Cyberpunk 2020 - A Króm Könyvei - Chromebook III & IV

Bár mind a négy Chromebook egy sorozatot képvisel, hasonló tematikával és felosztással, határozottan két párosra oszthatók. Ennek egyik oka a II és a III között megjelent Maximum Metal, amiben átírták a járművekre vonatkozó szabályokat és behozták az ACPA páncélokat, amelyek természetesen mind megjelentek a második párosban. De a CB III grafikailag is egy sötétebb hangulatot hozott, ami azután a CB IV-ben teljesedett ki. Erre a kettősségre az Rtalsorian is ráerősített, a pdf változatokat a DrivethroughRPG oldalon is dupla változatban árulják, és a ezeket lehetett megvenni pár éve a Humbe Bundle akciójában is.
Lássuk, mit kapunk a második páros két kötetében.



Chromebook III
Ez a könyv kis kihagyás után, 1994-ben jelent meg, és grafikailag ez is elég hullámzó: vannak benne nagyon tetszetős részek, mások viszont ismét kissé furcsák lettek. A tartalomjegyzéket végig futva azonnal szembetűnő egy eltérés a CB I és II könyvekhez képest, ugyanis kimaradtak a fegyverek, csupán a kiberverek között kapunk beépített változatokat. Ugyanakkor terjedelemben is kiemelkedik a 127 oldalával, mind a korábbi (CB I: 96, CB II: 112), mind pedig a későbbi (CB IV: 78) könyvek közül.
A nyitó szakasz ezúttal is a felszerelés rovat, ahol próbáltak belevinni némi szervező elvet az Orvosi Felszerelések, Masetto Tech Öltözékek, Vadonbéli Felszerelések és Gyógyszerek rovatokkal, de ezek közé be van ömlesztve sok minden más is. Kapunk újratervezett smart napszemüveget, különféle robotgépeket, a mikromanipulátoroktól kezdve az állványra szerelt ipari gépen át a csuklóra szerelhető "Pókig", ami extra ujjakat és szerszámokat ad mindenféle szerelési mutatványhoz. A Masetto vonal termékei a profi szerelőknek, technikusoknak szánt sisakok és ruhák, beépített kütyük arzenáljával. A vadonba szánt holmik között különféle szkennerek, mászóholmik és védelmi öltözékek szerepelnek, a gyógyszerek között pedig elsősorban harci és trauma drogokat találhatunk. Különösen érdekesek az otthoni elektronikát képviselő biztonsági szenzorok és az "okosotthon" hangulatot átadó védelmi rendszerek, házi VR és az otthoni Solodrinker automata mixer, ami bármilyen koktélt kikever nekünk.
A második fejezetben a kiberverek várnak ránk, amikben érdekes kettősséget érzek: egyfelől itt teljesedik ki a "Cyberpunk életérzés" számomra az olyan, gyakorlatilag divatból beépített eszközökkel, mint a Romanova kiberlábak, a Slamdance tüskés testpáncél, a bogárszem beültetés vagy az átszabható kiberarc, másfelől viszont kapunk egy egész sor funkcionális rendszert, mint a végre kábelek nélkül, a tenyérbe épített érzékelőkkel működő Smartgun 2, teljes mobiltelefon-beültetés a korábbi csatoló helyett, kiberoptikába épített lézeres kommunikátor, kiberkarba szerelt Husquarna láncfűrész és társai. A legnagyobb találmány talán a kiberkarba szerelt, parancsra felfúvódó és használat után öncsomagoló kiberpárna, hogy mindenhol tudjunk nyugodtan aludni. És még a huzathoz is kapunk színválasztékot! A retro kiberverek kategóriában olyan eszközöket ismerhetünk meg, amik a Kibernetika Aranykorából, 2000 és 2014 közöttről származnak, így 2020-ban már szinte őskövületek: 2 cm átmérőjű jackdugók, ormótlan kibervégtagok, Alfa szériás korai exovázak. Cserében olcsók, és mindig van olyan, aki a régi dolgokra bukik. 
A chippek szekció a CB I vonalát viszi tovább, új, chipen elérhető harcművészetekkel, alvássegítővel, hallásfelismerő vagy kódtörő adatbázissal.
A járművek fejezet grafikája ezúttal is problémás számomra, de a nagy része a "szódával elmegy" kategória. Ugyanakkor tartalmilag nem lehet kifogásunk, a Maximum Metal rendszerében tálalt két és háromkerekű motorok, személyautók, légpárnások, lánctalpasok, AV-k és helikopterek nagyon is hasznos jószágok. A legtöbb esetben nem is kapunk hozzájuk képet, inkább csak kategóriánként egyet-kettőt (motorból kiemelkedően sokat). Személyes kedvencem ebből a kötetből a Bell UH-10 PAPC csapatszállító helikopter, amit kimondottan az APC páncélos nehézgyalogságnak hoztak létre. Kapunk pár új beépíthető kiegészítő rendszert, az MM építő-módosító szabályai szerint.


A Számítógépek, Kiberdekkek, Szoftverek és Perifériák fejezet a leghosszabb az egész CB III kötetben, konkrétan ez teszi ki a negyedét. Egészen a 1996-os Rache Bartmoss' Brainware Blownout könyvig ebben volt tudtommal a legtöbb ilyen holmi a kiegészítők közül, és a RBBB is nagyrészt a korábbi kötetek tartalmát összesítette (így például a CB III-ét is). Kapunk pár nagyon hasznos személyi számítógépet, azokra a feladatokra, ahol nincs szükség becsatlakozásra, azután viszont jön 17 új dekk, az olcsó lengyel másolatoktól a méregdrága japán rendszerekig, és több oldalnyi új beépíthető modul és módosítás, hogy egészen egyedi rendszert építhessünk magunknak. A kilenc oldalnyi szoftver mindegyikénél részletes leírást kapunk a működésükről, ezek is mind illeszkednek az alapkönyvben vázolt rendszerbe.
A Kiberkedvencek fejezet egy komoly hiánypótlással indít, ugyanis mielőtt rátérne a szétkibernetizált házőrzőkre, kapunk egy rövid áttekintést módosítatlan állatok Főjellemzőiről és alap szakértelmeiről, hogy ha véletlenül a csapat találna magának egy medvét, kutyát vagy nagymacskát. Ezután viszont rátér, mi mindent lehet beléjük építeni és kapunk pár példát is a gyakoribb fajtákra, mint a Digitális Őrkutya, a Kiberragadozó vagy az Állati Kémek. Ez a része igazából még a játékba is megrázó egy kicsit, hiszen a legtöbb karakter önként veti alá magát a műtéteknek, saját jól-rosszul felfogott érdekében áldozza fel az Empátiáját, az állatok viszont csupán szenvedő alanyai az egésznek.
A Robotok, Kiberformák, Full Borgok és Energiapáncélok fejezet eléggé átfogóan tárgyalja a legújabb technológiai vívmányokat. Kapunk néhány háztartási robotot, főleg a takarító fajtából és egy sor lábakon járó, az élőlényeket utánzó "kiberforma" drónt, a felderítőtől az orvgyilkosig. A Full Borgokat öt új példány képviseli: a veszélyes terepen végzendő munkára szánt "Sheol"; az orvosi rendszerek garmadájával felszerelt  "Kildare"; a Mars felfedezésére épített "Burroughs"; a kémkedésre/behatolásra szánt, kifacsarható végtagú és dróton függeszkedő "Spyder"; és a kibertérbeli akciókra épített über-netrunner "Wiseman". Végül kapunk két új ACPA páncélt, az Arasaka "Guardian" gyalogost és a Militech/Trauma Team "Lifeline" orvosi páncélt. Új kategóritá képviselnek a WAD egységek, amik lényegében távolról vezérelt ACPA páncélok, ahol a pilóta nem magában a gépben van, hanem egy vezérlő egységre kötve. Ezek elsősorban a világűrbe vagy a föld mélyére szánt gépek, ahol praktikusabb, ha az emberi kezelőnek nem kell különleges létfenntartó rendszer vagy plusz hely.
Végezetül még kapunk pár oldalnyi szabályt a gépek karbantartásáról és javításáról, külön kiemelve a kibernetikai beültetéseket, hiszen ezek sokkal nagyobb galibákat is tudnak okozni, és hozzájuk férni sem mindig egyszerű. 


Chromebook IV
A sorozat (legalábbis eddigi) záró darabja 1996-ban jelent meg, és mint már említettem, ez a legvékonyabb darab. A borítót leszámítva viszont nekem grafikailag ez az abszolút kedvencem, a képek minden fejezetben hozzák számomra a hangulatot.
A könyv ezúttal egy Kiberverek és Chipek fejezettel nyit, és a hangsúly a végtagokon van: kapunk többek között extrán hajló ízületű kibervégtagokat, újabb moduláris ujjakat, gyorsfutó Korvett kiberlábakat, lopakodó Macskatalpakat, ormótlan szovjet kiberkarokat és villámszóró fegyvert. Emellett az állkapocs és torok implantok, valamint az új Kiroshi Monovízió optika és az egyéb apróságok már csak a habot jelentik a tortán. A chipek között is van pár különlegesség, mint az álmokat kiiktató vagy a hazatérésre ösztökélő modulok.
Külön fejezetet kaptak a bio- és nanover cuccok, ahol olyan érdekességek kaptak helyet, mint a továbbfejlesztett Izom és Csontátszövés (a limit immár +3 FIZ), különféle turbózott belső szervek, mint belek, máj, tüdő, másodlagos gyomor, személyre szabott feromonok vagy a megerősített "TuffBone" csontváz. A szekció végére bekerült az EuroSource Plus könyv testszobrászat részének kiegészítése, melyek segítségével ezúttal direktben lehet növelni a testi Főjellemzőket, mint a REF, a FIZ vagy a MOZG, növelhető a tüdő oxigénfelvevő képessége vagy a bőrt UV védelemmel lehet ellátni.
A járművek… gyönyörűek. Véleményem szerint a sorozat összes része közül itt néznek ki a legjobban, és összességében csak a Maximum Metal pontos, szép rajzai érnek fel hozzá, hangulatukban viszont nekem még azokon is túl tesz. Ismét csak egy részéhez kapunk sajnos grafikát, a legtöbbnél csak leírást és adatokat (az első két kötetben talán ezért is volt többé-kevésbé mindegyikhez kép), viszont mind a rengeteg motor, mind az autók, teherautók, csapatszállítók és AV-k nagyon jók. A Mitsuzuki "Bakushin" motor, a McLaren/Jaguar rendőrségi elfogó és a Bell-Boeing Légiautó vizuálisan és hangulatában is kiemelkedő.


A Dekkek és Szoftverek fejezet ezúttal kicsit vékonyka, egy új dekken és pár periférián kívül szinte csak programok kerültek bele, azok viszont megállják a helyüket. A támadó és védekező szoftverek között kiemelkedik Igor, a minimalista AI program, aki hűséges és nem túl okos asszisztensként jön velünk a Hálózatban, igaz, 7 Memóriát felzabál közben.
És ismét kapunk Divat fejezetet! Sajnos most fekete-fehérek a képek, de cserében 1) jobban láthatók és 2) az egyes képeken szereplő alakok ruházata beazonosítható a számozás miatt, a leírásban pedig pontosan szerepel, hogy mi micsoda, és főleg, mennyit véd. A hangulata kicsit kevésbé 80-as évek, mint a CB I-ben, engem több ponton is az Ötödik elem ruháira emlékeztet.
A könyv egy soványka Felszerelések szekcióval zár, ahol vegyesen kapunk mindenfélét: van itt Echolokátor szemüveg, nyomásérzékelő szenzor a védelmi cuccainkhoz, üldözők elleni folyadékok (bűz, ragasztó, gyúlékony), hangtechnika, nanopapír, tubusos termitplazma és hasonló apróságok.


Ez volt hát a Chromebook sorozat, a Cyberpunk 2020 szerepjáték talán legjobban sikerült kiegészítője. Bár a mezőny kétségtelenül erős: a következő cikkben a Maximum Metal könyvet vesszük majd a nagyító alá, alaposabban megnézve, mit is kínált nekünk.

Cyberpunk 2020 - A Króm Könyvei - Chromebook III & IV

Cyberpunk 2020 - A Króm Könyvei - Chromebook I & II


-Kyrg-

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések