D20/OGL Érdekességek és furcsaságok - Avalanche Press, avagy félmeztelen nővel (szinte) mindent el lehet adni

 Régóta készülök már írni egy cikket a most következő kiegészítőkről, azután úgy döntöttem, igazából egy rész sorozat lehetne a D20/OGL könyvek néhány különös, furcsa vagy éppen vitatható példányairól. Ebben a formában született meg számos regény, sorozat, képregény és film szerepjáték változata, amelyek néha nagyon jól sikerültek, néha pedig, hát, nem annyira. A Retro Kincsek sorozatban már érintettem néhányat, mint a Farscape és Stargate, most viszont lássuk, mi minden van még a tarsolyunkban.

Az Avalanche Press kiadót 1994-ben alapították, és a kezdetektől fogva táblás stratégiai játékokkal foglalkoztak, mielőtt 2000-2005 között a D20 vonatra felülve történelmi témájú kiegészítőket nem kezdtek gyártani. Ezek nem voltak önálló játékok, vagyis mindegyikhez kellett a 3.x PHB, DMG, viszont a kiadó tapasztalatait felhasználva roppant alapos munkát végeztek a belíveken. Ezen nincs mit csodálkozni, tekintve hogy az egyik alapítónak és a könyvek írójának, Mike Benninghofnak doktori fokozata van történelemből, így valahol feleúton vannak az ismeretterjesztő és a szakirodalom között.

És ezzel elértünk az egész sorozat ötletéhez, a borítóhoz. Ugyanis ezekhez az általában véve remekül megírt, igen alapos könyvek borítóin az esetek többségében, kb 80-90%-ában egy félmeztelen, a tárgyalt korszakhoz gyakran egyáltalán nem illő öltözékű hölgyet helyeztek el. Ezek jellemzően (de nem minden esetben) Lorenzo Sperlonga képei. Csak találgatni tudok, miért ezeket választották: az elsődleges tippem egyszerűen a figyelemfelkeltés - garantáltan kilógnak a többi szerepjáték könyv közül - de az is lehet, hogy a könyvek művészeti szerkesztője, Peggy Gordon úgy gondolta, hogy ez kell a szerepjátékosoknak.


Tales of the Norse Gods - Ragnarok! (2001)

Ez a szetting a skandináv mitológiát dolgozza fel, Yggdrasil világait, az istenek, emberek, tündérek és törpék korát. Igen alaposan bemutatja a szokásokat, a hitvilágot, miközben a lehető legtöbbet őriz meg az eredeti rendszerből.


The Last Days of Constantinople (2001)

Ez a kalandmodul még egész konszolidált borítóval bírt, ugyanakkor a története igen nagy ívű: 1453-ban a Pápa megbízásából egy genovai gályával át kell törnünk a török ostromgyűrűt Bizánc körül, hogy fegyvereket vigyünk a városba, majd "kimentsük" onnan az ifjú császárnőt. A feladatunkat azonban rengetegen nehezítik, a bizánci és török katonáktól kezdve Vlad Tepesen át. 


Greenland Saga (2001)

Ez egy 60 oldalas történelmi, "low magic" kaland, ami az eltűnt grönlandi telepesek sorsát firtatja. 1454-ben játszódik, mikor egy csapat kalandor útnak indul Bergenből Grönlandra. 


Jade and Steel (2001)

Ez a kiegészítő az ősi Kína misztikus múltját állítja a középpontjába. Megismerhetjük a Három Királyság korát, és társadalmát, az elemek mágiáját és kapunk egy sor új, a környezetbe illő presztízs kasztot (mint például Alkimista vagy Geomanta). Ezúttal még egy rövidke, négy fejezetből álló mintakalandot (For Love or Money) is kapunk hozzá.


Twilight of Atlantis (2001)

Ez egy önálló kampány szetting, ami az ókorban, Atlantisz szigetvilágán és a mediterrán térségben játszódik. Megismerhetjük belőle a szigetország történetét, népét és szokásait, kapunk új fajokat, szakértelmeket, képességet és presztízs kasztokat, és mesélői segítséget egy saját kampányhoz.


Tales of the Norse Gods - Doom of Odin (2002)

Ez a Ragnarok kampány kiegészítője, amiben új fajokat (ázok, vánok, valkűrök), presztízs kasztokat, szakérértelmeket, képességeket és szörnyeket kapunk, megismerhetjük alaposan a jégóriások országát, Jotunheimet, és kapunk egy mintakalandot is (The Bride of Grivensir).


Black Flag (2002)

Ez a kötet a Karib-tengerrel, az európai kolóniákkal és a kalózkodással foglalkozik. Rengeteg hattéranyagot kapunk, a nagyhatalmak területeiről, a térség gazdaságáról, a korszak hajótípusairól, a tüzérségről, a kalózok életmódjáról, módszereiről és szokásairól. A 66 oldalas könyv felében szinte egyáltalán nincs szó rendszerről, egészen addig, amíg el nem jutunk a kasztokhoz: ezekből 5 alapot kapunk, mint kereskedő, nemes, pap, tengerész és katona. Van mellé 4 lehetséges karaktersablon kombináció (szökött rabszolga, hajóács, szakács, tiszt) és 3 presztízs kaszt (kapitány, érsek, navigátor, hajóorvos). A környezethez jár némi új Képesség és Szakértelem is, a könyv utolsó harmada pedig egészében a szetting és a rendszer összekapcsolásával foglalkozik, úgymint tűzfegyverek, hajócsaták, sérülések és Magabiztosság-pontok.


I, Mordred (2002)

Ez a szetting a feje tetejére fordítja a klasszikus mondát: Anglia az őrült zsarnok, Arthur Pendragon uralmát nyögi, aki az Excaliburt forgatva uralkodik Camelotból. Testvére, Morgana mágiával próbálja elorozni hatalmát, és az egyetlen, aki az igazságot képviseli, az nem más, mint Mordred, Arthur fia. A könyvből megismerhetjük az országot és a társadalmat, a nemesi várakat és a történet híres szereplőit.


Celtic Age (2002)

Ez egy önálló kampány szetting volt, ami a Brit-szigetek kelta lakóinak törzseit, életét és mindennapjait mutatta be.


The Little People (2002)

Ez a kötet a Celtic Age kiegészítője, és kifejezetten az írországi, angliai és walesi tündékre koncentrál. Megismerhetjük belőle a házimanókat, sidheket, vörössipkásokat és az összes többi különös népséget.


Vlad, the Impaler (2002)

Ez a kötet Havasalföld fejedelmével, Karóbahúzó Vlad Tepes vajdával foglalkozik. Egyfelől megismerhetjük az országot a valós történelmi keretek között, a török birodalom szomszédságában, és a fejedelmet, mint embert. Viszont megkapjuk mellé a Bram Stoker-féle gótikus horror karaktert is, a strigoi vámpírt és szolgáit is, így egyaránt használhatjuk történelmi és dark fantasy játékhoz is.

(Bár erős a verseny, szerintem ennek a könyvnek lett a legrondább a borítója.)


Noble Knights (2002)

Ez a kötet is azok egyike, ahol a borító nem a már megkezdett mintát követi: ez talán amiatt is van, hogy a benne bemutatott tíz középkori lovagrend történetét, szokásait és tagjait bevallottan történelmileg hitelesen mutatta be. Az ezen felüli fejezetek is mind a saját játékunkba beillesztendő lovagrendek megalkotásáról szólnak.


Noble Steeds (2002)

Az előző kötet párjaként ez a könyv kifejezetten a különféle lovakkal foglalkozik, a valós európai fajtákkal és a mítikus hátasokkal. Arra is kapunk irányelveket, hogyan alkossunk saját fajtát a kampányainkhoz.

Bastards & Bloodlines, avagy éljenek a kevert fajok

Mythic Vistas, avagy az Ószövetségtől a Fekete Seregig

Diablo, avagy "AHHH, FRESH MEAT!"

Avalanche Press, avagy félmeztelen nővel mindent el lehet adni

-Kyrg-

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések