A Falkenstein Kastély - Példajáték - London sötét sikátorai

Az alábbi példajátékban a távolsági harc és a kézitusa mechanizmusait szeretném egy kicsit a gyakorlatban bemutatni. 


A négy Drámai Karakter (Tom Langley, brit Tengerésztiszt; James Garrett, amerikai Szerencselovag; Dr. Pietro Carelli, itáliai Orvos és Carlotta Adams, amerikai Újságírónő) egy titokzatos Lángelme nyomában jár, akit csak az álnevén ismernek, mint Doktor Fantom. Egy ismerősüktől azt a tippet kapták, hogy a gazfickó a rejtekhelyét London egyik kevésbé előkelő negyedében rendezte be, így a csapat úgy döntött, rajta üt a tanyáján. Automotívjukat pár utcával odébb hátra hagyták, és most kabátjukba burkolódzva igyekeznek csendesen megközelíteni a címet. Mindannyian jól felfegyverkeztek: Tom egy ejtőzáras p
isztolyt és a sétapálcáját, James a borsszóró revolverét és a szablyáját, Carlotta és Pietro pedig egy-egy apró Derringert rejteget magánál.

Házigazda: "Az utcák szinte teljességgel kihaltak, ahol halk léptekkel végig siettek a macskaköveken. Errefelé a gázlámpák is sokkal ritkásabbak állnak, mint a belső kerületekben, sokkal hosszabbak az árnyékok és mélyebb a sötétség. A Temze felől érkező pára a talaj mentén ritkás köddé áll össze."
Pietro: "Csodás. Ez egyszerűen csodás. Tönkre fog menni a cipőm."
Carlotta: "Próbálom nem elgáncsolni Pietrót, az agyamra megy a nyavalygásával.
Tom: "Hátrapillantok a vállam felett, de jobban izgat a saját cipőtalpam kopogása, mint a többiek marakodása."
James: "Én elengedem a fülem mellett, igyekszem figyelni, nehogy valaki meglepjen minket."
Házigazda: "Rendben. Ahogy az utcácska kanyarodik, meglátjátok a következő gázlámpa fényénél a keresett kocsmát, a Piros Bettyt. Ahogy az ismerősötök mondta, zárva van, a törött üvegeket elnézve már egy ideje nem nyitott ki. A gázlámpa pont a kis sikátornál áll, amelyből állítólag a hátsó bejárat nyílik."
Tom: "Megállok és intek a többieknek is, hogy várjanak. Szeretném felmérni a terepet, mielőtt valami csapdába szaladunk bele."
Házigazda: <Az egyik ház tetején lapuló őrszem Lopakodása Jó, és maga elé letesz még egy Treff 10-est, lefelé fordítva, vagyis az észrevételének nehézsége 16.>  "Rendben, kérek egy Észlelés tettet."
Tom: "Az alap csak Átlagos, de megerősítem egy Káró 6-ossal. Ez így 10." <A Tett után Tom azonnal húzott is egy másik lapot, hogy ismét négy legyen a kezében.>
Carlotta: "Én is fülelek, nekem Nagyszerű és teszek mellé egy Káró 4-est. Nekem így 12."
Házigazda: "A házakból itt-ott hallotok hangokat, hiszen szinte mindegyikben laknak. De sehol se láttok gyanús alakokat, és nem üti meg a fületeket oda nem illő zaj."
James: "Előhúzom a revolverem és megindulok a sikátor felé."
Tom: "Nyavalyás jenki! Megyek utána."
Pietro: "Én maradok utolsónak."
Carlotta: "Szó sem lehet róla, magam elé terellek. Jobb, ha én zárom a sort, veletek ellentétben nekem jók a szemeim."
Pietro: <Lemondóan legyint.> "Rendben, megyek előtted."
Házigazda: "A sikátor kifejezetten keskeny, alig öt lábnyi (másfél méternyi) helyetek van. Cserében legalább tisztán van tartva, sehol semmi szemét. A gázlámpa fénye egészen a közepén húzódó téglafalig elér, és azt is látjátok, hogy a jobb oldalán, majdnem az előbb említett téglafalnál ott a kocsma hátsó ajtaja."
Tom: "Megrántom James kabátját. Engedj előre, a zárakkal jobban bánok, mint te."
James: "Legyen, előre engedem Tomot."
Carlotta: "Én pedig magam előtt terelgetem Pietrót és hátrálok be a sikátorba."
Pietro: "Tehetetlenül vállat vonok és csinálom, amit mond."
Házigazda: "Mennyire vagytok csendesek?"
Tom: "Hát, a Lopakodás nem az erősségem, sőt, a gyengém. De nem akarom, hogy rajtam bukjon a dolog, ráteszek egy Treff 8-ast, így 10."
James: "Nekem Átlagos, és nem is hiszem, hogy most erre figyelnék. Így 4."
Pietro: "Nekem is Átlagos, de ráteszek két nem passzoló lapot. Így 6."
Carlotta: "Nekem Jó, maradok annál. Szóval 10."
Tom: "Akkor én vagyok a legcsendesebb?"
Házigazda: "Úgy tűnik." <Nézegeti a jegyzeteit, mintha azon töprengene, észre veheti-e őket bárki. Valójában a kocsma tetején lapuló őr már leadta a jelet, és az addig lesben álló banda már el is indult, hogy csapdába ejtse őket. "Rendben, minden csendes, nem harsan sehol riadó vagy kiáltás."
Tom: "Előveszem a zsebemből a cigarettatárcám a beépített tolvajkulccsal és elkezdeném megvizsgálni az ajtót, mennyire bonyolult a zár."
Házigazda: "Kérek tőled egy Barkácsolást.
Tom: "A Barkácsolásom Jó, az 6, és rádobok egy Káró Dámát. Az összesen 18."
Házigazda: "Oh. Ez egy Jó minőségű zár volt, vagyis a Nehézség 6. Ez így messze több, mint a duplája, tehát Remek Siker. Gyakorlatilag az első mozdulattal felpattintod a zárat.
Tom: "Diadalmasan pillantok a többiekre, azután inkább visszafogom magam. Mégis csak Őfelsége hadnagya vagyok."
Pietro: "Tapsolnék, de az hangos lenne."
Házigazda: <Lopakodás tettet tesz a bandának közben, az értéke mindenkinek Jó, vagyis 6. Nem is tesz rá több lapot.> "Carlotta, te még mindig figyelsz hátrafelé?"
Carlotta: "Természetesen. Az Észlelésem Nagyszerű, az 8, és megtámogatom egy Káró 3-assal. Összesen 11."
Házigazda: <Gyors számolás, Carlotta Teljes Sikert ért el.> "Ahogy figyelsz, halk lépteket hallasz közeledni a sikátor szájához. Legalább kettő, de legfeljebb négy alak lehet ott, és egyértelműen igyekeznek nem zajt csapni."
Carlotta: "Elkiáltom magam, hogy Csapda! Azután megpróbálom szétlőni a Derringerrel a gázlámpát!"
Pietro: "De miért? A lámpafénynél jobban látjuk őket."
Carlotta: "Mert a fény bevilágít a sikátorba és minket is megvilágít, ráadásul nekünk kell a fény felé lövöldözni és vakít."
James: "Szerintem sem rossz ötlet."
Házigazda: "Rendben. Mivel a banda ebben a körben még nem volt helyzetben, kapsz egy szabad cselekedetet, Carlotta. A gázlámpa 6 yardra van tőled, az beleesik a Derringer hatékony lőtávolságába, Atlétikája nincs, elég kicsi. Én azt mondom, hogy ehhez egy Nagyszerű Lövészet kell, hogy eltaláld."
Carlotta: "Huh. Hát nekem csak Átlagos, de bízom Fortunában. Megtoldom egy Treff Királlyal. Az így 17."
Házigazda: "Hát, ezzel megvan a duplája, Remek Siker! A gázégő szétrobban és mielőtt a biztonsági szelep zárna, egy nagyot villan is. Többen szentségelnek, valaki fájdalmasan fel is kiáltott, azután egy pillanatra sötétség borul rátok. Pár pillanattal később azután a környező házakból kiszűrődő fények már csak félhomállyá hígítják ezt, és láttok pár sötét alakot a sikátor szájában."
James: "Magam mögé tolom Pietrót és tüzet nyitok."
Tom: "Én behúzódnék az ajtónyílásba és szintén lőnék, ha tudok."
Pietro: "Én most nagyon szeretnék valahol máshol lenni."
Házigazda: "Rendben, lássuk a Kezdeményezést. Mindenkinek Átlagos az Észlelése, kivéve Carlottát. Meg akarja valaki támogatni, vagy maradtok a 4-nél?"
Tom: "Én rátennék két másfajta lapot, ezzel nekem akkor 6."
James: "Én ráteszek egy Káró 7-est, így 11."
Pietro: "Feláldozom a Kőr Dámát, itt most nem kell a csáberőm. Ez így 5."
Carlotta: "Nekem jó a saját 8-am."
Házigazda: "Rendben, az ellenfél nem pazarol erre lapot, úgyhogy először jön James 11-nél, azután Carlotta 8-nál, Tom 6-nál, Pietró 5-nél, majd az ellenfelek 4-nél. James, tiéd a pálya."
James: "A revolveremmel megpróbálom megcélozni az egyik alakot. A Lövészetem Nagyszerű, vagyis az 8, és ha jól számolom, belül vannak a negyed lőtávban, igaz? <A Házigazda erre rábólint.> Akkor az eddig 10. És rádobok még egy Treff Bubit, így 21."
Házigazda: <Gyors számolás, az alakok Atlétikája Átlagos, a félhomály miatt viszont ad nekik is +4 pontot az eltalálásukra. De így is csak 8 a Nehézség.> "Az egyiket telibe találod egy Remek Sikerrel, ez 5 pontnyi Sebet jelent a fickónak. Hallasz egy jajkiáltást, azután eltűnik a sarok mögött. <Az egyes számú gazfickó Egészsége 0-ra csökkent, de nem ment mínuszba, vagyis nem ájult el. Mindenesetre az Átlagos Bátorságával nem siet visszaszállni a harcba.>
Carlotta: "Van még egy golyóm a Derringerben, megcélzok én is egy alakot. A lövészetem Átlagos, az 4, és csak nem passzoló lapjaim vannak. Bedobom mind, így 8!"
Házigazda: "Vadul az egyik alak felé rántod a fegyvert és szinte gondolkozás nélkül meghúzod a ravaszt. Biztos vagy benne, hogy eltaláltad, de nem bukik le a sarok mögött. Ez csak egy Félsiker volt, 1 pontot sebeztél. <A kettes számú gazfickónak maradt még négy pontnyi Egészsége az 1 Seb mellett.>
Tom: "Én megcélzom ugyanazt, akit Carlotta, és nem bízok semmit a véletlenre. A Lövészetem Nagyszerű, az 8, nekem is negyed lőtáv, az 10, és mellé teszek egy Jokert. Így 25."
Házigazda: "Remek Siker, ehhez nem fér kétség! Az alak még éppen szentségel, hiszen Carlotta ellőtte a fülcimpáját, amikor a te golyód a vállát éri. A találattól azonnal hanyatt esik a kövön és nem mozdul."
Pietro: "Látok egyáltalán még célpontot?"
Házigazda: "Van még ott egy pár alak, legalább kettő."
Pietro: "Odalövök a Derringeremmel én is. A Lövészetem Jó, de nem teszek rá plusz lapot."
Házigazda: "Hát, a golyó a téglafalba csapódik, nem messze az egyik alaktól, de nem tesz kárt senkiben."
Pietro: "Maledizione!"
Házigazda: "Viszont a megmaradt kettő viszonozza a tüzet. Előbb a bal oldali tüzel rátok, lássuk, kire. <Húz a Varázspakliból egy lapot, Kőr: ez Pietro lesz.> A Lövészete Átlagos, az 4, negyed lőtávon belül, az 6, és ráteszek egy Treff 5-öst. Ez így 11, vagyis egy Félsiker."
Pietro: "Akkor megúszom 1 Sebbel?"
Házigazda: "Nem, ez egy karabély volt a kezében. 3 Sebet kapsz, ahogy a golyó átfúrja a bal combodat."
Pietro: "AZ ÚJ NADRÁGOM! Egyetlen pontnyi Életerőm van, tapadok a téglafalhoz…"
Házigazda: "A másik fickó is tüzel, nála is egy rövid puska van. A célpontja… <a húzott lap Treff> James. Ő is rátesz egy lapot, Treff 9-est, vagyis 15. Ez egy Teljes Siker."
James: "Félrevetődnék. Az Atlétikám Jó, az 6, és van a kezemben egy Treff Ász. Ez 20."
Házigazda: "Kijátszod a halált ismét. A golyó centikkel a füled mellett süvít el."
<James diadalmasan vigyorog.>
Carlotta: "Új kör akkor?"
Házigazda: "Igen. Kezdeményezés: akarja valaki megtámogatni az Átlagosát?"
James: "Rádobok egy másfajtát, így 5."
Tom: "Szintúgy".
Pietro: "Rádobok egy Káró Bubit."
<Carlotta csak a fejét rázza, nem emel.>
Házigazda: "Rendben, akkor a sorrend: Pietro 15-nél, Carlotta 8-nál, Tom és James 5-nél, a rosszak pedig… <rádob két másfajta lapot> 6-nál. A két alap kivetődik a sarok mögül, a puskákat bunkóként lóbálva indul felétek."
Pietro: "Rálövök arra, aki az előbb eltalált, a baloldalira. A Lövészetem Jó és megtolom egy Treff Dámával. Ez akkor 18."
Házigazda: "Az alak megpróbál félreugrani, de esélye sincs, telibe találod egy Remek Sikerrel. Ez 3 pontnyi Seb, viszont jön tovább."
Pietro: "Legközelebb nagyobb pisztolyt hozok…"
Carlotta: "Nekem kiürült mindkét cső, úgyhogy előrántom a kalaptűt és megtámadom ugyanazt, akit Pietro meglőtt."
Házigazda: "Nem azt mondtad, hogy férfiruhát húzol?"
Carlotta: "De."
Házigazda: "És a kalaptű?"
Carlotta: "Valamivel akkor is fel kellett tűznöm a hajamat, nem?"
Házigazda: "Nem vitatkozom, támadj."
Carlotta: "Rendben, beleadok mindent. A Viaskodásom csak Átlagos, de van nálam egy Treff 7-es és egy Treff 3-as, két nem passzoló lap is. Ez együtt 16."
Házigazda: "Rendben, hadd számoljak. <a gazfickó Viaskodása Jó, ami 6, de a Házigazda kezében csak egyetlen Treff van, amit egy támadásra tartogatott. A félhomály miatt közelharcban már csak 2 pontot ad a védelmükre.> Megpróbálja a karabéllyal félresodorni a fegyvered, de ez így bizony édeskevés, Remek Sikert értél el. Újabb 3 pontnyi Sebet okoztál neki, ahogy a mellkasába szúrod az aranyi hosszú rugóacél tűt. Hörögve össze is esik."
Carlotta: "Ezt neked, te nyavalyás!"
Házigazda: "Egy viszont még mindig marad, és ő feléd üt a puskatussal. A Viaskodása Jó és rádob egy Treff 10-est, így az eredmény 16 neki is."
Carlotta: "Nincs semmi passzoló lapom, de bedobom mind. Így akkor 8, a sötéttel gondolom 10."
Házigazda: "Így van, viszont ez még így is egy Teljes Siker. Félrevetődsz, de a puskatusa eléri az oldaladat, és kiszalad belőled a szusz, ahogy kapsz 2 pontnyi Ütést.
Carlotta: "Marad még 3 pontom. Vicsorgok rá, mint egy vadmacska."
James: "Melyikünk jön előbb?"
Tom: "Átengedem, intézd el.
James: "Boldogan. A szablyámmal felé vágok, ha tehetem."
Házigazda: "Kicsit szűk a hely, Carlotta is ott áll, szóval magasabb a Nehézség, de megteheted."
James: Rendben, akkor ez egy mindent bele lesz. A Vívásom Átlagos, de van nálam egy Treff 4-es és egy Treff 6-os, plusz két Kőr. Ez így akkor 18."
Házigazda: "Nem rossz, nem rossz. Telibe találod, ez egy Remek Siker. Ez akkor 6 Seb, egyetlen csapással levágod a fickót, vérző fejjel esik össze."
Tom: "Elfogytak?"
Carlotta: "Úgy tűnik. Hallok még valamit?"
Házigazda: "Észlelést kérek."
Carlotta: "Nagyszerű plusz Káró 7-es, az 15."
Házigazda: "Csikorduló cipőtalpat hallasz a sikátor felől."
Carlotta: "Felszisszenek, hogy Vannak még!"
Házigazda: Egy ismerős hangot hallotok a sikátor szája felől: Igazán szép munka volt, hölgyem és uraim. De ez itt a kezemben egy reciprokátor, és ha nem dobják el mind a fegyvereiket, egyetlen szempillantás alatt szitává lövöm magukat. Erős déli kiejtése volt."
James: "Valentine, te utolsó mocskos gazfickó!"
Tom: "Felé tudok lőni a sétapálcámba épített meglepetésemmel?"
Pietro: "A middel?"
Házigazda: "Ha legyőzöd Kezdeményezésben."
Tom: "Legyen. Az Átlagos Észlelést megtámogatom egy Káró Királlyal". 
Házigazda: "Huh. Ennyit nem tudok rátenni. Lássuk."
Tom: "Hirtelen felé lendítem a sétapálcám kilövöm az egyik beépített minirakétám. Nagyszerű Lövészet, plusz egy Joker. 23.
Házigazda: "Jesszusom. Az Atlétikája Nagyszerű, rádobok egy Treff 8-ast és három másfajtát, de így is csak 19. Félsiker."
Carlotta: "A fenébe, megúszta!"
Tom: "Nem hiszem. Feküdj!"
Házigazda: "Hát nem. A rakéta szikrákat szórva vágódik ki a sétapálcád végéből, üstökösként száguldva a sikátor szájában álló alak felé. Az minden erejével félreveti magát az útjából, és majdnem sikerül is elég messze kerülnie, mielőtt a lövedék felrobbannak a macskakövőn, srapnel repeszekkel szórva tele az utcát pár yardos körön belül. Valentine elvágódik és nem mozdul."
Carlotta: <Hideglelősen> "Mennyi sebez ez az izé?"
Tom: "Pont eleget."
James: "Viszont nincs az az isten, hogy ne lenne itt a nyakunkon mindenki perceken belül. Ha él még ez a pribék, kapjátok fel és vigyük. Pietro, majd össze kell foltoznod."
Pietro: "Gyűlölöm Ron Valentine-t, de az orvosi esküm kötelez…"



A Falkenstein Kastély - Példajáték - London sötét sikátorai


A Castle Falkenstein pdf-ként már a DrivethruRPG oldalon is megvásárolható!
-Kyrg-

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések