Shadow Scar - Starter Set - Első benyomások

Néhány hónapja már hallani lehetett róla, hogy Cody Pondsmith egy új anime szerepjátékot készít az RTG kiadónál, és az idei Free RPG Day-re meg is érkezett a Shadow Scar - Eyes in the Darkness, egy 68 oldalas, ingyenes "Easy Mode" kiadvány. Július 12-től kezdve ez a DriveThruRPG oldalról is elérhető, pdf formátumban. Augusztus 23-án azután megérkezett a majdnem háromszor ekkora Starter Set, amit nyomtatásban az RTG saját webshopjából, pdf formátumban pedig szintén a DriveThruRPG oldaláról lehet megvásárolni. Lássuk, mit is kapunk a pénzünkért, ha a digitális csomagot választjuk!


A 15 dolláros csomagban összesen 13 pdf dokumentumot és egy, a Syrinscape oldalon található hangokat reklámozó képet kapunk. Lássuk sorban.

1. Intro Sheet
Ez igazából csak egy 2 oldalas összefoglaló, hogy mire is számíthatunk a Shadow Scarban, illetve kapunk egy listát a fontosabb (japán) kifejezések jelentéséről és kiejtéséről.

2. Lore Book
A játék világát, történelmét és mítoszait bemutató 28 oldalas könyvecske nagy vonalakban ugyanazt tartalmazza, mint az Eyes in the Darkness első 8 oldala, viszont terjedelme miatt sokkal bővebben. Ez főleg a Mozaikra, a Világok Közti Térre és a nindzsa klánokra igaz: bár itt is csak ugyanaz a világ van kibontva, mint az előző kiadványban, kapunk egy térképet a Mozaik ismert világairól, és a klánok mindegyike kapott egy saját oldalt, ahogy a yokkai lényeknek is szentelt egyet a könyv.


2.5 System Book
A Lorebook könyvecskéhez hasonlóan ez a 48 oldal is részben ugyanaz, mint az Eyes in the Darkness vonatkozó fejezetei: megtaláljuk benne a kötelező "mi is az a szerepjáték?" bevezetőt, a karakterlap bemutatását, a harc, a szociális cselekedetek és a misztikus képességek vonatkozó részeit, és egy lényegesen kibővített NJK- és szörnygyűjteményt (18 vs 8). A szabályok ugyanazok, az oldalak egy az egyben stimmelnek. 

3. Pregenerated Characters
Az Eyes in the Darkness kiadványban már megismerhettünk hat példa karaktert, akikhez mind kaptunk egy-egy két oldalas karakterlapot is. Ez most mindegyiknél négy-négy oldalra bővült, és önálló pdf-ben kapott helyet: az első oldal egy rövid bemutató (lényegében a korábbi, egyetlen szűk mezőre szorított leírás, kifejtve) egy egész alakos képpel; a második és a harmadik ugyanaz, mint a régiben, mínusz a leírás; a negyedik oldal pedig egy egyszerűsített fejlődési módszer, az egyes karakterekre szabva. Vagyis bár már mindig nem kaptunk karakteralkotási és normál fejlődési szabályokat (ez általában igaz a kezdőkészletekre), bőven kapunk lehetőséget fejlődésre: az egyes játékülések után járó fejlődési pontokból összesen akár 49-et használhatunk fel, mielőtt elfogyna minden opció. Ezek a fejlesztések a "Ki tartalék" és az "Életerő" bővítésére, a három főjellemző növelésére, a szakértelmek fejlesztésére és korlátozottan új technikák / mikkyok tanulására vonatkoznak.


4. Armory pamphlet
Az Eyes in the Darkness egy igen rövid, alig 2 oldalas fegyvertárat adott, ahol - az egyes  karakterlapokon szereplők mellett - csupán 2-3 eszköz volt felsorolva minden kategóriában, páncélból pedig csak egyetlen egy. Ez a 4 oldalas kis pamflet a maga 10 fegyverével, 4 páncéljával és egyéb eszközeivel ehhez képest egy áruházi katalógus. Arra mindesetre jó, hogy szélesebb képet kapjunk, mit is tudnak az egyes holmik, és akár sajátokat is alkothasson a mesélő, az egyes Tulajdonságok (pl Hangos, Hárító, Súlyos Csapás stb.) alapján.

5. Reference Sheet
Ez igazából egy 4 oldalas összefoglaló a nehézségekről, módosítókról, állapotokról, vagyis nagyjából az, ami egy mesélői paraván belső oldalán található.

6. Adventure Book
A Starter Sethez kapunk egy 52 oldalas kaland-füzetet, amiben egyfelől mesélői tanácsokkal is ellátnak (általánosan és Shadow Scarra vonatkozóan), és kapunk egy teljesen új kalandmodult, "Mask of the Green Demon" címmel. Bár az előre generált karakterek ugyanazok, a történetnek nincs közvetlen összeköttetése az előző kiadvány címadó kalandjával, az Eyes in the Darkness sztorival, önálló bevezető kalandként funkcionál (viszont szerintem érdemes azt is lejátszani hozzá, ha másért nem, a tapasztalatért és a karakterek fejlődéséért). Összesen 5, egymással összefüggő küldetésből áll, melyeket 5-6 játékalkalom alatt lehet letudni.
A kalandban szereplő NJK-k és szörnyek mind a System Book könyvecskéből származnak, viszont az 52 oldalban kapunk összesen 8, négyzetráccsal is ellátott színes térképet, a fontosabb helyszínekhez, részletes cselekmény- és háttérleírást, és néhány egyedi, az Armory pamfletben nem szereplő fegyvert és felszerelési tárgyat.


7. Tokens
A pdf változathoz is jár egy külön egy oldalas dokumentum, amivel színes tokeneket gyárthatunk magunknak, akár VTT oldalhoz, akár kinyomtatva, kivágva és érmékre-korongokra ragasztva a térképekhez. Az előre generált karakterek mellett megtalálhatjuk a kaland főbb NJK-it és szörnyeit is.

Összességében 15 dollárért kifejezetten megérősnek érzem a pdf-et, és a 30 dollárt se sajnálnám a dobozért, bár a szállítással és az Áfával ennél lényegesen drágábbra jönne ki. Továbbra is kifejezetten tetszik a Shadow Scar rendszere és világa, és tervezem is, hogy a közeljövőben kipróbálom, milyen mesélni vele.

Shadow Scar - Starter Set - Első benyomások

Shadow Scar - Eyes in the Darkness - Az első benyomások

-Kyrg-

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések