Earthdawn 2000 - A Rejtőzés Története

Az Earthdawn 2000 kampány történelmét az első kiadástól vezettem le, de igazából akár az alapkönyv kivételével a többi kiegészítő figyelmen kívül is hagyható. Legfeljebb az Adeptusok Útja és a mágiáról szóló könyvek lehetnek még relevánsak, hiszen nagyon távoli jövőbe lép előre a kampány, a mitikus múltból a komor jelenbe.



A Therai Birodalom hanyatlása

A Birodalom a Vérerdővel és Throallal szembeni konfliktusok hatására fokozatosan emberi irányítás alá került, a többi nép pedig lassan a háttérbe szorult. Ez nem ment békésen, a nemesi házakon belüli belharcok és a falvakban történő pogromok néha kimondottan sok sebesülttel és halálos áldozattal jártak. Egy idő után minden nem-ember másodrangú állampolgár lett, sokakat pedig rabszolgasorba vetettek, ami a lázadó tartományokat erősítette, hiszen az elnyomottak igyekeztek menekülni a Birodalom központi régióiból. 

A hatalomra jutó ember mágiahasználók agresszív politikát folytattak a lázadók ellen, prvokálva a háborús konfliktust, eközben pedig keresték a szövetséget az erre hajlandóságot Rémekkel. Egyre több olyan atrocitás történt, amit egyértelműen az ezektől a lényektől eltanult mágiával követtek el más népvadókkal szemben. A sárkányok ritkuló felbukkanásait is az ő számlájukra írták, ami rombolta a lázadók morálját, mivel kezdték elhinni, hogy a Birodalom mágiája még a legősibb népnél is erősebb.

Azután az emberek egyik napról a másikra elvesztették a mágia irányításának képességét, ahogy egy számukra felfoghatatlan erő elvágta őket az asztrális világtól, és így képtelenné váltak onnan a szálak szövésére. Az egyetlen módjuk a varázslásra a vérmágia maradt: csak a saját vagy más élőlények életerejéből tudtak bármiféle mintázatot létrehozni. Senki se értette, mi történt, de a hatás nem csupán a theraiakat érintette, hanem minden emberi adeptust, ide értve Iopos varázstudó dinasztiáját is. Majd megérkezett a sárkányok üzenete, hogy ezt ők tették, a Birodalom megfékezésére.

Théra és az emberek ellentámadása nem sokat váratott magára, hatalmas katonai offenzívába kezdtek, acéllal és vérmágiával. A hadjárat sokkal brutálisabb volt, mint bármelyik korábbi, és hamar kiderült, hogy minden elfogott nem-ember a vérmágusok hatalmát táplálta, egészen az utolsó csepp életerejéig. A támadás nem érte teljesen váratlanul Barsaive tartományát, de a következményekkel mit sem törődő, fanatikusan rohamozó légiókat nem tudták megállítani. A Vérerdő esett el elsőként, az elfek ugyan három birodalmi hadsereget is felmorzsoltak, ám végül az ősi fákat felperzselték. Throal védművei tovább kitartottak, a hegység minden oldalán és alatta is folytak a küzdelmek, miközben a tartomány összes városát feldúlták a légiók. Iopos saját jogán lépett be a háborúba, egyenlő félnek gondolva magát a Birodalommal, ezért elrettentésként teljességgel elpusztították. A túlélők és leszármazottjaik ezt sosem felejtették el Therának, örökké a harmadik fél útját járva.

Már-már úgy tűnt, a Birodalom még ebben a meggyengült, eltorzult formájában is megállíthatatlan, amikor Thera szigetét egyetlen perc alatt elpusztította egy hatalmas vulkánkitörés, megölve mindenkit a felszínen és a közeli tengereken, sőt, még a felette gyülekező, utánpótlás szállítására összevont három légiflottát is szétzúzta. A szabad népek legkiválóbb elementalistáinak öngyilkos küldetése végül sikerrel járt.


A Birodalom megmaradt erői szétszéledtek, több helyen egymás ellen fordultak, a nem-emberi (vagy ahogyan innentől magukat nevezték, a tünde) népek pedig a megmaradt vérelfek segítségével elrejtőztek az emberek elől. Egy, a vérelfeket egykor létrehozó rituáléhoz hasonlóan grandiózus varázslatot hoztak létre, ami minden megszülető tünde gyermeket nem sokkal világra jötte után elrejtett, és csak akkor tanították meg nekik, hogyan fedjék fel magukat, ha már elég idősek voltak a veszély megértéséhez. Egymásról mindannyian látták, hogy nem emberek, bár a rejtő varázs alá csak kevesen tudtak bepillantani.


Rejtett Igazságok

Az emberiség történelme tele van a közéjük vegyült tündék és a therai birodalom örököseinek háborújával, fűszerezve az emberbőrbe bújt Rémekkel és varázsálmot álmodó sárkányokkal.

  • Ókor:
  • A görög demokrácia a Throal álmát tovább vivő törpék találmánya.
  • A spártaiak trollok voltak, emberekkel és félvérekkel.
  • A perzsa birodalom therai utódállam volt.
  • Egyiptom az ősi creanai hagyományokat követte, de elfek vették át a hatalmat
  • Indiában szintén a tünde népek domináltak
  • Nagy Sándor egy nagyhatalmú elf hódító volt, akit a vérmágusok gyilkoltak meg
  • A zsidó vallást emberek alapították, de a törpék nagyon szimpatikusnak találták, és sokan közéjük rejtőztek.
  • Róma eredetileg elf városállam volt, de az irányítás kicsúszott a kezükből, és a vérmágusok szerezték meg. A Birodalom rengeteg tündét ölt meg, a hatalma alá eső területeken vadászva rájuk.
  • A keletről jövő nomád hordák javarészt orkokból és félvérekből álltak, a germán törzsekben rengeteg ork és troll, és számos elf és törpe volt.

Középkor

  • A Római Birodalom bukása után a frankok léptek a helyükre Európában, a tünde népek próbálták a kezükben tartani az emberi királyságok irányítását, de állandóan háborúztak az ellenségeikkel.
  • A vikingeket trollok vezették délre.
  • A középkori királyságok között a felvilágosodott uralkodók többsége tünde volt, de a harciasok között is akadt szép számmal, ahogy emberek között is voltak békés, bölcs vezetők.
  • A mitikus lények száma fokozatosan csökkent, a tünde népek igyekeztek mágikus rezervátumokat felállítani, rengeteget elrejtve álcával (pl számos ló volt valójában unikornis vagy félvér).
  • A Rémek teremtményei nagy számban léteztek, illetve olyanok, akikbe belebújtak (pl vámpírok).

Újkor

  • Az amerikai prekolumbián kultúrák között az európai vonalaktól függetlenül zajlott a háború, a tünde hagyományok és vármágiát követelő vallások között
  • A konkvisztádorok támadása az emberek háborúja volt, kis tünde manipulációval
  • Az amerikai függetlenségi háborút a tündék robbantották ki, akik létre akartak hozni egy szabad országot, a saját irányításuk alatt.
  • A francia forradalmat elfek robbantották ki, az ork városlakók segítségével, de idővel az irányítás a theraiak kezébe csúszott át, és végül leverték.
  • Napóleon egy félvér hadvezér volt, aki megpróbálta egyesíteni a világot, hogy véget vessen a Fátyolháborúnak, de elbukott.
  • Az amerikai polgárháború félig-meddig tünde belháború volt, az eddigi legnagyobb: az északi területeket irányító törpék és a déli elfek küzdelme. A fekete rabszolgák közé ekkor keveredett be nagyon sok ork és ork-vérű, akiket az elfek ekkor már nyíltan lenéztek. A harc végül az elfek vereségével ért véget.
Legújabb Kor

  • Az első világháború kirobbanásáért senki se meri vállalni a felelősséget, bár minden fél igyekezett szítani a feszültséget, de nem akartak nyílt háborút kirobbantani. Sokan a Rémeket sejtik a dolog mögött.
  • A háború borzalmaiban minden fél kivette a részét. Sok helyen a Rémek nyíltan megmutatták magukat, utóbb mégis mindenki pszichózisnak hitte.
  • A végén a tünde és ember vezetők asztalhoz ültek, igyekezve háttérbe szorítani a therai vérmágusokat, akik átvették a hatalmat teljesen Oroszországban.
  • A háborúk közötti békeidőszakban a mérsékelt ember vezetők fokozatosan teret veszítettek a theraiakkal szemben.
  • Hitler a theraiak félvér bábja volt, aki örökölt némi szuggesztív mágia képességet, és ezt (noha nem avatták be mindenbe, csak féligazságokat tudott) a tünde népek ellen irányították, elsőként a törpék ellen, akik nagy része a zsidók között bújt meg, a két kultúra szinte egybemosódott. Úgy számoltak, hogy ha a törpéket kiirtják, a tündék elveszítik anyagi támogatásukat és világszinten ki lehet őket iktatni.
  • A theraiak tudatosan úgy irányították a háború menetét, hogy a fokozatosan teret veszítő Németország végül elbukjon, miután a feladatát ellátta, viszont nem számoltak az USA megerősödésével, amit az ottani tündék nagyon propagáltak. 
  • A hidegháborúban mindkét fél igyekezett manipulálni a másikat, a tündék főleg a nyugati országokat tartották az irányításuk alatt, a vérmágusok pedig keleti blokkot. A theraiak baloldali terrorcsoportokat (lásd RAF) pénzeltek a rend bomlasztására, a tündék viszont előszeretettel nyúltak elmét uraló mágiához és drogokhoz (lásd CIA és a vietnámi konfliktus).
  • Eközben a Rémek mindenhol ott vannak, manipulálva mindenkit.

A Jelen

  • A 21. század elejére a vérmágusok beszivárogtak az USA-ba is, fokozatosan gyengítve a tünde állásokat, miután teret veszítettek keleten.
  • A tünde népek egyre nehezebben tudnak összezárni, belső feszültségek vannak, főleg törpe-elf és ork-elf konfliktusok. A trollok az egyetlen megingathatatlanul hűséges nép az elfek iránt.
  • Sokak szerint a planéta egy újabb Pusztulat felé sodródik, ahogy a mágia szintje kezd erősödni.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések