A Falkenstein Kastély - Veszedelmek - Caliban, a Sötét Tünde

Vannak rejtélyek Új-Európában, melyekre sosem sikerült magyarázatot adni - ezek egyike Willi8am Shakespeare "jólértesültsége". Máig nem tudni, hogy a drámaíró varázsló vagy Tünde volt-e, netán az Erdők Asszonyainak egyike ruházta fel zsenialitással, a Kreativitás Adománya képesség segítségével. Annyi viszont bizonyos, hogy rengeteg darabjában sikerült megragadnia az igazságot, néha egészen meseszerű történetekben is. Ezek egyike a Vihar, melyben Tündékről és varázslókról regélt.


A darab egyik legfőbb negatív szereplője a félemberi Caliban, kinek anyja, Sycorax boszorkány korábban Algírban élt, ahol varázserővel igyekezett hatalmat nyerni az emberek felett. Nem tudni pontosan, ki volt az a Tünde, aki gyermeket nemzett neki, de bizonyosan a Sötét Udvar egyik Óriás alattvalója volt. Mikor Sycorax a szigetre vetődött, az egészet az uralma alá hajtotta. Ebben nagy segítségére volt egy Tünde, a Tavak Hölgyei közé tartozó Ariel, akit utóbb engedetlensége miatt tizenkét évre egy fenyőfa törzsébe zárt. A száműzött Prospero Sycorax halála után érkezett a szigetre, átvéve a hatalmat az együgyűnek és szörnyszülöttnek nevezett Calibantól: eleinte barátsággal viseltetett a fiú iránt, ám mikor kiderült annak szörnyű természete - erőszakot próbált tenni Prospero leányán, Mirandán - immár zord és kegyetlen volt vele. Végül Prosperonak sikerült elnyernie szabadulását a szigetről és egykori ellenségeinek is megbocsájtva visszatért Milánóba. 


Caliban sorsáról a darab vége nem nyilatkozik egyértelműen, nem derül ki, hogy a herceg szolgálatában visszatért Milánóba, avagy szabadáságával a szigetét is visszanyerte. Nos, ha valaki erről bizonyosságot tud, az maga Caliban. De a Sötét Udvar egyik nagyhatalmú urát élete egyik legkínosabb, és Shakespeare művének köszönhetően egész Új-Európában közismert epizódjáról faggatni az öngyilkosság egyik különösen kegyetlen formája lenne. Nem is javasoljuk senkinek, hogy ezt tegye. Az viszont biztos, hogy már réges-régen nincs a szigeten, és együgyűnek se lehetne már nevezni.
Caliban sorsa sok szempontból nagyon szerencsétlenül indult, hiszen az ember-Tünde félvérek, a Daoine Sidhe tagjai általában kifejezetten vonzó külsővel bírnak, őt magát viszont kifejezetten torzszülöttként írta le a darab írója. Ebben talán volt némi túlzás, de kétségtelenül nem a finoman metszett vonások jellemezték. Az apja valószínűleg egy Ogre vagy egy Troll lehetett - a Daoine Sidhe tagjai életük első két évszázadában általában a Tünde szülő képességeivel bírnak, és a Viharban leírtak is erre emlékeztettek. Az "átlépéskor" viszont elnyerte a Sötét Udvar urainak képességeit, és nagyjából innen datálódott hadjárata az emberek világa ellen.


A felnőtt Caliban általában Éteriséggel (vagy Alakváltással) egy termetes, megnyerő férfinek mutatja magát, akiből mindenki érez valami titokzatos fenyegetést. Valódi alakjában már nem szánalmas, hanem nagyon is félelmetes, hatalmas termetével, erős arcszőrzetével, hatalmas fogaival és karmaival. Más Tündékkel ellentétben nem vesződik az udvarlással, ha megkíván egy ember nőt, arra a halálnál is rosszabb sors vár… De erre ritkán van példa, ugyanis az életét két cél vezérli: végezni minél több varázslóval és színdarabíróval. Az elsőt minden bizonnyal a Prospero iránti bosszú motiválta, ha már a herceg ellen semmit sem tehet, hiszen rég halott, a másodikat pedig feltehetően Shakepeare mesternek köszönhetik a drámaírók. Caliban sokkal kegyetlenebb annál, hogy egyszerűen egy sötét sikátorban lecsapjon, és egyetlen mozdulattal eltörje az áldozatai nyakát. Nem, ő kifejezetten játszik velük, megkínozva őket előtte. Tünde képességeivel, a Káprázattal, a Bűbájjal, az Éteriséggel és a Rettenetes Jelenéssel meggyőzi őket, hogy elvesztették az eszüket, mígnem mindenben kételkedni kezdenek. Van, amelyik kénytelen újra és újra átélni a szeretteik halálát, mások úgy hiszik, hogy rájuk omlik a kigyulladt házuk, vagy belefulladnak a tengerárba - majd minden szétfoszlik.
Drakula gróffal ellentétben Calibannak nincs halandó nemezise, bár azt se lehetne mondani, hogy nincsenek ellenségei. Ezek közül az egyik legfőbb maga Ariel, aki miatta még arra is hajlandó, hogy az emberek városaiba menjen, általában folyókon és csatornákon át. Ha valahol felbukkan, biztosak lehetünk benne, hogy Caliban sincs messze. Néha a halandó áldozatok rokonai is a nyomába erednek, bár általában nehéz bebizonyítani, hogy gyilkosság történt, és nem önkezűleg vetett véget az életének a szerencsétlen célpont.

Caliban, a Sötét Udvar ura
A varázslók és a drámaírók esküdt ellensége. 
Képességek: Alakváltás* [J] - Atlétika [N] - Báj [GY] - Barkácsolás [GY] - Bűbáj [J] - Éteriség [J] - Fizikum [K] - Karizma [J] - Káprázat [J] - Lopakodás [K] - Lövészet [GY] - Műveltség [J] - Rettenetes Jelenés [J] - Varázslás [GY] - Viaskodás [J]
Életerő: 8
*Ha használjuk a Memoires of Auberon of Fairie kiegészítőt.

A Falkenstein Kastély - Veszedelmek - Caliban, a Sötét Tünde

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések