Az AVU Emberei - Brythúnia mezejétől a Cyberpunk Budapestjéig - 2023-as élményeink és 2024-es terveink

2023 során is rengeteg jó játékot játszottunk: néhány régebbi kampányunk ugyan ideiglenesen  véget ért, viszont elkezdődtek újak helyettük.

Callista, Ubaldus és Nipet (Conan)

Nerva

Túlzás nélkül állítom, hogy 180 fokos fordulatot vett az életem, hiszen megszületett a kisbabánk, és most már újfajta kalandokkal és kihívásokkal kell szembenézzünk. Édes minden perc, amit a kicsivel töltünk, ám természetesen megérkezése drasztikusan csökkentette a játékkal tölthető időt. Ennek ellenére sikerült azért keríteni rá alkalmat, és igazán nem mondhatom, hogy a baba ne hagyna nekünk időt, mert jól alszik és nyugodt, azonban most valóban sokat számít, hogy a barátaink, játékostársaink mennyire toleránsak az időpontok szervezésével kapcsolatban. Szóval, bár nem olyan egyszerű a helyzet, mint azelőtt, de mégsem maradtunk játékok nélkül, inkább csak rövidebbek a játékalkalmak, és egyikünk mindig kiesik, ha egész napos sztoriról van szó.
Az év elején, amikor még óriási pocakom volt, egy Diablo ihlette fantasy világban játszódó, egyszemélyes D&D kampányunk volt, amiben egy paladinnal játszottam, de végül valahogy sem a mesélő, sem én nem találtuk elég izgalmasnak, ezért ez nem is futott sokáig. Januárban kezdtünk egy Cyberpunk 2020 kampányt a barátainkkal, amit nagyon szerettem, egy Gemini borg solóval játszottam benne, de amikor később helyszínt változtattunk a játékban, és átköltözött a party Budapestre, akkor karaktert is váltottam, és egy helyi, Linda pozőr detektív bőrébe bújtam. Ez a játék azóta is tart, épp mostanában merült fel, hogy a kampány után majd fantasyre váltana a csapat. A pici megszületéséig folytatódott a Shadowrun kampányunk is, amit Unity mesélt, és amiben az egyik kedvenc karakteremmel játszottam, egy alakváltó grizzly medvével, aki emberi alakot tud ölteni. Tulajdonkeppen remélem, hogy ezt egyszer még tudjuk folytatni, hiányzik a kaland is és a társaság is. Az egyszemélyes játékok sorában aztán volt egy D&D boszorkánypenge, majd egy elf égi hajós, majd egy sárkányvérű ranger, Solfrid. Ez utóbbi volt idén a leghosszabb ilyen jellegű kampányunk, és azt hiszem mindketten élveztük a messzi, jeges északon játszódó történetet, ami a klasszikus, a világot elpusztítani készülő, visszatérő gonosz toposzára épült. Ezt követte egy urban fantasy, Alternity rendszerben, amelyben egy ambiciózus régészt játszottam, de az izgalmas felütés után úgy véltük, jobb ha váltunk, így az évet egy újabb fantasy D&D kampánnyal zárjuk. Ez kevésbé epikus, inkább nyomozgatós, egy kikötővárosban játszom a városőrség vizsgálótisztjével, és egyelőre nagyon élvezem.

Thélia vizsgálótiszt (D&D)

Ebben az évben kezdtünk egy Conan kampányt, amiben egy neméd kalandor karaktert választottam, és mondhatom, hogy idén ez az egyik kedvencem: nagyon jó a társaság, érdekes a kaland, meglepően jó a rendszer, úgyhogy remélem, hogy sokáig fog tartani. A másik kedvencem továbbra is a Thorunn által mesélt Dragon Age kampány, ami már elég régóta fut, és ugyan igyekszünk minél többet játszani, néha tényleg nehéz összeszervezni.
Hogy ne “csak” a játékokról ejtsek szót, sikerült időben befejeznem az Underworld átnézését és ellenőrzését, és bár biztosan ezúttal is maradtak hibák benne, ami szinte elkerülhetetlen, de mégis büszke vagyok rá, mert nehezített körülmények között sikerült teljesíteni. Lassan kezdem majd a CF következő kiegészítőjének lektorálását is, izgalmas feladat lesz. Emellett 2024-ben igyekszem egy saját fordítással is jelentkezni, egy viktoriánus korabeli receptkönyvvel, ami az öt órai teázáshoz kínál remek recepteket, és amellett, hogy nagyon érdekes, a receptek is finomak és eredetiek. Hangulatos kis könyvecske, remélem sikerül befejezni, és jövő karácsonyra megjelentetni. A Kiadónknak más tervei is vannak, ha minden jól megy, újabb izgalmas játék, vagy esetleg játékok kerülnek majd ki a kezeink közül.
Még az idei évben tartottuk volna az első AVURoll rendezvényt, de a Covid közbeszólt, így át kell csúsztatnunk az új évre. Mindenesetre a helyszín illetékeseivel megbeszélve immár lehetőségünk van arra, hogy rendszeresen szervezzünk hasonló rendezvényeket, úgyhogy mindenképpen szeretnénk szerepjáték klubot létrehozni.

Mikrin, az orosz Technikus (CP2020)

Kyrg

A felfüggesztett kalandok listája szerencsére nem túl hosszú, és mindegyik olyan, amit nagyon szeretnék folytatni: a leghosszabban futó a Shadowrun 3e kampányunk volt, amit egy csapat ghoul kifüstölése után jegeltünk egy időre; a Forbidden Lands kalandunk pedig éppen akkor szakadt meg, amikor a csapat harcba indult volna, hogy visszafoglalják a Farkasfal-tornyot a Rozsdatestvérektől.
A kedd esték továbbra is a Cyberpunk 2020 sztoriké: a Trinity Inc biztonsági cég csapata belekeveredett egy sorozatgyilkossági ügybe, és annyira kínossá váltak a cég számára, hogy végezni próbáltak velük. Szerencséjükre korábbi főnökük az adósuknak tekintette magát, így a karakterek a ferihegyi reptér várójában tértek magukhoz, ahol hamarosan begyűjtötte őket Tutajos Jimmy, a budapesti alvilág egyik kismenője. Azóta már a legváltozatosabb ügyekbe keveredtek, főleg Mikrin, az orosz technikus rocker barátnője, Rita Flash miatt: szereztek pár "barátot" a helyi milíciánál és elkenték a Vállalkozók bandájának száját. Az év egyik bűnügyeként ellopták Todorov tábornok unokaöccsének, a MÁV igazgatójának BMW AV-7-esét, amiből egész komoly pénzhez jutottak, most pedig éppen egy eltűnt svéd diáklány ügyét próbálják felderíteni.
Nagy örömömre a Conan kalandokba is sikerült belevágni: egy rövid, három alkalmas sztori mellett egy állandó kampányunk is beindult csütörtök esténként, ahol a csapat Brythúniából próbál hazajuttatni egy elrabolt neméd nemeshölgyet, ám a lányra sokaknak fáj a foga, így egy stygiai varázsló is megkeseríti a karakterek életét. Ráadásul idővel az is kiderült, hogy Ubaldus, a félelmetes brythún kardforgató bagoly-fóbiája sem indokolatlan…
A legrégebb óta tartó közös sztorink a péntekről szombatra átkerült  Dragon Age kampányunk, ami kisebb-nagyobb szünetekkel, de igazából megszakítás nélkül 2020 szilvesztere óta tart. Nagyon rég volt olyan karakterem, ami játékosként annyira a szívemhez nőtt volna, mint Tankred, a felszínlakó törpe harcos, fegyvermester és rúnakovács. Karavánunk egyre közelebb és közelebb araszol Antivához, és mostanra annyi idomított fenevad és NJK csapódott hozzánk, hogy már nem is hangzik annyira fellengzősen, mikor kompániának nevezem a csapatot.
Wulfgar (Heimurinn)

A csapatos kampányok mellett számos egyszemélyes sztorit is meséltem: volt köztük modern urban fantasy, atlantiszi halhatatlanokkal (Alternity); dark fantasy a Nephalemek örökségének nyomában; Heimurinn-ihlette jeges északi kaland; és városi nyomozós fantasy noir is (utóbbi három D&D 3.5). Az egylövetű kalandok sorában játszottunk Heimurinnt (a Thorgeir szurdokát és a Dwergek erdejét), meséltem több Castle Falkenstein történetet (a Jim Hawkins örökségét kétszer is, de emlékezetes volt a Rettegés a fellegek felett és a Vacsora nyolc főre is) - sőt, egyelőre nagyon rendszertelenül, de belekezdtünk az egyik csapattal egy hosszabb lélegzetű kalandba is, ahol a Kongó felfedezetlen vidékein keresnek egy eltűnt felfedezőt. Nagyon hosszú évek, csaknem két évtized után ismét játszottam Alternityt is, ahol egy remek StarDrive kampányba ugrottam be alkalmi játékosként.
És hogy mik a tervek 2024-re? Ami biztos, hogy az évet egy saját készítésű UnderWorld kalanddal kezdjük, ami egyben a játék megjelenése után az első publikált kalandunk is lesz hozzá. A folytatásban még több Castle Falkensteint tervezek, és hogy végre kipróbáljuk a Troubleshooterst, a Children of the Sunt, a Dragonbanet, a The Witchert, és persze hogy végre eljutunk egy első tesztkalandig a Százkoronával is.

Sikeres és játékokkal teli új évet kívánnak az AVU Emberei!


Az AVU Emberei - Brythúnia mezejétől a Cyberpunk Budapestjéig - 2023-as élményeink és 2024-es terveink



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések