Játékok a várólistán - Uprising

Várólistánk harmadik darabja igazából az első is lehetne, hiszen ezt vettük meg ezek közül legelőször. Ezt a könyvet igazából nem is én vásároltam meg, hanem a feleségem, Nerva talált rá, mikor kifejezetten Párizshoz kötődő játékot keresett. Így került hozzánk az Uprising, ez a Paris Nouveau (Új-Párizs) városában játszódó, disztópikus sci-fi/cyberpunk játék, amivel azután ilyen-olyan okokból sosem jutottunk el a játékig.


A készítők
Az Uprising a Black Hat Productions kiadónál jelent meg, 2018-ban. Azóta már nincs a kínálatukban, a weboldalukon sem találni, bár a motorját adó FATE Core Sytem könyvet önálló játékként még árulják. A kiadó neve a Forged in the Dark-sorozatról (Blades in the Dark, Scum and Villany, Band of Blades) és a PbtA-alapú játékaikról (Monster of the Week, Apocalypse Keys) is ismerős lehet.

Az alapkönyv
Azt hiszem, ez volt az első kisméretű szerepjáték szabálykönyvünk, és külsőre nagyon is meggyőző volt: a masszív, kemény borító és a színes 308 oldal igen tetszetős, ráadásul az oldalakon a szöveg szellős, könnyen olvasható, rengeteg közepes és nagyméretű képpel. Emiatt hiába vaskos, mégsem "nyom agyon".



A világ
A helyszín Paris Nouveau városa, valamikor a Bukás után. Hogy mi volt ez a nagy kataklizma, erőől kevés információ áll rendelkezésre, és igazából nagyrészt a mesélőre van bízva. Igazából nem is lényeges a történet szempontjából. Az viszont igen, hogy milyen hatása volt a világra és azon belül A Városra. A régi Párizs romba dőlt, a katakombákba süppedt, és most Alsó Párizsként, vagy la Cave, a Barlang néven emlegetik. Hivatalosan víz alatt van, de elég sok része még használható, és bőven élnek még itt emberek is. A Fenti Párizs az, ami a régi helyére épült, egy hatalmas beton- és fémrengeteg. Persze a lakói nem ennek látják, a beültetett idegi aljzatuknak köszönhetően, amin keresztül az érzékeiket elárasztja a Javított Valóság (Augmented Reality) műérzete. Olyan, mintha a fenti világ polgárai állandóan egy illúzióban élnének.


A várost a cégek és az általuk birtokolt, működtetett Kormányzat irányítja, igazi vaskézzel. Este 8 és reggel 6 között Szilencium (Le Silence) van érvényben, ami a kijárási tilalom állampolgárbarát elnevezése. Akit elkapnak odakint a csendőrök, semmi jóra nem számíthat. A Párizs körüli falon túl vadonban Naturalisták élnek, akik megtagadták az idegi beültetést, vagy sosem éltek a városban, így eddig még lehetőséget se kaptak rá. Azon túl pedig a világ maradéka: a megmaradt nagyvárosok mind a saját problémáikkal küzdenek, és nem is mind barátiak Paris Nouveau vezetőivel, lakóival.
A játékosok mind az Ellenállás (La Resistance) egyik sejtjének tagjai: valójában minden sejt egy önálló szervezet, saját céllal, mottóval és vezetéssel. Az ellenük harcoló Kormányzat mindig hatalmasabb, de minden egyes sikeres küldetés eggyel közelebb hozza a rendszer bukását és a szabadságot.
Bár a játék az egykori Franciaországban játszódik, a város lakossága és a cégek angolul beszélnek, időnként bele-belekeverve francia szavakat. Az Ellenállás viszont kifejezetten igyekszik a franciát használni egymás között, egyfajta kódnyelvként is. 


A Rendszer
Az Uprising a FATE Core rendszer egy módosított verzióját használja, amiben például szakértelmek helyett minden karakternek eszközei vannak (ezek lényegében a tulajdonságok és az egyes jártasságok összefogó elnevezései), és a próbák során a speciális kockákat kell használni. Ez lényegében annyit jelent, hogy minden D6 kockán 2-2 db +1 / 0 -1 eredmény van, így a 4 kockával dobva +4/-4 közti eredményt adhatunk hozzá a négy tulajdonságunk egyikéhez. Ehhez jönnek még a karakterek egyéni Kunsztjai, Aspektusa stb, amik általában +2 bónuszt adhatnak, de sokszor Sors (Fate) pontokhoz kötött a használatuk.
A próbák során az eredményt a mesélő által megszabott vagy kidobott célszámmal kell összevetni, ami -2 (Rettenetes) és +8 (Legendás között mozog a "Létrán", ahol minden eredménynek megvan a saját elnevezése.
Harci helyzetekben a karakterek sérülését nem ÉP-k jelképezik, hanem azonnal ki lesznek ütve, hacsak nem vállalnak be egy Állapotot. Ezekből öt lehetőség van, a társadalmi osztálytól függően, és mindegyik más-más hátrányt jelent a karakterek száma. A Száműzöttek esetében például a Dühös, Sebesült, Veszélyeztetett, Kimerült és Halálra jelölve. A Dühös nem jelent túl nagy hátrányt, bár az, aki felbosszantott, kap egy bónuszt (+2-t), viszont hamar lenyugodhatsz. A Halálra jelölve már sokkal súlyosabb, ugyanis ha a játék során a mesélő már összeszedett 5 Pech pontot (a játékosok tettei miatt), akkor azonnal és véglegesen kiiktathatja a karaktert a játékból.


A Karakterek
A karakteralkotás első lépése, hogy kiválasszuk a használt sablonunkat, a három társadalmi csoport 3-3 tagja közül.
• Az Előkelők (la Société) tagjai közé A Takarítók (céges orvgyilkosok és problémamegoldók), a Kékvérűek (céges menedzserek és nemesek) és a Tisztek (katonai és félkatonai vezetők) tartoznak.
• A Polgárok (les Citoyens) tagjai a Hekkerek (a neurális beültetések illegális varázslói), a Katonák (az egyes alakulatok tagjai) és a Zúgolódók (bajkeverők és terroristák).
• A Száműzöttek (les Exiles) a társadalom kitagadottjai. Ide tartoznak az Ex-Polgárok (akiknek már nincsenek beültetései), a Naturalisták (akiknek soha nem is voltak idei cuccai) és a Fegyverhordozók (akiknek a teste szinte csak régi, ormótlan kiberverekből áll).
A következő lépést az Aspektusok jelentik. Ezek a karakterekre jellemző specialitások, amikre hagyatkozhat vagy hivatkozhat a játék, mint előnyökre egy-egy próba során. Ezekből összesen hét van: egy maga a társadalmi osztálya, egy a hivatása, öt pedig játékos válasza az adott sablonon szereplő kérdésekre. Például a Takarító esetében az alábbiak a kérdések:
• Miért vagy te a legjobb Takarító Paris Nouveau városában?
• Miért gyilkolsz ilyen gyakran?
• Ki az az egy ember, akiben megbízol?
• Kit szeretnél eltávolítani a játékból és miért?
• Miért csatlakoztál az Ellenálláshoz?
Ezután jönnek a Titkok: ebből minden karakternek egy van, viszont közösen kell kihúzniuk, egy pakliból (ezt a pár oldalt ki kell fénymásolni a könyvből, majd kivágni). Mindegyik valamilyen személyes információt vagy célt jelent, ami például extra Fejlődés pontokat adhat a játék során.


A következő lépés az Eszközök, vagyis a tulajdonságok meghatározása. Ezekből összesen négy van, úgy mint Küzdelem (minden, ami harc), Manipuláció (sárm, cselvetés, átverés), Manőver (ügyesség, atlétika, lopakodás) és Megfigyelés (észlelés, érzékszervek). Ezeket nem szabadon oszthatjuk szét, hanem választanunk kell három előre elosztott szettből, melyek mind 8 pontot tartalmaznak (+3, +2, +2, +1).
Az utolsó lépés pedig a Kunszt kiválasztása. Minden sablonban öt lehetőség van felsorolva, ebből kettőt válaszhatunk, vagy hármat, ha cserében bevállaljuk, hogy minden játékülést eggyel kevesebb Sors ponttal kezdünk. Ezek elég komoly előnyöket jelenthetnek, például a Takarítónak lehetnek Lopakodó Beültetése, melyekkel 1 Sors pontért cserében teljesen eltűnhet szem elől, kislisszolva az adott jelenetből.
Ha megvagyunk a karakterekkel, létre kell hoznunk magát az Ellenállást is, a mesélőnek pedig a Kormányzatot, mint az aktívan ellenük dolgozó sejtet. Az Ellenállásnak van egy alapeszméje, ami a célját jelenti, egy gyenge pontja, ami a leggyakrabban okoz nekik problémát és egy közös Sors-tartaléka, melyből bizonyos körülmények között mindenki vehet ki pontokat. A Kormányzatnak van egy szlogenje, ami az állam célját, a nyilvánosság felé mutatott arcát jelenti; egy botránya, aminek az eltitkolásáért ölni is készek; és egy Bankja, ami induláskor üres, nincsenek benne Sors-pontok. Mindkét szervezetnek megvan a maga fejlődési pályája, amivel gyorsíthatja a Sors-pontok feltöltődését, növelheti a tagok Eszközeit, új beültetésekhez vagy kapcsolatokhoz juttathatja őket.


A Kalandok
Az Uprising üléseken a csapat az Ellenállás tagjaiként küldetéseket hajtanak végre a Kormányzat ellen: a  kampány elméletben a szervezetük megalakulásától a rendszer megdöntéséig tart. A karakterek könnyen halnak, sőt, a jelentőséggel bíró halál még erény is lehet (a "hülye halállal" ellentétben), így a rendszer még jutalmazza is ezt. 
Az egyes küldetések a felkészüléssel indulnak, amikor a karakterek megszabadulhatnak egy Állapottól, felszerelést szerezhetnek vagy szívességeket kérhetnek. A tárgyakat vagy vásároljuk a küldetések során, pontokból, vagy a küldetésre kérjük az Ellenállástól. Általában egy-egy cselekedetre adnak +2 bónuszt, például a géppisztoly +2 bónuszt ad a Küzdelemre és az adott zónában mindenkire támad, viszont Nem Válogat, ami egy hátrány is lehet, ha szövetséges is beleesik a tűzvonalba.
Az eligazítás során a karakterek megismerhetik a küldetések céljait, például hogy be kell jutniuk egy raktárba, és ha ez sikerül észrevétlenül, az 1 fejlődéspontot jelent; ha nem ölnek meg senkit, az 3 pontot, és ha megszerzik a gyógyszereket tartalmazó ládákat, az mind 1-1 pontot ér. A küldetés végén, az elszámoláskor ezeket kell összegezni, és ezekért járnak a fejlődés pontok.
Maguk a bevetések a legkülönfélébbek lehetnek, amire csak egy városi gerillaszervezet vállalkozhat egy elnyomó, totalitárius rezsimmel szemben, ami igyekszik a polgárok minden lépését szemmel tartani. Politikai foglyok kiszabadítása, felszerelés ellopása, gyógyszerek szerzése az Alsó Párizs lakóinak, csendőrségi adatok megszerzése. Az ellenfél könyörtelen: nem is annyira a Cyberpunk 2020, hanem inkább az 1984, az Equilibrium vagy a Brazil szintjén.
 

Megmondom őszintén, az egyik legfőbb ok, amiért ez a játék a polcon maradt, az a FATE Core rendszer volt. Az általunk játszott játékok elég széles skálán mozognak nehézség és összetettség terén, viszont amikor ez hozzánk került, főleg az ennél bonyolultabbakat kedveltük, ahol a karakterek számos, külön-külön fejleszthető jártassággal, sokféle bónuszt adó tárgyakkal, beültetésekkel bírnak. De időről időre levettem ezt is a polcról, amolyan "eljött-e már ennek is az ideje?"-jelleggel. Eddig még sosem jött el, de egyre inkább érzem, hogy előbb-utóbb el fog. Ha mást nem, egy rövid, egy-két alkalmas sztori kedvéért. A világa nagyon hangulatos, a rendszerrel pedig meg lehet barátkozni, talán még szeretni is.

Játékok a várólistán - Uprising

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések