Csillagbirodalom - A Nagymester (Novella)

Ahogy már írtam, a Csillagbirodalom egy nagyon régi ötlet volt, amit számos alkalommal átdolgoztam, újra és újra nekifutva, hogy is nézhet ki egy olyan setting, ahol a mágia jelenléte feleslegessé tette, hogy a technológia tovább fejlődjön bizonyos minimumnál. Ez itt az óraműves és rugós szerkezeteket jelenti, mint az ismétlő varázsvetők forgótárai, és minden mást a különleges hatású kristályokkal (kriszalidákkal) vagy a varázslatokat tartalmazó talizmán-korongokkal és az azokat létrehozó, "lejátszó" mágikákkal oldanak meg.
Viszont ha mindenki használja a mágiát, mi lesz az ezeket eredetileg létrehozó varázslók, mágusok sorsa?

"Ekhart nagymester biztos volt benne, hogy a háromszög formájú tanácsterem eredeti tervezője és berendezője nagyon grandiózusat akart alkotni, amikor megálmodta ezt a helyet. A három oldalon lépcsőzetesen elhelyezett három padsoron egyszerre akár ötven mágus is elfért volna, hogy innen hallgassa a középső platformon, a figyelmük fókuszpontjában álló személy beszámolóját. Ráadásul az egész szintezés mozgatható volt, hogy ha a nagymester beszél, a padok alásüllyedtek, míg, ha valaki alárendelt, fölé emelkedtek. Egy remekmű volt a maga nemében. Igazán kár, hogy a rend jelenkori tagjai egy cseppet sem tudták értékelni.

Ahogy a terem közepén állva végigtekintett az alatta elhelyezkedő padokon, alig hat, unatkozó és egymással beszélgető mágust tudott megszámlálni, ami azért negyvenhárom aktív, felavatott mágusnál már több, mint arcpirító érdektelenséget jelentett. Persze, a negyedéves beszámoló nem egy kötelező program, de amikor még ő volt fiatal, mindig megadták a tiszteletet a mindenkori nagymesternek, hogy ha hajlandó volt hozzájuk szólni, akkor meghallgatták! A legmagasabb rangú Álmodók mindig megjelentek, és az alájuk tartozó Rajzolók többsége is, egyedül a legalacsonyabb szintbe tartozó Másolók maradtak távol. De ezek a maiak, ezek csak a hatalmat akarták, és nem volt bennük egy fikarcnyi alázat sem. Az efféle pénzügyi és politikai előadások talán nem a legizgalmasabb események, mégis, ha valaki előre akar lépni a ranglétrán, ezeket sem szabad elhanyagolnia.

Éppen ezért tartotta fontosnak mindig alaposan megfigyelnie, kik azok, akik megjelennek: ők lehetnek a jövő generáció vezetői, akik majd a nyomdokába lépnek. Vagy éppen megpróbálják hátba szúrni, és idő előtt kitúrni őt a hatalomból. Akárhogy is, olyan emberek voltak, akiket szem előtt kellett tartani."



A teljes novella ITT olvasható.









Csillagbirodalom - A Nagymester  (Novella)
 

-Kyrg-


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések