Earthdawn 2000 - A Tünde Népek

Az Earthdawn 2000 világa csak látszólag olyan, mint ahogy mi ismerjük. Valójában tünde népek, elfek, törpék, orkok és trollok is lakják, emberi álca mögött. 


A Tünde Népek

Az ősi népeket közösen tündéknek nevezzük. Bár korábban sokkal több "faj" tartozott közéjük, mára egy részük eltűnt: kihaltak vagy beolvadtak a négy nagy népbe.

Az Elfek

A Tündék társadalmán belül az elfek alkotják az uralkodó osztályt, ők a mágia legavatottabb ismerői. A legtöbbjük művész, de sokan helyezkedtek el a szórakoztató iparban (énekesek, színészek, tévés személyiségek, sztársportolók) vagy jogi területen (uralkodási vágy). Természetük dekadenciára hajlamos, a beosztottjaikkal türelmetlenek, igazi "primadonnák". Ugyanakkor minden indulatkitörésüket igyekeznek "jóvá tenni", általában kisebb ajándékokkal. Kecsesek és szépek, mind álcázva, mind pedig valódi alakjukban. Kimondottan karcsúak, 175-185 cm magassághoz nagyjából 60-70 kg testtömeggel.


A Törpék

E nép rengeteg tagot veszített a XX. Század nagy háborúi során. A tagjai általában bankárok, befektetési brókerek, üzletemberek, de közülük is kerültek már ki nagy hadvezérek és kiváló katonák. Ha pénzzel foglalkoznak, különösen szeretik az olaj- és bányaipart. Az alvilágban általában drogdílerek, uzsorások, orvgazdák, akik nem félnek bepiszkítani a kezüket. Az egyetlen tünde nép, ami kimondottan vonzódik az emberi technológiához. A Fátyol rejtekében magasabb termetűek, mint a valóságban (ahol csupán 130-140 cm), de így is ritkán "nőnek" 160-165 cm fölé. 

A Trollok

Harcos nép, akik eredetileg az elfek és törpék ellenségei, és az orkok szövetségesei voltak. Amikor az emberek nyomása fokozódott, a trollok hűséget esküdtek az elfeknek, és azóta is leginkább elit testőrökként, vagy profi sportolókként tevékenykednek. Általában még álcázva is hatalmasok, minimum 190 cm és 90 kg, de a valódi alakjukban 230-250 cm és 150 kg az átlag.

Az Orkok

Manapság a legnépesebb tünde nép, akik egykoron háborúban álltak mindenkivel. Az Elrejtőzést ők utálják a legjobban, sok közülük a lázadó, akik olyan keveset töltenek álcázva, amennyit csak lehet. Sokan elég emberszerűek ahhoz, hogy megfelelő öltözékben ne tűnjön fel a különbség, és éjszaka szeretnek valódi alakjukban lenni. Harcosok, élvezik a küzdelmet, bár nincs bennük annyi fegyelem és elv, mint a trollokban. Gyakorta bűnbandákhoz tartoznak, részben azért, hogy törlesszenek az embereknek, illetve mert így tudnak a legkönnyebben pénzhez jutni. A törpékkel ki nem állhatják egymást, mégis sokszor dolgoznak nekik. Az emberi technológiát egy bizonyos pontig átlátják, az autókat és motorokat nagyon kedvelik, szívesen bütykölnek is. A Fátyolálca általában csak a hegyes fogaikat és füleiket, valamint a sárga szemeiket rejti el, a magasságukat (180-190 cm) és a tömegüket (80-100 kg) nem.


A Félvérek

Félvérnek olyan ember-tünde utód számít, akinek vagy az egyik szülője tünde, vagy pedig generációkkal korábban volt a vérvonalban egy, és nála valamiért ez erősebben a felszínre tört. Kinézetre szinte minden esetben emberek, bár néha vannak testi elváltozások, ami miatt a történelem során ezeket gyakorta különlegeseknek vagy éppen átkozottnak tartották (pl hat ujj, furcsa szemszín stb).

A félvérek nem képesek varázsolni vagy hagyományos mágikus tehetségeket használni, ám gyakorta bírnak egy, a Szélszerzetek Asztrális Látásásához hasonló ösztönös képességgel. Ezzel 10 yard távon belül Észlelés próbát téve a célpontok Mágikus Védelme ellen Átlagos Sikerrel látnak annyit, hogy az illetőt valami csillogó burok veszi körül, Jó Sikerrel meg tudják állapítani, hogy alatta másként néz ki, Kiváló Sikerrel azt, hogy melyik népbe tartozik, Rendkívüli Sikerrel pedig látják az illetőt a Fátyolburok nélkül. Mindez viszont körönként 1 Megerőltetés pontba kerül.

A félelfek számítanak a legritkábbnak, mivel bár az elfek a legkívánatosabbak az emberek szemében, általában a mágiájuk megvédi az asszonyaikat a nem kívánt terhességtől. Ennek ellenére született már a történelem során nem egy félelf, köztük olyan is, akinek az anyja volt ember. Ők bírnak leggyakrabban a "Harmadik Szem" képességével, de varázsolni még ők sem képesek. Számos híres jós, látnok és médium bírt elf felmenőkkel.

A féltörpék általában olyan emberek, akik magasabbak a törpéknél, de erősebbek és zömökebbek az embereknél (vagyis sokban hasonlítanak a törpék fátyolálcájára). A legtöbbjük törpe-ember vegyesházasságokból született, olyan pároknál, ahol a tünde fél vállalta, hogy a házasság idejére távol marad a népétől. A legtöbb ilyen házasság nem hosszú életű, a törpe fél általában eljátssza a halálát, és lelép, gondoskodva anyagilag szeretteiről. A gyermekek makacs, a technikában igen járatos emberré cseperednek, nem ritka, hogy feltalálók, zseniális mérnökök vagy erőszakos diktátorok lesznek.

A történelemben voltak idők, amikor elég sok féltroll született, mikor a tünde népek ellentámadást indítottak az emberek világa ellen. Ezek a vérvonalak mindmáig léteznek, nagy termetű, erős embereket eredményezve, bár a gének néha generációkig lapulnak. A manapság születő félvérek inkább vegyesházasságokból születnek, de mivel a trollok nem élnek olyan sokáig, mint a törpék, itt ritkán tűnnek el a tünde szülők. A féltrollok általában jeles sportolók, vagy fizikai munkások.

A leggyakoribb félvér faj a félork, mivel az orkok igen gyakran keverednek az emberekkel, nem ritkán erőszakosan. A félorkok általában erősebbek, és agresszívebbek ember társaiknál.

A Fátyolburok

Minden tünde gyermeket nem sokkal a születése után egy mágikus "burokba" záródik: ezt nem a szülei teszik, hanem az ősi rituálé következménye. Ez a mágikus burok több, mint illúzió, de kevesebb, mint egy tényleges alakváltás. Elrejti őt az emberek szemei elől, hozzájuk hasonlónak mutatva, elváltoztatva a méreteiket is (összezsugorítva vagy akár megnyújtva a testüket).

Amikor a gyermek már elég idős lesz, hogy megértse, mennyire veszélyes az emberek világa, a szülei vagy a nevelője megtanítja, hogyan bújjon ki a burokból. Ez nem szünteti meg, csupán felfüggeszti annak hatását, de egy pillanat alatt vissza tud húzódni bele. Ez egy mágikus Tehetség elsajátítását jelenti, amibe nem lehet vagy kell Karmát vinni, de Megerőltetéssel jár. A legtöbb tünde élete során csak ezt az egyetlen Tehetséget sajátítja el.



-Kyrg-

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések