A Falkenstein Kastély - Példajáték - Maszkabál

A korábbi posztokból már számos részletet megismerhettünk a Castle Falkenstein karakteralkotásáról, a harci szabályokról, a mághiáról és a gőztechnológiai eszközökről, Szerkentyűkről. Számos lejátszható kaland is kikerült már a blogra, és remélhetőleg hamarosan egy újabbal bővül a lista (december 27-én egy Pestbudán játszódó kalandot mesélek majd, amibe még két játékost tudok fogadni). Ezúttal viszont egy konkrét jeleneten keresztül szeretném bemutatni a Castle Falkenstein mechanizmusait és a játékot, ahogy én mesélem.


A három Drámai Karakter, Alara (Tünde Úrnő), Kemény János (Színész) és Walter Ebert (osztrák Titkosügynök) egy Úri Tolvaj nyomában jár, aki ellopta egy Sárkány kedvesének nyakláncát. Ha az ékkő nem lesz meg mielőtt a Sárkány pár napon belül visszatérne Bécsbe, a hirtelen haragú hüllő a fél várost felperzselheti! Egyszer már csaknem elcsípték a férfit egy parkban, ahol a megbízójával találkozott volna, és bár elszalasztották, egy pillanatra mind látták a tekintetét, jeges kék szemeit. Az informátoruk, egy Újságíró szerint a tolvaj rész fog venni a Borkereskedők éves maszkabálján, így a megfelelő meghívók birtokában ők is ide tartanak.

Házigazda: "A hintótok begördül a palota udvarára, ahol már csak úgy nyüzsögnek az előkelő vendégek a kiválóan szabott alkalmi öltözékekben és báli ruhákban. Ahogy a meghívóban is szerepelt, mindenki maszkot visel: van, akin csak egy egyszerű, csupán a szemek környékét takaró selyemmaszk van, mások egész arcos, színes vagy gyöngyházfehér álarcot húztak."
Kemény János, Színész: "Jó hangosan megjegyzem, hogy Nos, akkor itt az ideje nekünk is felvenni a maszkjainkat, barátaim! Azután halkabban mondom a többieknek: Ne feledjétek, a pojáca firkász szerint a tolvaj itt lesz ma este! Figyeljétek a szemeket!"
Alara, Tündeúrnő: "Felhelyezem a fehér selyemmaszkom, és gúnyosan azért megjegyzem, hogy Még mindig úgy gondolom, hogy elég csekély esélye van, hogy egy maszkabálon felismerjük pusztán a szemei alapján."
Walter Ebert, Titkosügynök: "Sose becsüld alá az éles szemeim, kedvesem."
Házigazda: "A befelé igyekvő vendégek áradata most egy kicsit csillapodik, be tudtok menni, ha siettek"
Alara: "A csapat élére állok, és bevonulok, mint egy nemeshölgy. A többiek remélem követnek, mert nem várok rájuk."
[János és Walter hevesen bólogatnak.]
Házigazda: "Amint felmutatod a meghívót, a lakáj máris mélyen meghajol, hogy fáradj be. Odabent legalább száz vendéget láttok már a forgatagban, jórészük már a keringőt járja, de több tucatnyian állnak a tükrös falak mentén, pezsgőt kortyolgatva, beszélgetve. A kisebb maszkok sokat nem takarnak, de nagyon sok vendégen van olyan, amelyik csak a szájat és az állat hagyja szabadon.
Walter: "Ez nem lesz könnyű… Mindenesetre ahogy bementünk, megpróbálok eltűnni egy függöny mögött és lecserélem a frakkom a pincérek fehér kabátjára."
Házigazda: "Senki se figyel rátok most különösebben. Milyen szintű a Lopakodásod?"
Walter: "Nagyszerű, ebben vagyok a legjobb!"
Házigazda: "Rendben, senki sem veszi észre, hogy pár másodpercre eltűnsz a függöny mögött". [A közelben állók közül senkinek sem volt ennél magasabb Észlelés képessége.]
Walter: "Amint megvagyok, csatlakozom a többi pincérhez és szerzek egy tálca pezsgőt."
Házigazda: "Megtetted, innentől kezdve érzed, hogy a vendégek szinte észre se vesznek téged. Csak a tálcád létezik, te viszont gondtalanul tudsz nézelődni."
János: "Amíg Walter átvedlik, én leválok Alaráról és elindulok körülnézni."
Házigazda: "Rendben, lássuk azt az Észlelést!"
János: "A képességem Nagyszerű, és megtoldom még egy Káró 10-essel - ez így 18. <János a Tett után azonnal húzott is egy lapot, hogy megint négy legyen a kezében.>
Házigazda: [Egy pillanatra eltöpreng - a keresett személyt ekkor még biztosan nem vehetik észre, mert nem lépett be a terembe, viszont János eredménye túlságosan is jó, hogy semmilyen eredménye se legyen.] "A keresett szempárt ugyan sehol sem leled, de váratlanul egy másik, ismerős tekintetre leszel figyelmes. Női szemek, azonnal felismered - a lány a parkból, aki mellett elrohantál tegnap, a tolvajt üldözve.
János: [Nagyot nyel.] "A szőke hölgy, akinek nem volt időm bemutatkozni? Nem szalaszthatom el megint! Odalépek hozzá és bemutatkozom, megpróbálok megismerkedni vele."
Házigazda: "Milyen is a németed?"
János: [Fancsali képet vág.] "Hát a műveltségem még mindig csak Átlagos, és a német az egyetlen idegen nyelvem, borzalmas akcentussal… De bedobok mindent, ha megengeded." [Letesz egy Káró Ászt.] "Ez így összesen 18, megint."
[Alara és Walter játékosa összenéznek, nem kommentálják, hogy János kissé elfeledkezett a feladatról, és egy ilyen erős, a célszemély keresésére is potenciálisan hasznos lapot elhasznált a romantikus céljaira.]
Házigazda: "Rendben, mindent bedobsz, amit csak a színpadon betanultál az elmúlt egy évben, és túlszárnyalod önmagad. A kiejtésed szinte hibátlan, a máskor csak nagy nehezen talált szavak szinte azonnal jönnek maguktól. A hölgy bemutatkozik, Elke Adlernek hívják, az ismert borkereskedő, Erich Adler leánya."
János: "Szép ÉS gazdag! Igyekszem csapni neki a szelet, és ha lehet, nem túlzásba vinni."
Házigazda: "Rendben, kérek egy Karizma próbát a hölgy Bátorsága ellen."
János: "Igenis! A Karizmám Jó, az 6 pont, és mellé teszek egy Kőr 7-est és egy Kőr 2-est. Több sajnos nincs, ez így 15."
Házigazda: [A hölgy Bátorsága Átlagos, ami 4 pont, viszont nincs a kezében egyetlen Kőr lap sem. Ez egy Remek Siker, mivel János eredménye ennek több, mint kétszerese.] "Gyakorlatilag az első bóknál érzed a reakcióból, hogy Elke kisasszony nem is akar neked ellenállni. Szinte issza a szavaidat, nevet a legrosszabb tréfáidon is. Viszont ez annyira leköti a figyelmed, hogy hacsak nem teszel egy Kivételes Bátorság tettet, akkor teljesen elfeledkezel a feladatról."
János: "Szerintem ezt passzolom, szerelmes vagyok."
Házigazda: "Rendben. Alara, Walter, ti ebből mit sem láttok, abban a hiszemben vegyültök el, hogy János is teszi a dolgát."
Alara: "Én egyenesen a tánctér felé lépek, és körül nézek, hogy felkér-e valaki."
Házigazda: [Vet egy pillantást a jegyzeteire, ellenőrizve, hogy jól emlékszik-e Alara Nagyszerű Bájára.] "Hárman is ugranak: egy lovassági tiszt és két frakkos civil, egymást túllicitálva."
Alara: "Felkacagok, és kecsesen elfogadom a tiszt kezét."
Házigazda: "Boldog mosollyal vezet a tánctérre, látod a szemein, hogy még sosem táncoltatott meg senki a Szépek Népéből. Nem táncol rosszul, igaz, nem is kiemelkedő." [A tiszt Társasági Viselkedés képessége csupán Átlagos.]
Alara: "Gyanítom, hogy én sokkal jobban táncolok." [A Társasági Viselkedés nála Jó.] "Mindenesetre hagyom, hadd vezessen, és közben igyekszem figyelni."
Házigazda: "Boldoggá teszed, be nem áll a szája, ahogy a poroszok elleni hadjáratról beszél. Állítása szerint ott volt a Königssieg ütközetnél, és ezzel próbál lenyűgözni." [A tiszt Karizmája Átlagos, ám továbbra sincs Kőr lapja, és nem akarja elhasználni a kezében tartott jó lapokat. Alara Bátorsága Jó, ezzel nem veszi le a lábától a Tündeúrnőt.]
Alara: "Látom közben a keresett férfit? Az Észlelésem csak Átlagos, de mellé teszek egy Káró 4-est, ez így 8."
Házigazda: "Sajnos sehol se látod a forgatagban, pedig körbe keringőzitek szinte az egész termet. Viszont Waltertől is kérek ismét egy Észlelést."
Walter: "A képességem Jó, és nagyon igyekszem nyitva tartani a szemem." [Letesz egy Káró Dámát és Királyt.]. "Ez így összesen… 31!"
Házigazda: "Ez vitathatatlanul nagyon magas. Semmi sem kerüli el a figyelmedet: látod Alarát az unalmas huszártiszt karján, a mindenről elfeledkezett Jánost, aki láthatóan teljesen elcsavarta egy szőke hölgy fejét. És egy jeges kék szempárt egy fekete maszk mögött, amint egyenesen rád mered, úgy hat lépés távolságból." [Letesz egy Káró Bubit.] "És ő is felismert téged."
Walter: "Megpróbálok úgy tenni, mintha nem vettem volna észre, és lassan felé indulok, a tálcámmal."
Házigazda: "Ő nem alakoskodik, megindul a tömegen át, félrelökve a beszélgetőket. Egyenesen a galériára vezető lépcső felé tart. A Fizikuma Átlagos, az emberek nem ugranak félre előle."
Walter: "Hangosan füttyentek és utána indulok. Sajnos az én Fizikumon is csak Átlagos."
Házigazda: "Alara, János, mindketten meghalljátok a zenén keresztül Walter füttyjelét, azután megüti a fületeket a tumultus zaja. Amennyire látjátok, a galéria lépcsője felé tartanak. János, neked ez nagyon messze van, te majdnem a kijáratnál vagy. Alara, te a galéria közelében ugyan, de a lépcsőtől messze."
János: "Hát ez most a legrosszabbkor jött… Egyelőre maradok a kijárat közelében, ha mégis valahogy erre jönne. Közben próbálok elnézést kérni Elke kisasszonytól is."
Házigazda: "Elke nem annyira érti, hogy mi történik, de inkább félt, semmint dühös."
Alara: "Nem vacakolok tovább, előrántom a tündeezüst tőrömet és Éteriességgel felrepülök a galériára."
Házigazda: "Lássuk csak, az Éteriességed Jó, vagyis másodpercenként 147 lábnyit (44,1 méternyit) tudsz repülni. A galéria nincs magasabban 5 méternél, egy szempillantás alatt felröppensz, kicsusszanva a partnered kezéből."
Alara: "A galérián visszaváltozom fizikai alakba és megállok, várom a menekülőt."
Házigazda: "A férfi eléri végre a lépcsőt és felszalad rajta. Ám ahogy meglát téged, azonnal kivetődik egy nyitott ablakon."
Alara: "Hogy mit csinál? Közelebb futok."
Walter: "Én is odarohanok az ablakhoz és kinézek, hogy látom-e heverni valahol odalent."
János: "Én pedig kiszaladok a főbejáraton és megpróbálom odalent elkapni az alakot."
Házigazda: "János, neked ez némi idő lesz. Walter, tőled kérek egy Észlelést."
Walter: "Jó, és ráteszek két másfajta lapot, nincs Káróm. Ez így 8."
Házigazda: "Elég lesz. Odalent nem látod sehol, de az ablak mellett vagy egy kiszögellés egy ereszcsatornával, ami nagyon remeg. Ahogy felnézel, meglátod a férfit, amint felfelé kapaszkodik a tető felé."
Walter: "Ez megőrült. De én is, mert ugrom és mászok utána."
Házigazda: "Rendben, kérek Atlétikát, hogy melyikőtök ér fel előbb. A Nehézség Nagyszerű (vagyis 8)." [A menekülő tolvajnak az eredménye a Házigazda által rátett lappal 13, Teljes Siker.]
Walter: "Az Atlétikám Jó, ráteszek egy Treff 4-est, 10. Az egy Félsiker így."
Házigazda: "Rendben, mászol utána, ahogy csak tudsz, de érzed, hogy ő azért gyorsabb nálad."
Alara: "Elegem van a fickóból. Éteriesség megint és átmegyek a plafonon."
Házigazda: "Jó Éteriességgel 1 láb/perc sebességgel tudsz áthatolni a kövön."
Alara: [Gonosz mosollyal letesz egy Jokert.]
Házigazda: "Így persze más. Ez 5 láb/perc sebességet jelent, vagyis mind a felettetek levő plafononon, mind pedig a padlástér feletti tetőn át tudsz emelkedni, mire a férfi felér."
János: "Én közben odakintről látom, hogy mi történik?"
Házigazda: "Igen, mikor odaérsz, még nem érte el a férfi a tetőt."
János: "Rendben, akkor előhúzom a Derringert - el se visz odáig, de ez most nem számít. Elfutok az épület végéhez, szerintem ott akar valahol lejutni."
Házigazda: "A menekülő eléri a tetőt, és valóban az épület végéhez fut. Ahogy odaér, meglátja odalent Jánost és visszafordul. Viszont addigra felért Walter is, Alara pedig kiemelkedett a tetőből."
Walter: "Némiképp zihálva, de rákiáltok: Ebből elég! Add fel!"
Alara: "Egy kicsit felemelkedek a tetőtől, hogy lássa, nem tud elfutni."
Házigazda: "A férfi pár másodpercig mérlegel, azután a tartásából eltűnik a feszültség. Óvatos, lassú mozdulattal előhúzza a cigarettatárcáját, kivesz egy vékony szivarkát, majd felétek kínálja. Tüzem sajnos nincs hozzá…"




A Falkenstein Kastély - Példajáték - Maszkabál

A Castle Falkenstein pdf-ként már a DrivethruRPG oldalon is megvásárolható!
-Kyrg-

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések