Cyberpunk 2020 - A Sötét Jövő Világa - Eurosource

A Cyberpunk 2020 játékhoz nem csupán áruházi katalógusok és cégeket bemutató kiegészítők jelentek meg, hanem a megváltozott, sötét világ területeit részletesebben bemutató kiadványok is. Az űrre vonatkozó két kiadványt nem számítva összesen hat könyvet sorolhatunk ebbe a kategóriába:
• 1991 - Eurosource (EU)
• 1991 - Night City Sourcebook (NC)
• 1993 - Home of the Brave (US)
• 1994 - Pacific Rim (Ázsia)
• 1994 - Rough Guide to the UK (UK)
• 1995 - Eurosource Plus (EU)
Nézzük meg ezek közül most a Cyberpunk 2020 első, 1990-es kiadásához készült EuroSource  kötetet.


Eurosource
Az első Európát bemutató kötet 1991-ben jelent meg és hangulatában sok helyen még az első Solo of Fortune kiadványhoz hasonlít. Az ott sokszor felemlegetett "eurostílust" volt hivatott bemutatni, egy olyan világot, ami a széteső Egyesült Államokkal ellentétben megőrizte az erejét, sőt, növekedni is tudott. Ez az Európai Gazdasági Közösség, vagyis Nyugat-Európa az EU előtt.
A könyv szinte habozás nélkül fejest ugrik az egyes országok bemutatásába. A piramis csúcsáról elindulva a fejlett nyugati országok történelme, politikai és kulturális helyzete több oldalnyi leírást kap: az EGK vezetője kétségtelenül az egyesített és gazdag Németország, ami mindezt a szegényebb keleti régiók kizsákmányolásával érte el. Franciaország, az egyetlen komolyabb riválisa inkább kulturális ereje miatt érdekes, hiszen ez a Cyberpunk stílus legfontosabb európai képviselője. Nagy-Britannia, az egykori Egyesült Királyság itt még a monarchia feloszlatása utáni katonai diktatúra alatt áll, melynek során III. Károly királyt és az uralkodócsalád nagy részét kivégezték, és az egész országban rendkívüli állapot van, punk lázadásokkal és állandó zavargásokkal. Sokat mondó, hogy az országnak és a monarchia visszaállításának később egy egész kötetet szenteltek (Rough Guide to the UK).


Az EGK déli államaira rátérve drasztikusan kezd rövidülni az egyes országok leírása: Olaszország, Spanyolország és Portugália alig fél-harmad oldalakt kapnak, egyedül Törökországnak szentel a könyv egy egész oldalt. Ezek mind csak rövid összefoglalók arról, hogy maradtak le az EGK fősodrából és mik voltak a fontosabb események, kik voltak a történelmi szereplők. Az új Közép-Európához érve még rosszabb lesz a helyzet, ugyanis az egészet elintézik egyetlen oldalban. Magyarország a széljegyzetben kap egy bekezdést, nagyjából annyit, hogy "Magyarország és Románia eurokrata tanácsadói által irányított bábkormányai viszont egyre növekvő elégedetlenséggel néznek szembe. A budapesti reptér védelmére kivezényelt francia idegenlégiós dandár és a magyar vidéken "gyakorlatozó" komplett német ejtőernyős hadosztály is aggodalomra ad okot." Hosszabban fejtegeti, miért is olyan rossz a helyzet, felsorolva az aszályok és járványok által elpusztított terméseket, ételzavargásokat. Az Eurosource Plus kiegészítő sokat javít majd ezen a képen is, már ha Todorov tábornok diktatúráját akkora előrelépésnek tekinthetjük. Skandináviát csupán Európa peremvidékeként említi a könyv, ahogy a külső szövetségeseket és ellenségeket, a Szovjetuniót, a Közel-Kelet és Észak-Afrikai maradékát, valamint az Egyesült Államokat is.


A második nagy fejezet az EGK működését mutatja be, a hatalmat birtokló bizottságoktól a különféle hivatalokon át az intézményekig. Megismerhetjük a politikai működését, a bevándorlást, a bűnüldözést, különös hangsúlyt fektetve az Interpolra. Utóbbihoz még standard névtelen példa NJK-t is kapunk.
A könyv egyik legérdekesebb fejezete azt mutatja be, milyen is az élet az EGK-ban, kezdve a technokrata "aranyifjak" és "aranyhölgyek" elitjével, akik az amerikaiak számára az eurostílust testesítik meg. Amikro viszont arcunkba kapjuk a közép- és alsóbb osztályok helyzetét, azzal szembesülünk, hogy természetesen itt sem más a helyzet, legfeljebb a problémák léptéke és természete más: a booster, nihil és pozőr bandák mellett számos tipikusan európai is van, mint a kibervereket elutasító husik, a régi idők után vágyakozó feltámasztók, az EGK nyomás ellen harcoló terroristák és a különféle szeparatisták. A jog és törvény oldalán megismerhetjük az egyes regionális erők nyomozóit, egy-egy nevesített példát kapva Nagy-Britanniából, Olaszországból és Ausztriából.


Külön fejezet foglalkozik a szerepek EGK-beli változataival, például hogy miben más egy eurorocker egy Night Citybelivel (csak annyit mondok: EuroVízió), mit tud egy euroszóló, hogyan dolgoznak az itteni netrunnerek, kivel üzletelnek az eurocégek, milyen erőkhöz tartoznak a rendőrök és csendőrök, hogyan élnek erre a nomádok. Rengeteg hasznos információt és tippet kapunk ahhoz, hogyan játsszuk el ezeket hitelesen, hogyan legyünk mások, mintha Night Cityben űznénk az ipart.

Az utolsó fejezet három rövid kalandmodult tartalmaz, hogy ki is próbálhassuk, mit jelent a játékban az Eurostílus. A történet egy amerikai csapat európai bevetését követi végig, a Welcome to New Europe kalandtól kezdve a Goin' Cruising modulon át a Bugs in the System eseményeiig. Rengeteg jól kidolgozott NJK, helyszín és térkép segíti a mesélő munkáját ebben.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések