CyberMagyarország - Budapesti hétköznapok

A szerepek bemutatása után lássuk, mi is vár ránk Budapesten: milyen az időjárás, a közlekedés, a szórakozási lehetőségek és a rendszabályok.



Savas Eső
Az iparra vonatkozó környezetvédelmi szabályozás megszűntetésével Budapest (és az egész régió) felett szinte állandósult a felhőréteg, heti 1-2 napnál többször nem éri napsütés a pesti oldalt. Budán a villák kertjei fölé általában üvegtető borul, és a gazdagok néha megrendelnek egy rakétás felhőoszlatást a nagyobb kerti mulatságokhoz, a napfényt pedig mesterséges lámpákkal pótolják a növények számára. A folyó túlpartján a zsúfoltan álló bérházak fala szinte mindenhol meg van feketedve az állandóan szitáló, néha zuhogó esőtől, ami az elektromos berendezésekben is hajlamos kárt tenni. Azonban nem csak rájuk veszélyes, hanem az élőlényekre is.
Minden egyes nap végén, amikor a karakterünk legalább negyed órát töltött védelem (kabát és kalap/sapka, ponchó, esernyő, MetalGear, zárt vegyvédelmi ruha stb) nélkül a pesti időjárásban, dobnunk kell egy FIZ mentőt. Ha csak szitált az eső (ez kb heti 4 nap így van), nincs módosító, viszont ha órákig ebben volt, vagy elkapta egy komolyabb zuhé, ennek időtartamától/intenzitásától függően akár -1 és -3 büntetés is járhat rá. Ha a mentő sikeres, legfeljebb egy kis kellemetlen bőrpír jelenik meg. Ha viszont sikertelen, 1 pontnyi sérülést szenvedett el a karakter, ami ellen nem véd a FIZ módosító, és beépített páncélból is csak a SkinWeave bőrátszövés. Rendes orvosi ellátás nélkül hosszú távon még a legkeményebb Szóló is belehalhat, ezért is árulnak szinte minden boltban esernyőket, esőkabátokat, kalapokat. 


Közlekedés
Budapest elég jó tömegközlekedési hálózattal rendelkezik, még az Amerikán belül elég jónak számító Night City-ét is messze meghaladja. Ugyanakkor az egész kezd lassan, de biztosan lerohadni: a járművek többsége minimum 20 éves, a metró egyenesen kőkorszaki, rendszeresek a balesetek, több órás leállások. Lényegében minden utazás során 1 a 10-ből az esélye annak, hogy valami történik a járművel. Ráadásul mivel ezek a mozgó helyszínek messze vannak a Milícia figyelő szemeitől (a kamerák nem mindig működnek), sokkal gyakoribbak a támadások, rablások és zsebtolvajlások, mint kint az utcán. Ugyanez igaz a metró aluljárókra is, ahol a Milícia ugyan küld kettesével járőröket, de azok sokkal inkább biztosra mennek, szemet hunyva a kisebb törvénysértések felett (messze van az erősítés, ha kitörne valamilyen balhé). Az M1 szerelvényei még egész jó állapotban vannak, az M2-M3 viszont gyalázatosak. Az M4 hivatalosan nem épült meg, de közkeletű városi legenda, hogy valójában állami célokra igen, vagy hogy az állomásokból végül kormányzati bunkerek lettek, illetve hogy ezekben tartják fogva a BM által elhurcolt embereket.
A taxik terén szintén ég és föld a különbség Budapest és NC között: itt gyakorlatilag teljesen szokványos személyautók, furgonok járnak, nyoma sincs a Combat Cabb vagy a Red Cab páncélozott verdáinak. A többsége itt is ócska, lepukkant és aránylag drága is, viszont biztonságban elvisz minket pont oda, ahová kérjük. Azt viszont tartsuk észben, hogy a sofőrök többségénél van fegyver, ami felett a Milícia hajlamos szemet hunyni, mivel rendszeresen leadják a drótot nekik, ha valami gyanúsat láttak. 
A város utcáin egyébként elsősorban európai kocsik közlekednek, alig-alig látni az alapkönyvben vagy a kiegészítőkben szereplő járművek közül - éppen ezért ezek mindig sokkal feltűnőbbek, és a fiatalok szemében lényegesen menőbbnek is számítanak. A többség itt német, mint a VW, az Opel, a Mercedes-Benz vagy a BMW, és kisebb részben olasz, francia vagy kelet-európai modellek is előfordulnak. A legtöbbje játéktechnikailag nagyjából ugyanazokkal a paraméterekkel bír (a Maximum Metal alapján):

Személyautó
Csúcssebesség: 135 kmh     Gyorsulás/Lassítás: 15/40            Sofőr: 1
Hatótáv: 500 km                     Utasok: 3                                         Teherbírás: 400 kg, 
Manőverezés: +0             SDP: 40                                         SFÉ: 0
Tömeg: 1 tonna                     Ár: 11.000 eb.

Furgon
Csúcssebesség: 130 kmh     Gyorsulás/Lassítás: 15/40            Sofőr: 1
Hatótáv: 650 km                     Utasok: 5                                         Teherbírás: 930 kg, 
Manőverezés: -2                 SDP: 70                                         SFÉ: 0
Tömeg: 2 tonna                     Ár: 25.000 eb.

Az egyes típusok ettől kisebb-nagyobb mértékben eltérhetnek, de ha valaki valami nagyon különlegesre vágyik, akkor már ott vannak a kiegészítőkben is szereplő járművek.
A légiközlekedés nem olyan kiterjedt, mint Nyugat-Európában vagy Amerikában, de egyáltalán nem elhanyagolható méretű. A cégek számos AV-t üzemeltetnek, igaz, diszkrétebb fegyverzettel, mint Night City-ben, az állami szervek viszont inkább helikoptereket és Osprey gépeket használnak, AV-kat csak a BM kommandói, illetve a VIP személyek szállítására vetnek be. Napnyugta után szállnak fel a reklámléghajók, amelyek az oldalukra erősített videópaneleken szórják a kormányzati és céges hirdetéseket. Ezekből a hajókból forgalmas napokon akár 20-30 is cirkálhat egyszerre, automata vezérléssel.


Szórakozás
Budapesten rengeteg éjjel-nappal nyitva tartó helyet találni, melyek egy része ugyan kifejezetten a jómódú külföldi turistákra specializálódott (az italok és a lányok is a normál árfolyam duplájába-triplájába kerülnek), de bőséggel találni olyan helyeket is, amelyek barátságosabb árfekvést képviselnek.
A pesti bárok nagy része a "húsbár" kategóriába esik, vagyis az ott dolgozó lányok igyekeznek minél többet megmutatni magukból. Ezek a helyek is nagyban hozzájárulnak a "pornófőváros" státuszhoz, így szinte mindegyikben vannak vetkőző lányok és alulöltözött/topless pincérnők. Részben arról is lehet látni, kik a helyiek, hogy kissé már rezignáltan oda sem figyelnek a látványra. Aránylag gyakoriak a razziák, és soha nem lehet tudni, hogy melyik bőrdzsekis úr vagy miniszoknyás nő a BM embere.
A klasszikus kocsmákban nem ennyire durva a helyzet, bár ott is gyakran használnak tapéta gyanánt régi, meztelen nőket ábrázoló posztereket. Az ilyen helyekre a kisemberek, a piti bűnözők és az eltűnni vágyó alakok járnak, és a Milícia is csak akkor teszi be a lábát, ha nagyon, de nagyon el akarnak fogni valakit (és ilyenkor is csak erősítéssel).
A városban számos masszázsszalon, fürdő és gőzfürdő is található: ezek gyakran erős védelemmel vannak felszerelve, hiszen a cégek és a kormányzat emberei közötti informális találkozóhelyekként is működnek. Általában mindegyikben dolgozik néhány mindenre kapható lány is.
Klasszikus bordélyházakból sincs kevés a városban, bár a kisebb hotelek egy része is ide számít: a vendégek ezekben vagy a bárban tudnak maguknak "társaságot" találni, vagy a recepciónál tudnak érdeklődni, és ők szerveznek számukra "szórakozást". Rengeteg turista kifejezetten miattuk érkezik, ahogy a nemzetközi felnőtt szórakoztatóipar tehetség-kutatói is.
A televíziós szórakoztatás terén névleg van választék, hiszen a nemzetközi, idegen nyelvű csatornák mellett több kereskedelmi tévé is indult a rendszerváltás után, eléggé lehagyva az MTV-t. Todorov tábornok hatalomra kerülése óta viszont ezek egy részét államosították, másokat egyszerűen titokban felvásároltak, így lényegében akármilyen magyar adót nézünk, ugyanazon agitprop részleg anyagait látjuk. A legtöbb műsor inkább az olcsó szórakozásról szól, végtelen sokszor ismételve a régi filmeket, sorozatokat, némi valóságshow-val (ezek általában az ország valamelyik szebb állapotban levő részén vagy egy gondosan berendezett stúdióban játszódnak), zenés tehetségkutatókkal és pszichológusok által grammra összeállított vitaműsorokkal, amik mind arra szolgálnak, hogy a lakosság elégedett legyen a sorsával.
A rádió lényegében hasonló helyzetben van, mint a televízió, azzal a fő különbséggel, hogy a három nagy állami (Kossuth, Bartók, Petőfi) mellett minden kereskedelmi adó műsorszórási jogát megvonták, és nagyon szigorúan büntetik a kalózadókat. Ezekből meglepően sok van, gyakran egy furgonból vagy lakókocsiból sugározva az adást a fővárosban vagy a vidéki nagyobb településeken.
A fővárosban egykor komoly színházi élet folyt, ebből viszont mostanra elég kevés maradt. A nagy, állami pénzből működő "kőszínházak" a BM által engedélyezett darabokat játszanak, ami általában teljesen megfelelő a kispolgároknak. Az illegálisan működő pinceszínházak hivatalosan nem is léteznek, de nem hivatalosan gyakran "felforgató" darabokat játszanak, és rendszeresen költöznek, megelőzendő a BM embereit. 
Az állami média által sztárolt hazafias énekesek és együttesek koncertjei papíron mindig teltházasak, viszont itt azért erősen érződik, hogy a fiatalok többsége a kisebb klubokban, raktárakban és földalatti parkolókban tartott punk-rock koncertekre szeretnek járni. Az itt játszó bandák jellemzően nem magyar neveket aggatnak magukra (ellentétben a nemzeti sztárokkal), mint például a Rita Flash & the FlashMobsters. 


Szabályok
Ahogy már korábban írtam, az egész EGK-hoz hasonlóan Magyarországon is sokkal szigorúbban veszik a fegyvertartást, mint Amerikában. Ha valakinél meglátnak egy látványos, nagyobb fegyvert (bármit, amit nem tud vagy nem akar elrejteni), szinte bizonyos lehet benne, hogy meg fogják állítani a Milícia emberei valamelyik ellenőrzőpontnál, vagy akár az utcán sétálva. A hangsúly tehát az elrejthetőségen van, mivel aránylag ritkán állnak neki végig motozni mindenkit (a razziák ebben kivételek, ott alaposak). Vagyis az első számú szabály az, hogy "amit nem látnak, azért nem szólnak". Ugyanez igaz a páncélokra is, így sokkal népszerűbben a ruha alatt viselhető Gibson páncéltrikók, harisnyák, farmerdzsekik, bőrruhák, Tanaka páncélkabátok, mint a klasszikus páncéldzsekik. Sisakot szinte csak a motorosok és a nehéz fegyverzetű katonák, céges őrök hordanak, még a Milícia tagjai is inkább a vörös barettjüket viselik.
Ha mégis megállítanak és kiderül, hogy van nálunk fegyver, még mindig megúszhatjuk, ha van rá engedélyünk. Ez viszont annyiból nehezebb, hogy ilyet a rendszer nagyjából úgy ad, mintha a fogát húznák: a regisztrált testőröknek, biztonsági őröknek, magánnyomozóknak még csak-csak, de rajtuk kívül szinte csak a gazdagok és a "fontos emberek" kaphatnak, vagy akinek az ismerősei elintézik. Tehát jó eséllyel nekünk se lesz, hacsak nem tartozunk az első csoportba.
A "jó hír" az, hogy a Milícia embereit sokkal könnyebb megvesztegetni, mint mondjuk egy utcai zsarut Night Cityben. Hacsak nem egy hulla felett állunk füstölgő fegyverrel vagy véres késsel a kezünkben, jó esélyünk van rá, hogy némi eurodollárért hajlandó lesz a másik irányba nézni. Ha nem állunk körözés alatt, még egy illegális fegyvernél is elég 10-20 eb az iratokkal átadva, egy lopott kocsival furikázva viszont minimum néhány százast le kell tennünk, hogy elsétálhassunk (és legalább egy ezrest, hogy elhajthassunk, bár a következő ellenőrzőpontnál sanszos, hogy megint ki fognak szedni). A legtöbb milicistának nem fog vastagon a ceruzája, de ha például az egyik kerületi parancsnokot akarnánk megvásárolni, hogy pár órán át tartsa távol az embereit valahonnan, az már súlyos tízezrekbe fog kerülni.







CyberMagyarország - Budapesti hétköznapok

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések