Cyberpunk 2020 - Licenszelt kiadványok - Ianus Games II.

Ahogy azt már az előző cikkemben is írtam, a Ianus Games összesen 17 licenszelt kiegészítőt adott ki a Cyberpunk 2020-hoz, melyek közül a 4 forráskönyvet már bemutattam, így most rátérnék a kalandmodulokra. Ezek két csoportra bonthatók: bár mindegyik egy alternatív univerzumban játszódik, igazából csak 6+1 olyan van, ami szigorúan véve a Night's Edge része, 6 másik pedig bármely CP2020, HW vagy WGF kampányba beilleszthető (noha ezek is sokkal sötétebb hangulatúak, mint az alap szetting). Ebben a cikkben most az első csoportba tartozó modulokat szeretném nektek bemutatni.


Su
rvival of the Fittest (ICP 103)
Ez a 32 oldalas kis kaland gyakorlatilag a Night's Edge bemutató modulja: a nagyjából két hónapot felölelő történet a vámpírrá válás időszakát mutatja be, miközben a karakterek egyszerre találják magukat szembe a Cyberpunk 2020 és a Night's Edge világainak két legveszedelmesebb társaságával, az Arasakával és a Naplovagokkal. A könyvecskében 20+ részletesen kidolgozott NJK vár ránk, plusz jónéhány remekül használható térkép és pár plusz szabály a vámpírpáholyokról így tökéletes kezdése lehet egy vámpír-kampánynak. Némi háttérmunkával akár egy hagyományos CP2020 kampányba is be lehet illeszteni, ha a vámpír NJK-kat "közönséges" emberekké dolgozzuk át, és kivesszük belőle a cyberhorror elemeket.
A Ianus Games kalandjainál nagy hangsúlyt fektetnek a zenei aláfestésre, így már a könyv elején megkapjuk a listát, hogy az egyes részekhez melyik együttes dalai illenek. A kezdő fejezethez például a Swans ("Will we survive?"), az utolsóhoz pedig Ice-T ("Body Count") számait javasolja.


Media Junkie I (ICP 107)
Ez a kaland sem tartozik a kimondottan vastag füzetek közé, hiszen alig 40 oldalas. A történetben a csapat egy gazdag gyűjtő megbízásából néhány régi film eredeti kópiájának nyomába szegődik, egy vagyont (25.000 eurodollárt) kínálva külön-külön mindegyikért: eredetileg tíz cím van a listáján, ám ebből kezdetben csupán négyet kapnak meg, és ha bizonyítanak, jöhet a többi. Az M, a Plan 9 from Outer Space, az 1936-os Dracula és a The Exocist mind olyan, létező film, amit a játékosok láthattak, így akár sejthetnek is valamit, hogy mi vár rájuk a megszerzésük közben, ám könnyen lehet, hogy tévednek. A kaland bevallottam működik vámpír JK-k nélkül is, így akár egy normál CP2020 kaland része is lehet (a játékosok talán nem is tudják, mennyire közel kerültek a természetfelettihez).
A zenei aláfestés témájában ezúttal könnyű dolgunk van, hiszen elegendő beraknunk annak a filmnek a zenéjét beraknunk, ahol a csapat éppen tart. Ha valamelyiket nem tudjuk megszerezni, elég egy hasonló hangulatút választanunk (például az 1936os Dracula helyett ott az 1992-es film).


Crashpoint (ICP 112)
Ez a kaland kifejezetten hosszú, 96 oldalas, mint egy forráskönyv, bár ez kicsit csalóka, mert cserében elég szellős a tördelése. A történetet egy sor rejtélyes, öngyulladásnak tűnő haláleset indítja be, illetve igazából a nyolcadik a sorban, amikor egy híres rockerboy, Arthur Paindragon lobban lángra egy hatalmas tömeg előtt, ahogy a színpadra lép. Nem sokkal később egy vudu varázslónő, Ogoun papnője vállalja magára a gyilkosságokat, azt állítva, hogy ő gyújtotta fel varázserejével az áldozatokat, ezzel demonstrálva bandája erejét. De ki a felelős valójában?
Ez a kaland remekül alkalmas akár egy klasszikus run & gun küldetésre, vagy egy agyalós, részleteket összerakós nyomozgatásra, ahol a tettest nem kevés misztikum övezi.


Media Junkie II - Final Cut (ICP 114)
Ha a csapat sikeresen megszerzett legalább kettőt a Media Junkie I kalandban szereplő négy filmből, megbízójuk, a Mogul átadja nekik a további hat címet, amire vágyik Ezek sem kisebb nevek, hiszen az Alien, a Nosferatu, az eredeti 1942-es Cat People, az (eredeti) Invasion of the Body Snatchers, az (eredeti) Night of the Living Dead és Hellraiser szerepel a célpontok között. Ez a kaland hangulatában és felépítésében az első rész folytatása, lényegében akár egyetlen, két részben kiadott modulnak is tekinthető.


Playground (ICP 115)
Ez a 64 oldalas kaland a Hálózat egy vadonatúj találmánya, az öt érzéket egyaránt kiszolgáló Nirvana virtuális valóságok körül forog. A Matsumo Rising vállalat digitális játszóterében, a Babiloni Függőkertekben minden szabad, és a gazdagok ide járnak kiélni szexuális vágyaikat, miközben a cég egyre gazdagabb (a vetélytársai ellen indított, vesztésre álló szabadalmi perek ellenére). Azonban történt egy súlyos incidens, amiről hivatalosan minden feljegyzést megsemmisítettek és minden felelős tagadja, hogy megtörtént volna. Hamarosan viszont elkezdenek gyűlni a halottak, és a Matsumo Rising vállalatnak lépnie kell, mielőtt kiderülne, hogy az ő ügyfelei hullanak… A Playground a súlyosabb hangvételű kalandok közé tartozik, amit egyesek számára talán nehezebb megemészteni. 


Home Front (ICP 119)
Ez az 56 oldalas kaland egy hasonlóan nehéz témát dolgoz fel: adva van egy dühös, bántalmazott gyerek, aki egy napon hatalmat kap, hogy megtorolja ezt. Az első gyilkosságot pedig követi a többi. Ez a kaland nem csak a CP2020 történetek közül lóg ki, de kicsit még a Night's Edge sorozatból is, mert nehéz eldönteni, ki is az igazi szörnyeteg benne? A benne szereplő NJK-k egy része ismerős lehet a Survival of the Fittest kalandból, hiszen itt is Night City vámpír alvilágában kell mozognia a játékosoknak, akár a gyilkosságokat felderítő rendőrök, a kerushit (mentálisan instabil vérivót) befogni próbáló vámpírok, vagy a rájuk leső vámpírvadászok közé tartoznak.


Sub-Attica (ICP 120)
A Sub-Attica az egyik leghosszabb kalandmodul a Ianus Games kínálatában, ami nem is csoda, ugyanis egy nagyon összetett történet. Egyfelől ott van maga az eredeti kaland, a 4500 láb (kb 1350 méter) mélyen a tengerfenékbe épült Sub-Attica börtönkolóniával, ahol az Arasaka gondjaira bízott amerikai foglyok töltik mindennapjaikat, egy mára már bezárt tengeralatti bányában, miközben egy őrült, hivatalosan kivégzett háborús bűnös genetikus kísérletezik rajtuk, a japán megacég megbízásából. Ez önmagában bármely CP2020 kampányba beleillene, akár úgy is, hogy a csapat teljesen véletlenül kerül ide, miután egy akció nagyon félresikerül. Ezúttal az NJK-k kezelésére egy elég ötletes módszert választottak, néhány részletesen kidolgozott főszereplő kivételével mindenki másnál csak a hátteret adták meg, illetve hogy a megadott archetípusok közül melyikbe tartozik.
Viszont a kalandnak van egy másik dimenziója is, a The Darkest Seed, ami több lehetőséget is ad, hogyan csempésszük bele a kalandba a Night's Edge horror hangulatát, a bánya mélyén rejtőző, több száz éves vámpírtól a foglyok közé beépült pszionikus Naplovagtól a világ első vámpír tigriscápájáig.

Ez volt tehát az a 6+1 kalandmodul, ami a Night's Edge szettinghez kötődik. A sorozat következő részében pedig jön az a 6, amit ugyan szintén le lehet mesélni ebben a szettingben, de akár egy "hagyományos" CP2020 kampányba is beilleszthetünk.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések