Cyberpunk 2020 - A Sötét Jövő Világa - Night City Sourcebook

Nagyon sokáig ez volt minden szerepjátékos setting könyv közül az abszolút kedvence, és bár legtöbbször saját világokban mesélek, mindmáig nagyon kedvelem. Remekül bemutatja a várost, még ha kicsit félrevezető is, hiszen ez és az alapkönyvben bemutatott térkép is igazából csak a belvárost taglalja, bőségesen hagyva teret a mesélőknek a saját szomszédságaik, körzeteik kidolgozására.



A rövid bevezető után, melyből megtudhatjuk, mi is az a Dataterm és hogy néznek ki ezek a terminálok, kapunk egy nagy, két oldalas térképet, ami a fent említett szekciót mutatja be, úgymond madártávlatból, épületnyi részletességgel. Kiváló arra, hogy érzékeltessük a játékosokkal, milyen hatalmas is ez a város.


Ezt követően jön a Night City-t átfogóan bemutató fejezet (Fax on File), ahol megismerhetjük, mennyi a népesség, milyenek a városba be és onnan kivezető közlekedési lehetőségek, a fontosabb tömegközlekedési módszerek. Kapunk némi infót az egészségügyről, rendőrségről, közszolgálatokról és médiáról. A beszúrt villámtérképekből megtudhatjuk, hogy áll a két kaliforniai köztársaság, mik a fontosabb útvonalak, illetve itt végre kaphatunk egy nagyobb térképet az egész városról, ahol szerepelnek a külső részek is, mint Pacifica, Heywood, Watson, Rancho Coronado és Westwood. Az is jól látszik rajta, hogy a könyvben tárgyalt szekció milyen kicsi az egészhez képest.


Kapunk térképet a légi- és tengeri kikötőről is, sőt, még a buszpályaudvar felépítését is megismerhetjük. A busz- és metrójáratok térképei segítségével jól megtervezhetjük, hová tud eljutni a csapatunk tömegközlekedéssel, és honnan kell már egy saját verda. A metróállomások térképei tűzharcokhoz is jól jönnek.


A könyv olyan részekre is kitér, amik az átlag punkokat nem annyira érdeklik: térképre helyezi nekünk a múzeumokat, galériákat, iskolákat (kedvencem a G. Lucas középiskola, a 23. és az Effinger sarkán). Ugyanígy másik térképeken a hotelek, autóbérlők és taxiközpontok, éjszakai klubok és bárok, művészeti és sporthelyszínek, valamint a közszolgálatok is szerepelnek (tűzoltók, rendőrőrsök, követségek stb.). Végül kapunk egy-egy külön térképet az éttermekről és a parkolókról, AV leszállópályákról.

A következő fejezet tömény adathalmaz helyett inkább mesélésre vált, kifejtve előbb az USA maradékának helyzetét, majd megismerhetjük a város történetét, az alapítástól a bandaháborúkon át a céges rendcsinálásig és a jelenig. Ezt követően hosszan fejtegeti Night City lakóinak típusait, az edgerunner bajkeverőktől a céges nagymenőkig, végül bemutatja a város egyes részeinek veszélyességi és biztonsági szintjeit, és hogy hol milyen őrökkel, zárakkal és járművekkel futhatunk össze.


A következő szekcióban Night City bandái következnek: a nagyobbak esetében alaposan megismerhetjük a történetüket, bandajelzésüket és egy-egy átlagos tag főjellemzőit, szakértelmeit és kibernetikus beültetéseit. A kisebbek esetében csak röviden átfutja őket, megadva veszélyességi értékeiket (a korábbi veszélyességi szintek alapján).


És innentől kezdődik az igazi nyalánkság: a korábbi kétoldalas térképet szétbontja nekünk a könyv 18 zónára (plusz pár kiemelt kisebb részre), amiket gyakorlatilag épület szintjén végigvesz. Megtudhatjuk minden egyes tömbről, hogy mi van benne, megismerhetjük az egyes zónák, mint Little Italy, Japantown vagy Upper Marina fontosabb lakóit (értékekkel), és mindegyikhez kapunk külön véletlen találkozás táblázatot is. Közben egy-egy beszúrt kisebb térképen mutatja be nekünk az egyetemi kampuszt, egy tipikus metrószerelvényt, fontosabb cégek toronyházainak alaprajzát vagy éppen a városi kórházat, tőzsdét.


A könyv végén még kapnak egy kis helyet a már említett külvárosok is, saját térképpel és rövid bemutatással. Kapunk még egy pár összefoglaló táblázatot is, körzeti előhívó számokkal, Hálózat térképpel és leírással is.

Összességében még mindig egy kiváló kiegészítőnek tartom a könyvet, hiszen ha nincs kedvünk magunknak kitalálni helyszíneket, csak előkapjuk a térképeket, keresünk pár szimpatikus helyet és máris adott, hol zajlik az aznap esti munka vagy szórakozás. Ha pedig inkább mi magunk dolgoznánk ki saját környéket, bőségesen találunk hozzá terepet, hiszen a város nagy része egy szürke massza, ahová bármit beilleszthetünk, összekötve a könyvben szereplő információkkal.





Cyberpunk 2020 - A Sötét Jövő Világa - Night City Sourcebook


-Kyrg-

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések