Börtönvilág - A Száműzöttek Települései

A Börtönbe száműzött népek a világ számos települését visszahódították a szörnyetegektől és a sivatagi lidércektől. Az alábbiak csupán a legismertebbek, a Bíbor Sivatagtól délre eső területeken.


Kapuváros
Az első település, amit a száműzöttek látnak. Egykor egy közepes méretű város lehetett, most viszont az egyik legsűrűbben lakott a bolygón. Az állandó lakossága 10.000 fő körül van, a naponta érkezők száma átlagosan 20 fő, és kb. ennyien is hagyják el huzamosabb időre. A város jelenlegi ura Rogar, egy royo harcos, aki igyekszik kihasználni az újonnan érkezők hullámát és megnövelni velük a seregét. Feltett szándéka meghódítani a legközelebbi oázisokat, Lorn Menedékét és Rumina Tornyát.
Bár senki se tudja pontosan, hogy kik és honnan küldik ide a Száműzötteket, a legöregebb "lakók" még hallottak az Éneklő Oszlopról. Ez egy nagyjából 5 lépés magas, derengő rúnákkal telerótt kőoszlop volt az Érkezők Terén, ami ha valaki megérintette, elmondta neki, hogy ez a Börtön, és hogy nincs visszaút. Ekkoriban még lélekkővel a homlokukban érkeztek az újoncok, és mikor elkezdtek anélkül jönni, az akkori hadúr, Demeth ledöntette az oszlopot.  

Kürtő 
Az egyik legnagyobb lakott város, mintegy 12 napnyira (kb 240 km) keleti irányban Kapuvárostól. Az egész település egy mély kráterben fekszik, hatvan méter magas, vörös sziklafalak által óvva. A falakban rengeteg járat van, amikből mindmáig kerülnek elő értékes leletek, mivel az Elődök oda temetkeztek, gazdag sírmellékletekkel. A város hadura Askala, egy ember nő, híres szépség és diplomata.

Vörösszirt
Közepes méretű város, 11 napnyira (kb 220 km) északnyugatra Kapuvárostól, egy kiszáradt tó partján. Vörös sziklákra épült, legalább kétszáz méterrel a tó fölé magasodott egykoron. A helyiek érceket bányásznak a dombok belsejében, amiket Feketeárokba adnak el. A jelenlegi hadúr Mokány Marduk, egy zömik, a város lakóinak kétharmada közéjük tartozik. 

Feketeárok 
Vörösszirttől nyugat-északnyugati irányban, csaknem húsz napnyira (kb 400 km) elterülő város. Egy hosszú, a földben nyíló szakadék két oldalában vannak a kohói, amit elsősorban a vörösszirti érc táplál. Innen kerül ki a Börtönben előállított új fémek 90%-a. A hadura Ruur, egy rotha, aki maga is híres kovács. Stratégiai szövetségben állnak Vörösszirttel.

Zöld Szem 
Közepes méretű város, nagyjából 10 napnyira (kb 200 km) dél-délnyugati irányban Kapuvárostól. A város közepén van a kevés számú felszíni tó egyike, egy ligettel körülvéve. A helyi hadúr, Kang, egy rotha (félork), aki nagyon harciasan védelmezi a földjüket.

Kristálykulcs 
Egy szakadék falába épült település, nyolc napnyira (kb 160 km) északkelet felé Kapuvárostól. Híres a siklóhajó javító műhelyeiről, a bolygón épült összes új építésű hajó itt készül (évi 1-2). Kb 3000-en lakják, a hadura Vingar, egy tauri barbár. A lakosság csaknem harmada tauri, akik mind egy klánt alkotnak, a Kristályszarvat.
A város szintjei a szakadék mindkét oldalán megtalálhatók, számos híddal és szerelő platformmal a kettő között. A kisebb hajók teraszokon, a nagyobbak ezeken a platformokon szállnak le, itt végzik a javításokat, cseréket.
A helyiek többsége Rayla híve, de minden istennek van itt temploma.

Toronyváros
A legnagyobb ismert település a Börtönben, a feltételezések szerint egykoron az Elődök fővárosa lehetett. Rengeteg magas épülete van, némelyik két-háromszáz méteres magasságba is emelkedik. A város nagyjából negyede a homok alatt van, az ide tartó expedíciók általában hoznak magukkal munkaerőt, lapátolni. A folyamatos kutatás ellenére mindmáig szép számmal találni leleteket a városban, nem ritkán egész siklóhajókat is. A csaknem 80 km átmérőjű városban milliók élhettek egykor, ma tucatnyi kisebb közösség és két nagyobb település van a falai mögött. Ezek mindegyikének megvan a maga hadura.


Lorn Menedéke
Oázis, öt napi útra (kb 100 km-re) Kapuvárostól nyugat felé, úton Vörösszirt irányába. Kis település, pár régi házzal és toronnyal, illetve egy föld alatti tavacskával.

Rumina Tornya
A legközelebbi oázis Kapuváros közelében, alig két napnyira (40 km) déli irányban, a Zöld Szem felé vezető úton. Bár alig százan lakják, saját hadura van, egy ember nő, Misha.

Gőzkút
Ez az oázis nagyjából 8 napnyira (kb 160 km) van Zöld Szemtől nyugat felé, egy kopár dombvidék közepén. A település a föld alatt van, egy barlangjárat közepén, körülötte számos természetes medencével, melyek egy része meleg, ezek gőze száll fel az aknákon.

Őrszem 
Az Elődök egy régi erődítménye, egy magányos szikla tetején, körülötte sivataggal. Az egyetlen ismert útvonalon fekszik Vörösszirt és Toronyváros között. A lakossága pár száz fő, akik a városba tartó vagy onnan távozó karavánokat szolgálják ki.

Vérhíd
Ez az oázis egy egykori folyóparton, a kiszáradt meder felett átívelő híd mellett épült. Forgalmas karavánút, nagyjából feleúton Vörösszirt és Kristálykulcs között, mindkettőtől kb 7-8 napnyira (kb 150 km). Az ura Mongo, egy royo.

Szürkehalom 
Oázis a Kürtőtől Morus felé vezető karavánúton, nagyjából fél távon (10 napnyira) a kettő között. A környékbeli dombok messze kirínak a környező száraz síkságból sötétszürke színük miatt, a települést is ezekből a kövekből emelték. 

Morus 
Oázis a Bíbor Sivatag déli peremén, Kürtőtől egyenesen északra. Egy szikladomb oldalában álló erődítményből és az alatta elhelyezkedő barlangtóból áll. A lakossága nagyjából 500 fő, főleg bányászatból (réz, vas) és állattenyésztésből élnek. A helyi hadúr Ganesh, egy ember bárd.

Fekete Vár
A hegyek közötti kiszáradt tómeder közepén egy szigetre épült, masszív erőd áll, ami valószínűleg egy komoly katonai támaszpont lehetett egykoron. A peremén a száműzöttek egy kis kolóniát hasítottak ki maguknak, ahonnan a belső részekbe és az alsó szintekre indulnak, kincseket keresni.
A Katasztrófa előtt a várost Rauknának hívták, egykoron ez volt a Renegátok legnagyobb erőssége. A háború után a városban volt a Néma Gárda legnagyobb bázisa, egyben ez volt az Elődök kultúrájának legfőbb börtöne. Bár a legtöbb város maga intézte a halálbüntetéseket és a Gárdisták toborzását, itt volt a központi főerő. A város alatti katakombákban máig több ezer homoki lidérc tanyázik.

Királysír
 Zöld Szemtől délre, a dombság északi oldalán egy méretes nekropolisz áll: több ezer kripta és síremlék magasodik a falai között. Shimir hívei szent helyként tisztelik, de ez nem tartaná vissza a fosztogatókat, ezért a papok és harcos szerzetesek őrzik.

A Világ térképe ITT található

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések