Az AVU Emberei - 2023-as eredmények és 2024-es tervek

Lassan hagyomány, hogy a blogon az aktuális összefoglalásával és a következőre szőtt tervekkel zárjuk az évet. Idén viszont annyi minden történt, és annyi sok vár ránk 2024-ben, hogy külön bontottuk a kiadó és a játékosok beszámolóit - a mai cikkben Az AVU Emberei, mint kiadói csapatról olvashattok, a csütörtökiben pedig a hagyományos játékbeszámolók következnek.


2023
Ezen az éven nagyon rajta hagyta a nyomát a Conan szerepjáték, aminek a fordításával és tördelésével idén év elején készültem el. Végül csak pár darab készült el nyomtatásban, egy korai változat prototípusaként, és mivel a Monolith azóta se válaszol, ez a játék semmivel se került közelebb a kiadáshoz. Mi mindenestere remekül szórakozunk az azóta is tartó kampányban, és a tapasztalatok arra ösztönöztek, hogy a rendszerét - vagy ha úgy tetszik, annak retroklón változatát, a ZeFRS-t felhasználjuk egy saját fantasy játékhoz.
Az AVU fő játéka természetesen továbbra is a Castle Falkenstein - a 2023-as Könyvhétre meg is érkezett hozzá az első magyar nyelvű kiegészítő, A Gőz Kora (Steam Age), ami azóta is kifejezetten szépen fogy, az alapkönyvvel együtt. Több szempontból is hatalmas siker volt számunkra, hogy meg tudtuk jelentetni ezt a könyvet, hiszen ezzel nem csak a Castle Falkenstein lépett ki az "egy alapkönyves játékok" közül, hanem mi is, kiadóként egy lépést tettünk előre. A szokásos pár hónapos csúszással a DriveThruRPG oldalára is felkerült, pdf változatban, és mivel ott is ez volt a második kiadványunk, így végre ott is tudjuk kedvezményes csomagban kínálni a játékainkat. Ahogy már sokszor említettem, azért vettem ezt a kötetet Comme Il Faut elé, mert mindig úgy éreztem, hogy az ebben szereplő különleges járművek és gépezetek többet adnak hozzá a gőzkorszaki életérzéshez, és sokkal könnyebb magunkat elhelyezni Új-Európában, ha láthatjuk, hogyan is néz ki egy Kúszóerőd, egy Égikorvett, a Nautilus vagy a Verne Ágyú.
Ahogy ezzel a könyvvel elkészültünk, új vizekre eveztünk: úgy döntöttünk, hogy egy második játékot is megjelentetünk a Castle Falkenstein mellett, méghozzá egy olyat, ami már régóta birizgálta a fantáziánkat. Ez nem más, mint az UnderWorld, magyar címén az AlVilág, ami egy föld alatt játszódó, urban fantasy szerepjáték, Neil Gaiman és China Miéville nyomdokán. A különleges környezethez egy nagyon egyszerű, szabálykönnyű, és az érmék (D2) miatt is igen érdekes rendszer párosul, ahol szinte bármivel lehet játszani, a hűtőszekrényből épített Roncsembertől a beszélő aligátorokon és az amnéziás halhatatlanokon át a Szörnyszülött szörnyetegekig. Nagy örömömre szolgált, hogy milyen sok pozitív visszajelzést kaptunk a játékról szóló cikkeinkre, és hogy mikor végre sikerült nyomdába adnunk és ezt bejelentenünk, milyen sokan máris megrendeltétek. Reméltük, hogy megjelenik még karácsony előtt, de a Covid sajnos nem csak nálunk ütötte fel a fejét, így ezt végül el kellett engedjük. Ennek ellenére mi még az idei évhez soroljuk ezt a könyvet.
Idén nem voltunk olyan sok rendezvényen, kézműves és steampunk vásáron, mint 2022 során, az idei utolsó, októberi eseményen viszont egy nagyon jó hangulatú Castle Falkenstein kalandot is meséltem az érdeklődőknek. Ezek után jött az ötlet, hogy rendezzünk egy saját szerepjátékos napot és vásárt decemberre, méghozzá a Rollins Publisher kiadóval közösen. A komoly érdeklődés és az összesen öt betervezett kaland ellenére végül kénytelenek voltunk elhalasztani az I. AVURoll napot, mivel egy hét leforgása alatt szinte mindenkin átgázolt a Covid, és féltünk, hogy ebből így egy Outbreak LARP lenne. Január végén remélhetőleg sikerül pótolnunk.


2024
A következő évet terveink szerint egy újabb Castle Falkenstein kiegészítővel, a Comme Il Faut kötettel kezdjük: ennek fordítása már az UnderWorld előtt elkészült, és a tördelés is elég előrehaladott állapotban van. Reményeink szerint még az év első felében, legkésőbb a Könyvhétig a nyomdába kerül. A viktoriánus kort és a gőzkorszaki mindennapokat bemutató fejezetek mellett új szerepek, plusz képességek, újabb mághikus tankönyvek és több alternatív változat is helyet kapott a könyvben. Ez utóbbiakból megtudhatjuk, hogyan játsszunk Új-Európában a Cyberpunk 2020 Interlock rendszerével vagy tarott kártyával, és kapunk egy komplett alternatív harcrendszert is (ez a későbbi kiegészítőkben is felbukkan, az alap CF mellett a CIF változatban).
A Castle Falkenstein mellett újabb játékokkal is készülünk jövőre: az első várhatóan a szintén az R. Talsorian kiadónál megjelent Teenagers From Outer Space lesz, egy anime ihletésű középsulis szerepjáték. Ebben az univerzumban az ember tinédzserek mellett különféle földönkívüli lényekkel is játszhatunk, akiket szüleik a Földre küldenek, hogy itt járjanak középiskolába. A játék humora egy klasszikus 80-as, 90-es évekbeli anime sorozatot idéz.
A második új játék, amivel készülünk, ha még belefér a 2024-es évbe, a High Colonies 2e lesz: ez a hard sci-fi szerepjáték a Naprendszer bolygóin és űrállomásain játszódik, ahol az otthonvilágát elvesztett emberiség próbál talpon maradni a káoszban. A földi hatalmak túlélői, a faji felsőbbrendűséget hirdető mozgalmak, a betelepült idegenek és az egymással örökké vetélkedő cégek között a karakterek apró porszemek csupán, de könnyen lehet, hogy pont ők akasztják majd meg a gépezetet.


Ezek mellett egy saját játékon is elkezdtünk dolgozni: a
Százkorona - A Boszorkánykirálynő Uralma a Conan ZeFRS motorját használja, hangulatában pedig a klasszikus fantasy filmek, mint a Willow, a Hawk the Slayer és az Utolsó egyszarvú vonalát követi. Remélem, előbb-utóbb ez is eljut abba az állapotba, hogy nyomtatásban bemutathassuk a nagyközönségnek.
Van még egy könyv a listánkon, ami ugyan nem szerepjáték, de egyrészt nagyon érdekes, másrészt pedig teljesen illik az általunk játszott játékokhoz: ez egy viktoriánus kori, angol tea- és süteményes könyv, ami Nerva saját projektje lesz. Hiszen a gőzkorszak nem lehetne teljes az ötórai tea nélkül, nem igaz?
A könyveken felül van még egy tervünk, mégpedig az, hogy nem csak bepótoljuk az AVURollt, de a helyszínen egy rendszeres szerepjáték-eseményt is szervezünk. A helyszín remek adottságokkal bír, és egyszerre legalább három-négy asztalnak van kényelmesen hely. Reméljük, hamarosan meghirdethetjük az első alkalmat.

Nos, ennyi volt az idei és az elkövetkező év kiadói összefoglalója. Csütörtökön pedig következik a játékosi élményekről szóló, én pedig elkezdek felkészülni a szilveszteri UnderWorld kalandomra.

-Kyrg-

Megjegyzések

  1. Elképesztő mennyire jó ízléssel válogattok játekokat. Pont ezt a változatossagot hiányoltam mindig a magyar nyelven megjelent szerepjátékos választékból, olyan jó hogy Ti nem a csak a nagy neveket hanem az ilyen érdekesebb koncepciojú rpgket-t választjátok. Az mar csak külön nekem érdekesség, hogy pont pár napja meséletem egy anime fan ismerősömnek a Teenegers from outerspaceről, pont annak kapcsán mennyire őrült jatekokat csinaltak a 80-as 90-es években. Szóval tuti vásárlós. Hajrá csak igy tovább :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük a bíztatást, igyekszünk a jövőben is olyan játékokat választani, amikben megvan az a bizonyos "plusz". :)

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések