Cyberpunk 2020 - Kalandok és kampányok - When the chips are down

A Cyberpunk 2020 mesélői paravánja, a Data Screen nem csupán a játékhoz szükséges táblázatokat, fegyvereket és cyberprogramokat szedte össze, de mellékeltek hozzá egy nagyon jól megírt, az egész világ életérzését kőkeményen átadó kalandmodult is. Ez a When the chips are down, amit eredetileg az 1990-es Conquest eseményre, az ausztrálok éves játékos rendezvényére írt Crhis W. Young.


Bár a DTRPG oldalán a paraván és a kaland pdf formátumban ma is kapható, fizikai formában  annyira nehéz megtalálni (az eBayen jelenleg csak a paraván található), hogy eleinte nem is voltam biztos benne, hogy tényleg megjelent-e nyomtatásban. Azután végül sikerült megtalálnom egy régebbi hirdetést, benne fotóval.


Az alapfelállás
A történet korai CP kalandhoz képest szokatlanul nem csak hogy nem Night Cityben játszódik, de még nem is az amerikai kontinensen: a történet kezdetén a csapat tagjai Ausztráliában, Melbourne városában dekkolnak, ami semmivel se jobb vagy rosszabb, mint a Cyberpunk 2020 világának bármely nagyvárosa. Mivel ez érezhetően egy kezdőknek szóló kaland, rengeteg benne a hangulatleíró elem.

A szereplők
Mivel a kaland egy rendezvényre íródott, előre elkészített karakterrel számol: Macinta, Roxanne, Shadow, Hawk, Cheetah és Tuttle mind részletesen ki vannak dolgozva, képpel, értékekkel és hátterekkel. A maga módján mindegyik a világ tipikus gyermeke, a saját traumáival és démonaival. A kalandban többször is érezhető, hogy a saját közegükben mozognak, így az NJK-k viselkedése is rájuk van szabva, különösen azoknál, akik ismerik őket. A megszerezhető információk forrásai is hozzájuk vannak mérve.
Ez persze nem jelenti azt, hogy nem lehetne a kalandot egy másik csapattal, vagy akár egy másik városban lemesélni, viszont ez annyi plusz munkát ad a mesélőnek, hogy nem vagyok benne biztos, hogy megérné. Ráadásul sok el is veszne így a kaland hangulatából, ha kivesszük belőle például a Netrunner, Macinta állandó idegösszeomlásait vagy Roxanne cybersnake kiberverét. Ez utóbbi egyébként jobban ki van fejtve, mint az alapkönyvben, bár itt is kihagyták az eredeti funkcióját, ami a Hardwiredben annyira halálossá tette: ez a maximum egy méteresre kinyújtható kiberfegyver ugyanis a CP2020-ban "csak" egy sima csapásra használható, a Hardwiredben viszont kritikus sikernél talált magának egy testnyílást (száj, fül, orr stb.) és odabent kezdett pusztítani. Mivel általában az ember torkába van beültetve, új értelmet ad a "halálos csóknak".


A történet
Nehéz a sztoriról úgy írni, hogy nem lövünk le belőle előre túl sokat, de nem a tipikus "mi vagyunk a nagyon kemény profik" történet. Azokra az akciófilmekre hasonlít, ahol a szereplőknek már-már véletlenül a birtokába kerül valami, amitől azt remélik, hogy az egész életük megváltozik majd. Nekem olvasás közben a Tiszta románc című film jutott eszembe róla, ahol a piti wuxia-rajongó tolvaj és az ex-prosti felesége menekülnek egy táskányi kokainnal, nyomukban a maffiával és a rendőrséggel. A kalandban számos pont van, ahol a csapat elhunyhat, de benne van a happy end is - illetve számos köztes fokozat.

Összességében csak ajánlani tudom a kalandot, mert nem csak a világ egy aránylag ritkán látott szeletét mutatja be, de remekül hozza a Cyberpunk hangulatának az alapelemeit: a karakterek múltjában ott vannak a sötét foltok, a stílus mindenek felett áll és mindenki át akar verni mindenkit!


Cyberpunk 2020 - Kalandok és kampányok - When the chips are down





-Kyrg-

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések