, váci utcai kávézó is van Kerge birtokában, bár utóbbi strómanon keresztül.

Lemberg Tamás, "Prés" (Bandatag)
A Króm/Kert pultja mögött a két, fényesre felpolírozott kiberkarral bíró Prés áll: tinédzser kora óta a nyolcadik kerület egyik bandájához tartozik, és ezt a munkát is azért vállalta el, hogy a haverjai áruját terítse. Ez elsősorban Braindance memóriacsippeket jelent, amikből egész szép választék van nála (nagy része illegális kategóriába esik). Kerge tud erről, és némi részesedésért rá is bólintott.

Pálffy Egon, "Róka" (Média)
Két évvel ezelőtt még Pálffy Egon volt az MTV legtöbbet képernyőn töltő riportere és műsorvezetője, aki az összes budai partira hivatalos volt, és minden céges menedzser igyekezett vele mutatkozni. Mindez egy pillanat alatt szertefoszlott, amikor nemet mondott Todorov Natashának, a diktátor legkisebb lányának. A sértett nő kevesebb, mint 24 óra alatt teljesen tönkretette Pálffyt tökéletesnek tűnő életét. Nem csak az állását vesztette el, hanem a barátait is, akik nem mertek neki segíteni, így Budáról kénytelen volt áttenni a székhelyét Pestre. Dacos emberként felkelt a padlóról, és elkezdett ismét oknyomozó újságíróként dolgozni, illegális portálokon jelentetve meg a cikkeit, "Róka" aláírással. A Belügy már ráállított pár nyomozót, de még nem sikerült kideríteniük a személyazonosságát. A Króm/Kert az egyik törzshelye, itt szokta írni a cikkeit az egyik asztalnál ülve.

Metzger István, "Hentes" (Fixer)
Hentes egyáltalán nem szolgált rá a gúnynevére, és mert a joviális, 40-es, kopaszodó férfi örökké mosolyog, a hozzá küldött, munkát kereső szabadúszók kicsit mindig is óvatosan szoktak közelíteni. A gondolataik között általában ott van valahol a kérdés, hogy "mivel érdemelte ki ezt a nevet?" Azután persze hamar feloldódnak, mert Hentes remekül tud bánni az emberekkel, mindenkivel el tudja hitetni, hogy pont ő a megfelelő ember a megfelelő feladatra (korábbi életében céges fejvadászként toborzott dolgozókat). Tény, igazán nagy és zsíros melókat nem lehet tőle kapni: általában a "van itt/ott/amott egy kocsi/furgon/teherautó, benne lesz a kulcs, menjetek el vele ide/oda/amoda" jellegű munkákat ad, legfeljebb pár száz eurodollárt. Cserében őszintén megmondja, ha valami veszély várható, így a legtöbben visszajárnak hozzá, amíg úgy nem érzik, hogy kinőték Hentes munkáit.





CyberMagyarország - Budapesti útikalauz II - A Króm/Kert

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések