A Falkenstein Kastély - A Gőzkorszak Találmányai - Steam Age

Ahogy azt már a Castle Falkenstein könyvekről szóló cikkemben írtam, a játékhoz elég sok kiegészítő készült, mind az R. Talsoriannál, mind pedig a Fat Goblin kiadónál (nem is beszélve a GURPS alapú változatról). Csupa remek kiadványról van szó, amelyek mind rengeteget tesznek hozzá a falkensteini világhoz, legyen szó a Tünde népekről (The Memoirs of Auberon of Faerie), a varázslórendekről (The Book of Sigils) vagy Észak-Amerikáról (Six-Guns & Sorcery). Sokat gondolkoztam, melyik legyen az első magyarul megjelenő Castle Falkenstein kiegészítő, a játékosok kézikönyvének számító Come Il Faut vagy a gőzkorszaki technológiát bemutató Steam Age. Végül az utóbbi mellett döntöttem: számomra ez a könyv teszi úgymond a "gőzt a punkba". 

És most örömmel jelentem, elkészültem a fordításával.


A Steam Age egyetlen apró módosítással megőrizte az alapkönyvben bevezetett jármű- és gépezetkészítési szabályokat: eredetileg napok helyett hetekben volt megadva az építés ideje, a magyar alapkönyvbe viszont már az itt megadott módosított változat került bele. Minden más tekintetben ugyanaz a módszer érvényes a méret, funkció és ár meghatározására, így a házilag készült járműveink teljesen kompatibilisek ezzel a kiegészítővel.
A könyv a Népszerű Találmányok magazin egyik különszámának alakját ölti, amit Tom küldött a Tünde Fátylon át, így a nyelvezete is a szenzációhajhász újságcikkekre hajaz. Az egyes fejezeteket a bennük tárgyalt gépezetek fajtái határozzák meg: megismerhetjük a szárazföldi, a vízi és a légi járműveket, a különféle pokoli szerkezeteket, számos esetben a Feltalálókkal együtt (megadva Képességeiket is). A hasznos cikkek rovat segít jobban megismerni a Feltaláló és a Lángelme szerepeket, kifejtve céljaikat és módszereiket is. Végezetül kapunk hat, a könyvben szereplő eszközökhöz szorosan kötődő kalandötletet, melyek mindegyike többféle szálon futhat, a karakterek hűségétől függően.


A szárazföldi járművek terén elsősorban a különféle "civil" gőzjárműveken, az automotívokon, egy- és kétkerekű motorokon van a hangsúly, de megismerhetjük a Japánt rettegésben tartó Óriási Gőzhajtású Automatont, a föld mélyén haladó Gőzvakondot, valamit a porosz Kúszóerődöket és az ezeket gyártó Kúszóerődműveket is.


A légijárművek sorában gőzhajtású helikoptert, a Holdba röpített ágyúlövedéket és éterjáró ruhát, gőzzeppelint és mághikus bajor égi hajót találunk, utóbbinál három fajtát is felvonultatva: megismerhetjük az égi korvettet, az égi csatahajót és a luxuskörülményeket biztosító égi utasszállítót is. Természetesen Hódító Robur és az Albatrosz sem maradhat ki a sorból.


A tengereken immár nagy merülési mélységű búvárharangban, nehéz búvárruhában, elektromos hajtású kutató tengeralattjáróban vagy víz alatti lépegetőben merülhetünk a mélybe, nem is beszélve Nemo kapitány Nautilusáról (és bonuszként a Rejtelmes Szigetről). A felszínen a brit Királyi Hadiflotta Dreadnought csatahajói, széllapát-klipperek és vértes hajók szelik a habokat.


A Pokoli Szerkezetek sorában olyan eszközöket ismerhetünk meg, mint a Mágneses Sugár Projektort, a Villámvetőt, a fénysugárral pusztító Prizmás Fénykészüléket, illetve az Óraműszerkezetű Szolgálókat és Harcosokat, a Babbage Számolóművek különféle változatait és a Virtuális Realizmus Gépezetet. De megismerhetjük végre a gigantikus, interkontinentális hatósugarú Verne Ágyúkat és a Sussexben "állítólag" leszállt marsi Tripod lépegetőket is.

A legutolsó fejezet csupa hasznos cikket hoz, ahol megismerhetjük, hol és hogyan rendezkedhet be egy Tudós, Feltaláló, Lángelme vagy Őrült Tudós, honnan szerezhet forrásokat és segítőket, vagy hogy miféle célok vezetik őket általában. Végezetül pedig a hat kalandötlet mindegyike akár egy hosszabb kampány beindítására is megfelel, ahol Rá Templomának varázslóiként konspirálunk a marsi harcigépek megszerzésére, porosz ügynökként próbáljuk kiszabadítani az elrabolt nemeseket Hódító Robur hajójáról vagy egy Leshy Tünde alattvalóiként szállunk szembe a földre kényszerített bajor égi korvettet elfoglalni próbáló kozákokkal.

A Castle Falkenstein pdf-ként már a DrivethruRPG oldalon is megvásárolható!
-Kyrg-

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések