Earthdawn 2000 - Az Emberek Szervezetei

Az Emberek

A világ lakosságának nagyjából 90 százalékában semennyi tünde vér sincs, ők "tisztavérű" emberek. A többségük nem hisz a mágia vagy más fajok létezésében, bár a vallásos érzületűek nyitottabbak ezek létezésének elfogadására - sajnálatos módon gyakorta ezzel egy időben ők azok, akik leginkább el akarják pusztítani a más fajúakat. A legtöbb, tündéket üldöző titkos társaságot vagy valamelyik vallás hívei, vagy pedig hatalomra szomjazó varázstudók hozták létre.

Vérmágusok

Bár az emberek nem képesek irányítani a Karmát, a vérmágusok a saját vagy más lények életerejét felhasználva továbbra is képesek varázsolni - ehhez azonban a tündék vére a legjobb, mert ez adja a legtöbb erőt. A legtöbb mágus titkos társaságokba tömörül, ahol az állatok mellett elfogott emberek és tündék vérét csapolják meg, a lehető legtovább életben tartva a foglyaikat. A tagok rangsor szerinti mennyiségben jutnak hozzá az élő áldozathoz, így egy idő után mindenki törekszik a saját "erőforrások" beszerzésére.

Bár a tündék vezetői nem túlságosan lelkesednek ezért, de az is megesett már, hogy egyes tagjaik renegát emberi vérmágusok társai lettek, felfedve előttük magukat, és önként adtak nekik a vérükből. Volt idő, amikor ezért halál járt az emberre és elzárás a tündére, de manapság általában csak igyekeznek izolálni őket, ha kiderül a titkuk. Olyanra is volt már viszont példa, hogy mikor egy másik, kevésbé baráti rend a nyomukra bukkant, a tündéktől kértek és kaptak segítséget az eltűnéshez.

Thera

A  Birodalom egy titkos társaság, ami évezredek óta folyamatosan háborúban áll a "tünde" népekkel, az elfekkel, törpékkel, orkokkal és trollokkal. A valódi államot egykoron varázslók alapították, számos nép fiai, hogy megmentsék a Névadó népeket a Rémektől. Feladatuk beteljesítése után Thera egy önmagáért létező, elnyomó birodalommá változott, ami a hatalom megtartásáért bármire hajlandó volt. Az irányítás fokozatosan az emberek kezébe került, minden más népet kiszorítva és másodrendűvé nyilvánítva, míg végül a sárkányokkal vívott mágikus összecsapásból a varázserejüket elveszítve kerültek ki. Ezt követően totális fajírtó háborút indítottak a nem-emberek ellen, hogy az ő életerejükkel táplálják vérmágiájukat, míg végül a birodalom központját, Thera szigetét egy törpe elementalistákból álló kommandó megsemmisítette, az alatta lapuló vulkánok kitörésével.

A bukás azonban nem jelentette a háború végét. A szétszórt ember törzsek között egyaránt lapultak álcázott tündék és hatalomra szomjazó vérmágusok. A történelem évezredei során hol az egyik, hol a másik kerekedett felül, és az emberek tömegei számára egyik sem volt jobb a másiknál. A Birodalom örökösei számára az emberélet értéktelen volt, ezreket feláldoztak egy maréknyi tünde megöléséért, a tündék pedig felsőbbrendűnek tartották magukat az embereknél. A görögök és perzsák háborúi, a római birodalom hódításai, a hun nomádok támadásai, a frankok, mórok, arabok, törökök, franciák, spanyolok, angolok, németek és oroszok konfliktusai mind-mind a tündék és a theraiak küzdelmei voltak egymással, miközben az itt ragadt Rémek is tovább szították a lángokat.

A Therai Birodalom egy igazi háttérhatalom, országok és vallások felett átívelő szervezet, mindenhol jelen levő sejtekkel és kisebb-nagyobb csoportokkal. Az érdekeiket szolgáló cégek, kormányszervek, hadseregek, államok, papok és zsoldosok többségének fogalma sincs arról, kik állnak a parancsok mögött, kinek jó az, amit tesznek: a strómanok is strómanok utasításait követik. Ugyanakkor magának a birodalomnak a szervezete sokban hasonlít a régi időkre: minden terület felett egy kormányzó uralkodik, akik az Első Kormányzónak tartoznak hűséggel. Egymást általában nem ismerik közvetlenül, legfeljebb a szomszédos tartományok vezetőit, nem is annyira a fogságba eséstől, mint az árulástól és konspirációtól tartva. Az Első Kormányzó szinte császári hatalommal bír, de nem egyeduralkodó, a Birodalmi Tanáccsal közösen hozza döntéseit. Ezt a szervezetet a tizenhárom leginkább kiemelkedett kormányzó, vérmágusok és hadvezérek alkotja, közéjük csak kihalálos elven lehet bekerülni. Ha viszont valaki áruló lesz, vagy inkompetensnek bizonyul, a leváltása egyben a kivégzését is jelenti.


Az Arany Hajnal 

A legerősebb, egyben leginkább therai gyökerekkel bíró vérmágus rend, melynek páholyai számos amerikai nagyvárosban ott vannak, Nyugat-Európában pedig magányos tagjai élnek, úgymond előre tolt megfigyelőként. A tagságuk pár száz fős, a védelmükre felfogadott testőrökkel, akik gyakorta félvérek, még ha erről ők maguk nem is tudnak. 


Templomos Lovagok

Ez a lovagrend mindig is kiemelkedő szerepet játszott a tündék elleni háborúban, és ez - az elfek befolyásának köszönhető - feloszlatásuk után sem változott. A soraikban számos felvér található, akik maguk sem mindig tudják, miből ered különleges képességük, hogy észrevegyék "a démonokat", ahogyan ők az általuk fanatikusan gyűlölt tündéket nevezik. Akik nem bírnak tünde örökséggel, vérmágiát használnak, akár valamilyen tárgy, akár pedig varázslat formájában. Csak a vezetők vannak itt is tisztában, ki áll felettük, a többség fanatikusan hisz a vallási maszlagban. Kegyelmet nem adnak és nem kérnek, titkos rendházaikban pedig rengeteg mágikus tárgyat halmoztak fel.

Árja Testvériség, Ku Klux Klan és más, faji felsőbbrendűséget hirdető csoportok

Ezek az erőszakos ideológiát követő szervezetek különböző népcsoportok (feketék, zsidók, indiánok, kínaiak stb.) ellen szerveződtek, de a háttérben gyakorta a Birodalom ügynökei álltak, akik így próbálták szítani a rejtőző tündék ellen az embereket. A kölcsönös bizalmatlansága minden esetben a theraiak érdekét szolgálja, akkor is, ha közel s távol sehol sincsenek elfek vagy törpék.

Renegát Vudu Papok

Ez a vallást eredetileg ork árnymágusok alapították, akik így tudták legkönnyebben űzni a hivatásukat. A legtöbb vallási vezető még mindig közéjük tartozik, ahogy a hívek nagy része is ork vagy félvér, ám az idők során számos ember is eltanulta tőlük a vérmágia alapjait. Közülük kerültek ki azok a renegátok, akik elszántan igyekeznek a hozzájuk csapódott fegyveresekkel kiirtani maguk közül az orkokat, egyelőre kevés eséllyel: a valódi hívek szenvedélyesen védik papjaikat és papnőiket.



A Bizalom Hordozói

Az Arany Hajnal legnagyobb ellenségei (persze a tündéken kívül), az ősi Iopos város emlékének őrzői. Bár egykoron a Deneraistas család besúgói és titkosrendőrei voltak, a városuk totális pusztulása után a túlélők Thera elpusztítására és emlékének eltörlésére esküdtek fel. Ennek érdekében a vérmágiát sem vetik meg, ám erre nagyon szigorú szabályokat hoztak, például kizárólag saját tagjaik önként felajánlott életerejét vagy az elfogott therai vérmágusokét használják fel. Nincs köztük kimondott szövetség a tündékkel, akik igyekeznek elkerülni őket is: a Bizalom Hordozói a bosszú útját járják, létezésük hasznos, ám egyben igen veszélyes is a rejtőzködők számára, ugyanis a rend előszeretettel használja csaliként az általuk észrevett tündéket.

Rózsakeresztesek, Illuminátusok, Szabadkőművesek és kisebb rendek

Az évszázadok során többször is szakadtak ki tagok az Arany Hajnalból, általában mikor szembesültek valódi céljaikkal és módszereikkel, néha pedig pusztán azért, mert saját jogon vágytak a hatalomra. Ezeknek a kisebb rendeknek manapság pár tucattól több ezer tízezer főig terjed a tagsága, de a nagy részüknek fogalmuk sincs sem a tündékről, sem a valódi mágiáról, egyszerűen emberanyagként és anyagi erőforrásként szolgálják a rendet. Általában az egyes vezetők nagy önállóságot élveznek, hol Therával, hol a tündékkel szövetkezve.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések