Karakterek a Falkenstein Kastély világában 10. - A Mellékszereplők

Minden történetben vannak Mellékszereplők, akiket ugyanúgy a Házigazda személyesít meg, mint a Gonosztevőket és Pribékeket, de náluk lényegesen kisebb szerepük van. Bár ugyanúgy Drámai Karakterek, sokszor még valódi nevük sincs, hiszen nem kapnak egyetlen sornyi szöveget sem a könyvben, csupán jelen vannak, statisztaként. Ilyen a Sarki Fűszeres, a segélyhívásra válaszoló Zsandár vagy a Bűnöző Csőcselék, aki a Pribék parancsait követi. Ha valamiért beszélgetésbe keverednek a játékosok karaktereivel, jó eséllyel lesz nevük, de addig is az arctalan tömeg részét képezik.


Mellékszereplők és Képességek
A Mellékszereplők zöme mindenben Átlagos: ők maguk jelentik a mércét, amihez képest valaki jobb vagy rosszabb náluk valamiben. A tudásuk így is teljesen alkalmassá teszi őket a hétköznapi feladatokra, és ha valami ennél bonyolultabbat kell végrehajtaniuk a Házigazda előadásában, a saját Szerencselapjaiból őket is megtámogathatja.
Ha a Házigazda szeretné őket egy kicsit kiemelni, erre kiválóan alkalmas egy-két Jó Képesség. Egy erősebb alkatú hentesnek vagy falusi kovácsnak indokolt a Jó Fizikum, még ha csak annyi is a szerepe, hogy a Szereplők segítségére siet egy verekedésben. Ha egy igazán emlékezetes Mellékszereplőt akarunk, bátran adjunk neki egy Nagyszerűt, kicsit kiegyensúlyozva egy Gyengével. Például a dagadó izmú, ám erőseb foghíjas mosolyú kovács (Nagyszerű Fizikum, Gyenge Báj), vagy a rövidlátó, örökké hunyorgó, de oroszlánszívű Zsandár (Nagyszerű Bátorság, Gyenge Észlelés).
Egy igazán fontos Mellékszereplőnél, aki elkíséri a Karaktereket az útjukon, megbízást ad nekik, vagy romantikus közeledések célpontja (vagy akár ő maga próbál közeledni az egyik játékos karakteréhez), ennél is többre lehet szükség. Ezeket célszerű ugyanúgy kidolgozni, mint egy játékos karaktert, lehetőleg tartva az arányokat (egy Gyenge, négy Jó, egy Nagyszerű és minden más Átlagos), de ez egyáltalán nincs kőbe vésve. Hiszen ezek a Házigazda Mellékszereplői, és ha az általa kitalált képbe valami más illik, akkor egészen nyugodtan kövesse azt, amíg ezzel nem rontja el a többiek szórakozását.


Mellékszereplők és Háttér
Az arcnélküli tömegnek nincs előtörténete, de ha valakit kiemelünk névvel, célszerű egy-két mondatot kitalálni róla. Így is, úgy is rengeteget kell improvizálnunk, hogy ha valamirét beszédbe elegyednek vele a Drámai Karakterek, de vezetőszárnak remek lehet, ha a neve mellé felírjuk még honnan jött és egy-két érdekességet, ha van ki ilyen.
A fontosabb Mellékszereplők esetében nem csak a Képességek lényegesek, így akár el is készíthetjük a Naplójukat, mintha játékos karakterek lennének. Például ha a csapattal tart egy Huszártiszt, aki az összekötőjük a Második Paktum titkosszolgálata felé, nem árt, ha a Házigazda pontosan tudja, mit kedvel vagy nem kedvel, mik a céljai és mik azok a gyenge pontok, amin keresztül az ellenség fogást találhat rajta, még nagyobb bonyodalmakba keverve mindezzel a karaktereket. Ráadásul egy készen kidolgozott Mellékszereplő akár még játékos karakterré is előléphet, ha más veszi át a Házigazda szerepét.

Példák a Mellékszereplőkre

A Borbély
Kopasz, középkorú férfi, aki biztos kézzel vezeti a borotvát.
Képességek: Borbély [J], Fizikum [J]


A Sarki Rendőr
A Scotland Yard egyik utcai rendőre.
Képességek: Bátorság [J], Viaskodás [J]


Verőlegények
Alvilági gazfickók, akik mindenre kaphatók, de nem túl okosak.
Képességek: Fizikum [J], Lopakodás [J], Műveltség [GY], Viaskodás [J]


Lady Viola, a Bajba Jutott Hölgy
Egy ártatlan hölgy, akinek zseniális tehetsége van ahhoz, hogy bármikor bajba kerüljön.
Képességek: Báj [N], Fizikum [GY], Karizma [J], Összeköttetések [J]


Wilson, a Derék Barát
A karakterek közeli jóbarátja, aki ugyan kissé dilettáns a nyomozás terén, de remekül bánik a pengével és a sétapálcával. Mindig lehet rá számítani, hiszen biztos anyagi helyzete miatt nem kell dolgoznia és könnyen rábeszélhető az utazásra.
Képességek: Anyagi Helyzet [J], Észlelés [GY], Viaskodás [J], Vívás [N], 


Sir John Clearwater
Egy Londonban élő, alacsonyabb rangú brit nemes, a Szabadkőművesek Rendjének varázslója. Bár nem kiemelkedően nagy tudású, a misztikus tanok után érdeklődőknek szívesen segít a régi legendák és rejtélyek megfejtésében, és akár még küldetéseket is adhat nekik.
Képességek: Bátorság [J], Gyógyítás [GY), Műveltség [N], Varázslás [J]




Karakterek a Falkenstein Kastély világában 10. - A Mellékszereplők



A Castle Falkenstein pdf-ként már a DrivethruRPG oldalon is megvásárolható!
-Kyrg-

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések