Karakterek a Falkenstein Kastély világában 3. - A Drámai Karakterek

Most, hogy már nagyjából ismerjük a Drámai Karakterek egyes Típusait és a Szerepeket, nézzük végig, hogyan is kell megalkotni őket. Előbb azonban szembe kell nézni néhány, kissé szokatlan dologgal:


Először is, a Falkenstein Kastélyban nincs a klasszikus értelemben vett karakterlap

Ennek a szerepét ugyanis a Napló tölti be, ami persze ettől még lehet egy erre a célra megszerkesztett formanyomtatvány vagy akár egy digitális dokumentum, Word, Excel stb. De a leghangulatosabb, ha tényleg egy könyvet vagy nagyobb noteszt használunk hozzá.


Másodszor, a karakter megalkotása nem a tulajdonságokkal kezdődik.

Hanem egy sor kérdéssel, amire választ kell adni. Tudom, szinte minden szerepjátékban van efféle "mondj 10 dolgot magadról" rovat, ahol be kell számolni arról, ki vagy, honnan jöttél, kik a szüleid, mi a kedvenc színed stb. De ezek többsége azután alig szokott előkerülni a játék során (persze ez nagyban függ a mesélőtől és a játékostól is). Nekem személy szerint a Cyberpunk 2020 háttér-generátora a kedvencem 20+ éve, nagyon sokáig minden rendszerhez használtuk, ha véletlenszerűen akartuk kitalálni, ki is a hősünk.


Harmadszor, ezek a válaszok számítanak.

Ugyanis amit itt leírsz magadról, az nagyjából az, amit a játék során el kell játszanod. Természetesen ez is azzal indul, hogy...

  • Mi a neved?
  • Honnan jöttél?
  • Hogy nézel ki?
  • Hogy telt a gyermekkorod?


De azután jönnek a lényegesebb kérdések, amikből felépül a személyiség:

Például:
  • Mik az Erényeid és a Bűneid? Milyen a stílusod és viselkedésed?
  • Milyen elveid vannak, mi az, ami még belefér, és mi az, ami nem?
  • Milyen a társasági hálód? Mik a céljaid? 
Ez csupa kulcsfontosságú kérdés, mivel egyszerre irányelvek a történet vezetéséhez, és hogy mit lehet tőled elvárni.


És ha mindezeket már mind tudod és megvan a hivatásod, el kell dönteni, milyenek a Képességeid.

Ezek egyszerre jelentik a Főjellemzőket és a Szakértelmeket, nincsenek külön kategóriákra bontva: egyaránt ide sorolható a nyers erőt és az állóképességet jelentő Fizikum, a sportot és fizikai tevékenységet takaró Atlétika, vagy a célzófegyver használatára a Lövészet.

A Képességek mértékét szintben mérjük, és a Naplóba ennek megnevezése kerül be. Természetesen minden szintnek van egy Névértéke, egy szám, aminek a Tett (vagyis a próba) során megfelel, de ahelyett, hogy azt írnánk fel, hogy Atlétika 6, azt írjuk, Jó az Atlétika terén. A Szintek a Gyengétől a Rendkívüliig terjednek.






Karakterek a Falkenstein Kastély világában 9. - A Pribékek

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések