A Falkenstein Kastély - A Gőz Kora / Steam Age

Múlt hét pénteken, a Hősök Napja(i) rendezvényre indulás reggelén értem a Steam Age / A Gőz Kora kiegészítő tördelésének a végére, ami az alapkönyvhöz hasonlóan ismét rejtett jó néhány kihívást, kezdve azzal, hogy Lisa Pondsmith milyen kalandos utakon szerezte meg nekem a CF könyvek náluk már elveszett grafikáinak jó minőségű szkennelt változatait, és folytatva azzal, hogy bizonyos részeket még így is nekem kellett kézzel újra megrajzolnom. Remélem, ti is annyira szeretni fogjátok ezt a könyvet, amennyire én.



Ahogy már a korábbi, a fordítás lezárultát bejelentő posztomban is írtam, komoly dilemma volt, hogy tartsam-e meg az eredeti sorrendet és jöjjön egyből a Comme Il Faut, vagy szúrjam be közéjük a Steam Age / A Gőz Kora könyvet, és végül a második mellett döntöttem. Ugyan a CIF rengeteg dolgot tisztáz, hogy mit illik és mit nem Új-Európában, ráadásul a játéktechnikához is rengeteget hozzátesz (új varázsló tankönyvek, fegyverek, képességek, szerepek, szabályváltozatok stb.), a Castle Falkenstein alapkönyv ezek nélkül is teljes értékű. A Gőz Kora viszont olyan dolgokról ad nekünk pontos képet és plusz információkat, amikről már rengeteg említés esett eddig is: Kúszóerődökről, bajor Égihajókról, a Nautilus tengeralattjáróról és Babbage Számolóműveiről.

A technikai találmányok mellett egy egész sor Feltalálót és Lángelmét is megismerhetünk a kötetből, akiket könnyűszerrel beépíthetünk a saját kalandjainkba: Alvin Dumont, az egykerekű Gőzhajtású Uniped megalkotója például III. Napóleon kritikusa, aki Nagy-Britanniába menekült előle, ám a franciák is igényt tarthatnak a tudására! Vagy éppen Adolf von Shrakenberg, az egykori osztrák katonatiszt, aki hazája dilettáns titkosrendőrségének köszönhetően elvesztette családját, így a poroszok oldalára állt, nekik építve meg a hatalmas Kúszóerődöket - ő már az egyik kalandötletemben (Az Egyszarvúnak pusztulnia kell!) is felbukkant.


De a könyv nem csak a Házigazdának szól: a hasznos cikkek között találhatunk két hosszabbat, amik a Feltaláló és a Lángelme karaktereknek adnak jótanácsokat és hasznos ötleteket, hogyan alakítsák ki a laboratóriumokat, honnan szerezhetnek támogatás, lelkes gyakornokokat vagy hűséges pribékeket. Ezek a játékosoknak is rengeteget segítenek, hogy jobban felépíthessék karaktereik történetét.

A Gőz Kora most már a lektorok kezében van, és bár remélem, hogy még az idén a nyomdába kerülhet, biztosat ezzel kapcsolatban nem merek és nem is tudok ígérni. Viszont amint meglesz a végleges változat, ebből is felkerül egy pár oldalas belelapozó a blogra. És amíg a visszatérésére várok, egyből el is kezdtem a Comme Il Faut fordítását, hogy az is minél hamarabb megjelenhessen. 



A Castle Falkenstein pdf-ként már a DrivethruRPG oldalon is megvásárolható!
-Kyrg-


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések