Cyberpunk 2020 - Kalandok és kampányok - Land of the Free

A Cyberpunk 2020 szetting egyik legnagyobb terjedelmű és leghosszabb kalandmodulja a dobozos formátumban kiadott Land of the Free, ami az Egyesült Államok maradékát bemutató Home of the Brave "kísérője": az abban bemutatott helyszínekre és régiókra épít, de bőven elég anyagot tartalmaz hozzá, hogy önállóan, a HoB nélkül is lemesélhető legyen.


A doboz elég jól meg van pakolva: a 124 oldalas kampánykönyv mellé kapunk egy kb 60*90 cm-es, kétoldalas térképet (egyik oldalán az Államokkal, a másikon az egyik fontos konfliktus helyszínével), két lapnyi járművet, egy adag egész-, fél- és negyedoldalas "nyomot", pár névjegykártyát és egy játékbeli hitelkártyát.


A Land of the Free öt, egymás után következő szakaszból áll, ahogy a csapat végrehajtja a kezdeti kivonási feladatot, majd elindul a célszeméllyel New Yorkból Night City felé. Lényegében egy útikönyv vagy road movie, viszont ellentétben az Eurotour kalanddal, ahol az egymást követő helyszínek adottak és mindig van egy főnök, aki meghozza a döntéseket, itt a játékosoknak maguknak kell eldöntenie, merre is indulnak. Van az írók által javasolt, kötött útvonal, rengeteg előre szkriptelt eseménnyel, de nincsenek "láthatatlan falak", amik a játékosokat a helyes úton tartanák: éppen ezért a mesélőnek számos helyen kínál ötleteket a könyv, hogy mit tegyenek, ha a csapat valami váratlan útvonalat választ.


A kalandban még a szokásosnál is több NJK van, nevesített és általános egyaránt, akiket egy öt fokozatú skálára helyez a rendszer, Főjellemzők, Karrier- és Felszedett szakértelmek alapján. (Ez más kalandokhoz is nagyon hasznos besorolás lehet). Az Első szintű Átlagemberek péládul 50 pontnyi Főjellemzővel, 40 Karrier és 10-15 Felszedett Szakértelemmel rendelkeznek, míg az Ötödik szint Főgonoszai és Főhősei 80 Főjellemzővel, 55 Karrier és 19-25 Felszedett jártassággal bírnak. Ebből is sejthető, hogy a történetben szereplő ellenfelek nem egy esetben bőségesen túlmutatnak tudásban (és tűzerőben) a partin, így elég gyakran kerülhetnek olyan helyzetbe, ahol a fegyverrántás szinte biztos vereséget jelent.


Az utazás útvonala elég kaotikus, ahogy a jól elkészített terveket újra meg újra összekuszálják az események. Az érintett városokról mind kapunk részletes információkat, így péládul Memphisről, New Orleansről és a texasi határvidékről. Rengeteg térképpel is szolgál a könyv, szinte minden helyszínt a játékosok elé tehetünk.


Összességében szólva a Land of the Free egy kifejezetten nehéz kaland, ahol könnyű érzelmileg is belekeveredni a történetbe. Az árulás és a segítség egyaránt nem várt helyekről érkezik, és a megacégek is szokatlan felállásban bukkannak fel. 

Cyberpunk 2020 - Kalandok és kampányok - Firestorm: Shockwave



Cyberpunk 2020 - Kalandok és kampányok - Land of the Free


-Kyrg-

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések