Karakterek a Falkenstein Kastély világában 1. - A Karaktertípusok

A Falkenstein Kastély szerepjáték sok szempontból eltér a megszokottaktól, egyesek emiatt "kísérleti" rendszernek, játéknak is nevezik. Ezért is indítom ezt a sorozatot, hogy egy kicsit megismertessek mindenkit vele, kezdve a játékos és nem-játékos, vagy ahogy itt nevezik, a Drámai és a Házigazda Karakterekkel.

Először is szeretném leszögezni, hogy az eredeti koncepciójában ez a játék nagyon régimódi, ugyanis bevallottam és tervezetten sokkal inkább fekete-fehér szereplőkben gondolkodik, mint más játékok. Itt a Hősök jók, a Gonosztevők rosszak. Vagy legalábbis jobbak és gonoszabbak, mint máshol. Ez leginkább a szereplők Típusában érhető tetten, ami a Jellem helyi megfelelője.


Hősök

A játék külön kezeli ebből a szempontból a férfi és női szereplőket, más és más lehetőségeket kínálva nekik. Az előbbiek előtt három választási lehetőség áll: Heroikus, Tragikus, avagy Tökéletlen Hősök legyenek-e.

A Heroikus Hős az, aki mindig, minden körülmény között Helyesen cselekszik, akinek a Becsülete az életénél is fontosabb. Fegyelmezett, eltökélt, és mindig betartja a játékszabályokat. Nem szívesen tesz kárt senkiben, és végképp kerüli, hogy elvegye valaki életét. A viktoriánus kor fényes páncélú lovagja.


A Tragikus Hős felületesen hasonlít az antihősökre, de ha alaposabban megnézzük, már nem ennyire egyértelmű. Vele történt valami, ami megváltoztatta a világnézetét, ami miatt mindent sötétebb színben lát. Már nem akar minden egyes játékszabályt betartani, de gyakorta sajátokat ír, amikhez tartja magát. Ha az kell, hát lopakodik, és ha ölni kell, hát ölni kell, de sosem bosszúból vagy önös érdekből. A titokzatos férfi, akiről senki se tudja, miért jött a városba.


A Tökéletlen Hős, hát, nos, tökéletlen. És ezt tudja is magáról, és ettől nem érzi jól magát. Ő Helyesen akar cselekedni, csak nem sikerül. Mert mondjuk gyáva. Vagy gerinctelen. Vagy hazug. De igyekszik ez ellen tenni, ha ma itt nem tudott, akkor holnap ott. Ő az, aki elfut, de azután mégis visszajön, aki ellopja valaki erszényét, azután enni ad egy utcagyereknek, csak azért, hogy ne érezze magát gonosztevőnek.

Hősnők

A női karaktereknek azért is sokkalta szélesebb a választéka, mert a kimondottan csak számára elérhető lehetőségeken kívül még a Hősöknek felkínáltak közül is választhat. A kizárólagosan nekik alkotott típusok az Ártatlan, az Okos, a Tragikus és a Bukott Hősnő.

Az Ártatlan Hősnő az igazi, ártatlan, jószívű, egyenes és még sorolhatnánk mi minden. A Heroikus Hős hófehér lelkű párja, egy naiva.


Az
Okos Hősnő ezzel szemben éles nyelvű, fürge észjárású és tapasztalt a világ dolgaiban. Mindezzel együtt megvannak az elvei, és elkötelezett az igazság mellett. Lehet, hogy szélhámos, de a jó ügy érdekében cselekszik.


A Tragikus Hősnő nem teljesen ugyanolyan, mint a férfiaknál a Tragikus Hős, itt ugyanis ő maga az, akivel megtörtént valami Rossz, akit megaláztak, tönkretettek. Ennek ellenére van tartása, és minden vész ellenére kitart a helyes úton.


A
Bukott Hősnő a Tökéletlen Hőshöz hasonlóan megváltásra vágyik, hogy megszabaduljon rossz tulajdonságaitól vagy valamilyen társadalmi stigmától (például az "elvált" jelzőtől). Mindezzel együtt ő is az elvek embere, bár nála már valószínű, hogy inkább a sajátjait követi, semmint valami rákényszerített pályát.


Gonosztevők

A falkensteini világban a Gonosztevő azon Házigazda Karakterek típusa, akik gyakorlatilag egy adott történet legfőbb ellenfelei, ha úgy tetszik, a "Boss". Két fő kategóriája van, a Becsületes és a Becstelen Gonosztevő.

A Becsületes Gonosztevő egy veszedelmes ellenfél, bűnöző vagy zsarnok, ám elvei vannak, amikhez akkor is tartja magát, ha ez ellentétes a céljaival. A Drámai Karakterek kivívhatják a tiszteletét, ha közös ellenséggel szemben fegyverszünetet vagy szövetséget kínál, biztosak lehetnek benne, hogy azt betű szerint be fogja tartani. Akár még a megváltást is elnyerheti, és igaz barát lehet belőle. Vagy több - a Becsületes Gonosztevőknek valahogy mániája, hogy feleségül vegyék a Hősnőket.


A Becstelen Gonosztevő ezzel szemben egy kiszámíthatatlan, kaotikus, elvtelen gazember. Kedvtelésből, cél nélkül öl, rabol. Megbízhatatlan, megmenthetetlen, akármennyire is karizmatikus.


Mellékszereplők

Ebbe a kategóriába tartozik mindenki, aki nem a fentiek egyike: a Gonosztevő hadnagyaiként szolgáló Pribékek, akik túl ostobák vagy gyengék ahhoz, hogy maguk is igazi főellenségek legyenek; az Ártatlanok, akik szenvednek vagy meghalnak a Gonosztevő tettei miatt; a Derék Barátok, akiktől segítséget lehet kérni a bajban; az arctalan Szolgák, Boltosok és Cselédek, akik a világot működtetik; a Törvény szolgái, a rendőrök, bírók és katonák; a Bajba Jutott Hölgyek, akik a segítséget kérik, belekeverve a Drámai Karaktereket a történetbe; a Titokzatos Nők, akik körül megkeverednek a szálak; és a Válogatott Gengszterek és Bűnöző Csőcselék, akik a Pribék és a Gonosztevő csatlósaiként a leggyakoribb ellenfelek.


Ennyit hát a Drámai és Házigazda Karakterek típusairól. A következő részben megnézzük, hogy is néz ki egy karakter közelebbről.

Karakterek a Falkenstein Kastély világában 13. - Automaton karakterek Új-Európában

Karakterek a Falkenstein Kastély világában 12. - Félvér karakterek Új-Európában

Karakterek a Falkenstein Kastély világában 11. - Sárkányurak és Sárkányúrnők

Karakterek a Falkenstein Kastély világában 10. - A Mellékszereplők

Karakterek a Falkenstein Kastély világában 9. - A Pribékek

Karakterek a Falkenstein Kastély világában 8. - Félkész Karakterek

Karakterek a Falkenstein Kastély világában 1. - A Karaktertípusok


A Castle Falkenstein pdf-ként már a DrivethroughRPG oldalon is megvásárolható!

- Kyrg -

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések