A Falkenstein Kastély - Gonosztevők a Falkenstein Kastély Kalandregényeiben

A Falkenstein Kastély kalandregényei és elbeszélései, vagyis összefüggő kampányai és egy alkalmas játékai a viktoriánus regényeket és a klasszikus kalandfilmeket tekintik példaképeiknek. A történetek szinte szükségszerűen nagy ívűek, a Hősök a legtöbb esetben anarchistákkal, szuperbűnözőkkel, a Sötét Udvar tündéivel vagy ártó szándékú varázslókkal kerülnek szembe, kiknek tervei rengeteg ember életét veszélyeztetik. Az alábbi kis összefoglalóban azt szeretném bemutatni, én milyen Gonosztevőkkel hoztam eddig össze a Hőseimet - hátha valakinek kedve támad beilleszteni őket a saját történeteibe.

A Félszemű Farkas - A Turul Röpte
Az egyik legkedvencebb Gonosztevőm a félszemű Petőfi Sándor, az egykori forradalmár, mostanra megkeseredett, minden fennálló hatalommal szemben lázadó Anarchista. Az 1848-as forradalom kifulladásakor csalódott a politikában, úgy vélte, a magyar elit alkut kötött a Habsburg udvarral, és ezzel nem is jár messze az igazságtól. Az egykori falusi kovácsból lett hűséges pribékjével, Fejenaggyal és maroknyi betyárjával kitartóan küzd a rendszer ellen. Az sem vetette vissza terveit, hogy a pozsonyi fiaskó során nem csak a Turul ornithoptert veszítette el, de csapata nagy részét is - harcosokat könnyű toborozni, és bőven vannak még Feltalálók, kiknek találmányait el lehet lopni az Ügy érdekében.
Tevékenységi köre jellemzően az Osztrák Birodalom tartományaira korlátozódik, ám rövid kiruccanásokra akár még el hagyhatja az országot, ha ez a céljait szolgálja. Közös ellenségük révén természetes szövetségese Bismarck Poroszországának, mely már többször próbálta a maga oldalára állítani, eddig sikertelenül. A Félszemű Farkas pontosan tudja, hogy a Birodalmak Játszmájában őrá csak gyalogként tekintetének, és aligha éri be ezzel a szereppel: ha el is fogadná a poroszok ajánlatát, mindkét fél megpróbálná becsapni a másikat, és ennek alighanem ártatlanok innák meg a levét.
Ugyanakkor arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy a Farkas kétségtelenül a Becsületes Gonosztevő kategóriába tartozik, hiszem meg sem próbálta megkínozni foglyait, mikor Pozsonyban hatalmában tartotta Luka Magovacot, az ifjú feltalálót és menyasszonyát. Nemo kapitányhoz hasonlóan nála is van még esély, hogy elnyerje a megváltást, így akár még váratlan szövetségesként is felbukkanhat egy történetben - például sosem fogadná el a Sötét Udvar támogatását, még ha hazája szabadságát is ígérnék cserében!

A tökéletes Félszemű Farkas, Mads Mikkelsen


Francois Montagne és Hans Adler - Mint a Szélvész
Az áruló francia Diplomata és a német Zsivány kettőse amolyan igazi alkalmi szövetség volt: Montagne-nak pénzre volt szüksége, hogy fedezze a kártyaadósságait, Adlernek pedig Poroszország "szabad ügynökeként" megvoltak a kapcsolatai, akik bármiféle ellopott államtitokért örömmel fizettek. A monacói automotív verseny kiváló alkalmat jelentett a dokumentumok átadására, és ha az angol királyi titkosszolgálat ügynöke, Lord Chandler Bosley nem lép közbe a társaival, ki tudja, miféle előnyhöz juthattak volna Bismarck erői egy elkövetkező porosz-francia háborúban?
Az áruló és a tolvaj azóta is szökésben van, nyomukban a Sureté francia detektívjeivel - senki se tudja, túlélte-e szövetségük a kudarcot, ám ha igen, alighanem ismét le fognak csapni. Adler egy behízelgő Zsivány, aki remekül tudja manipulálni az embereket, Montagne pedig remek kapcsolatokkal rendelkezik a francia felsőbb körökben, és a barátai nem is mind hiszik el, hogy valóban áruló lett volna.
A páros tagjai egyébként elég különbözők voltak személyiségben és jellemben. Adler egy gátlástalan Zsivány volt, igazi Becstelen Gonosztevő, aki bárkin átgázolt a céljai érdekében, például rendszeresen csábított el férjes asszonyokat, hogy azután a viszonnyal zsarolja őket, vagy ha a szükség úgy hozta volna, habozás nélkül végzett volna a foglyaival. Montagne már-már "a körülmények áldozata", aki próbált ragaszkodni a becsülete maradványaihoz. 

Adam Sardonis - Fekete Habok
Egy igazi, sötét lelkű renegát mágus, aki még az Arany Hajnalt sem találta eléggé kedvére valónak. Bármit megtesz, hogy még több hatalomhoz jusson, így habozás nélkül gyilkol, sőt, az áldozatai testét a legsötétebb fekete mághia erejével kelti életre, ha kell. Intrikák helyett inkább varázslathoz nyúl, tetteit más gaztettekkel kendőzve el, ahogy a Griot Koponyája néven ismert ereklye ellopását is egy egész hajó legénységének és utasainak lemészárlása árán kívánta megvalósítani. A mághikus tárgy végül ellenlábasainak köszönhetően megsemmisült, és egy időre úgy tűnt, maga Sardonis is az Atlantiszi-óceánba fulladt. Ám ha lehet hinni a részeges halászok mendemondáinak, nem sokkal az eset után élőholt cápákon lovagolva egy, a varázslóra nagyon hasonlító férfi lépett partra az Egyesült Államokban. 
Sardonis egy igazi világfi, művelt és számos nyelvet beszél. Bárhol felbukkanhat, a legvalószínűbb azonban, hogy mághikus ereklyék után kutat, akár mint a Hősök ellenlábasa, vagy mint titokzatos mecénás, aki grammra pontosan kiméri, meddig hasznos a csapat életben maradása.
Mindezzel együtt Adam Sardonis az egyik legveszedelmesebb ellenfél eddig a történeteimben, egy igazi Becstelen Gonosztevő. Számára nincs megváltás.

Adam Sardonis szerepében Toby Stephens

Ezek tehát azok a Gazfickók és Gonosztevők, akik eddig szerepeltek a történeteimben, és ahogy a a korábbi játékosok karaktereit is visszavárom az újabb kalandokba, a rosszak is visszatérő vendégek lehetnek. Ám van még számos egyéb klasszikus ellenlábas, aki a színre lépésre vár: van köztük pokoli gépezetet építő svéd Lángelme, Poroszországhoz törleszkedni vágyó német fejedelem és a Sötét Tündékkel szövetkezni kész magyar politikus, hogy csak párat említsek. Alig várom, hogy meghirdessem a következő Falkenstein kalandot!

A Castle Falkenstein pdf-ként már a DrivethruRPG oldalon is megvásárolható!
-Kyrg-

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések