Cyberpunk 2020 - Szerepek és Könyveik III.

A Corporate Report 1991-92 között megjelent három kötete kifejezetten a Cyberpunk világának legfontosabb cégeire koncentrál, azokra, akik a legnagyobb hatással vannak az üzletre és a mindennapokra. 

Az első kötet az Arasaka és az IEC, a második a Lazarus Group és a Militech, a harmadik pedig a Petrochem & SovOil párosát mutatta be nekünk. Ha a játékainkban ezek a cégek többek, mint a díszlet részei, esetleg a karakterek nekik vagy ellenük dolgoznak, hiba lenne nem átfutni őket. Ha pedig egyből a CP RED játékba akarunk belevágni, megismerhetjük belőle a múltat, amire a jövő alapszik. A könyvek abból a szempontból is igen hasznosak, hogy megismerhetjük belőlük, hogyan is játszunk el egy Céges karaktert, aki egyik vagy másik vállalathoz tartozik: ahogyan egészen más egy amerikai, ázsiai vagy euroszóló, úgy egy Arasaka, Militech vagy SovOil "öltönyös" is más-más játékstílust kíván.

Az Arasaka nevét senkinek nem kell bemutatni, aki valaha is a Cyberpunk bármely részének a közelébe került, a sorozat első részéből pedig megismerhetjük, ki is volt Saburo valójában, hogyan lett szamurájok leszármazottjaiként a II. világháborúban ifjú hadnagyként Zero-pilóta, és hogyan építette fel a cégét az amerikai győzelem után. A könyv bemutatja az Arasaka fő termékeit, a biztonsági és rendészeti szolgálatásoktól a fegyvergyártásig, ahogyan a szövetségeseiket és ellenségeiket is. Részletes "karakterlapot" kapunk Saburo, Hanako, Kei és Yorinobu Arasakáról (utóbbi ekkor még Rockerboyként egy tokiói motorosbanda, az Acél Sárkányok élén állt), és rajtuk kívül még a cég pár másik vezetőjét és tipikus alkalmazottjait is megismerhetjük, az Arasaka ügynökök és őrök jellegzetes fegyverzetével együtt. Egy minikalandon ("The Hiraga Papers") keresztül még a cég belügyeibe is beleárthatjuk magunkat.

Az IEC az egyik kevésbé közismert név a listán, pedig a cég jelentősége igen nagy: amellett, hogy ők a második legnagyobb katonai beszállító a Militech mögött, ez a cég is az ő alkatrészeiket használja a saját termékeikhez, például a Militech tankok teljes turbinarendszerét is ők szállítják. Felszíni és víz alatti tengeri jártművek terén pedig abszolút világelsők. A cég története nem meglepő módon elég véres és konfliktusokkal teli, hiszen az eredetileg amerikai alapítású cég merényletek és gyilkosságok árán került a jelenlegi tulajdonosai, a német Kessler család kezébe, és az eredeti örökösök, Howard Murchinson unokái nem felejtenek. Ahogy az Arasaka esetében, itt is részletes profilt kapunk az összes fontosabb vezetőről és az ellenlábasaikról is, egyben a névtelen statisztákra is kapunk adatokat (IEC őrök és irodisták). Megismerkedhetünk a cég profiljával, fontosabb telephelyeivel, mint a tengeralattjáró dokkokkal és az űrlétesítményeikkel, a fegyverzetükkel, járműveikkel. Végül itt is kapunk egy minikalandot ("Jukebox Saturday Night"), ahol a Csúcsfejek pozőrbanda rajtaütésén keresztül belekeverednek a Murchinsonok vérbosszújába.

Bár a második könyvben bemutatott Lazarus Group szintén nem tartozik a legismertebb nevek közé, az egykor Emile Lazarus alezredes által alapított társaság valójában az egyik legfontosabb magánhadsereg a világon. A csapatai nem a szokványos egyenruhás őrök, hanem a kis létszámú elit kommandósok vagy éppen komplett offenzívák főszereplői, banánköztársaságok katonai kiképzői és "tanácsadói", így például tökéletes hátteret adhatnak Szóló karaktereknek, hogy hol szerezték a tudásukat. Ellenfélként főleg a városokon kívüli kalandok során akadhatunk össze velük. A története kevésbé összetett, mint az Arasaka vagy az IEC esetében, az amerikai és skót ex-katonákból álló vezetőket azért nem árt megismernünk, ahogy a jellemzően Militechtől származó felszerelésüket sem. A cég létesítményei elsősorban katonai kiképző-bázisok, ahogy a járműveik is főleg a katonák minél gyorsabb célbajuttatását és támogatását szolgálják. A minikaland ("The Lazarus Drop") ezúttal nem az első kötetben megszokott "ültök valahol és aztán belekeveredtek", hiszen itt egy Lazarus kommandó tagjaiként kell végrehajtaniuk egy akciót.

A Militech az Arasaka mellett a legnagyobbak egyike, amit egy egykori tengerészgyalogos tábornok, Donald Lundee hozott létre, az Armatech-Luccessi vállalatból, annak alapítójával társulva. A cég élén még mindig az alapítói és családtagjaik állnak, legismertebb termékeik pedig természetesen a különféle fegyverek, a pisztolyoktól a rohampuskákon át a tankokig és AV-kig. Emellett biztonsági és katonai szolgáltatásokat is nyújtanak, ebben szorosan együttműködve legfontosabb szövetségesükkel, a Lazarus csoporttal. A vezetők mellett megismerhetjük a tipikus Militech alkalmazottak képességeit, felszereléseit, a legfontosabb kiképző és fejlesztő bázisaikat is. A minikalandban ("Pulling Thorns") ezúttal egy Militech létesítmény Céges, Szóló és/vagy Techie karaktereiként vehetünk részt, egy Nomád probléma megoldásában.

A harmadik kötet egy érdekes párosítást mutat be, hiszen a Petrochem és a SovOil nem semleges egymás iránt, mint az Arasaka-IEC páros, vagy egyenesen szövetségesek, mint a Lazarus-Militech duó: ez a két cég egymással vívta a Második Cégháborút annak idején, és a könyv ennek bemutatásával is indít, mielőtt rátérne a Petrochem részletezésére. A cég története kicsit Dallas-hangulatú, ahogy megismerjük Trenton Parker és üzlettársa, Ellen Trieste életét az olajkutaktól a CHOOH2 "forradalomig", viszont a különféle vezetőkön kívül még a legendás Szóló, Andrew  "Boa-Boa" Wayland kapitányt is bemutatja a könyv, aki a Petrochem black ops részlegének vezetőjeként a CP2020 világának egyik Top 10 szólója. A szokásos felszerelések ezúttal elsősorban a Colt arzenálra támaszkodnak, a járművek pedig főleg vízi hajók és gyorsnaszádok. A létesítmények között kiemelt helyett kaptak a Petrochem adaterődök is, és a szokásosnál egy kicsit több információt kapunk a különféle leányvállalatokról is. A minikalandban ("Scandal") a karakterek nem cégalkalmazottak, hanem ismét csak belekeverednek az események sűrűjébe, mikor a kedvenc törzshelyükön észreveszik, hogy a betérő csövesek egyre furcsábban viselkednek…

A SovOil a legnagyobb szovjet nagyvállalat, amit a 90-es években alapítottak, és ahogy a Petrochem, ez is a megmaradt olajkészlet kiaknázására és a CHOOH2 előállítására szakosodott. A Cyberpunk Magyarországa különösen jól ismeri a céget, hiszen fegyveres erővel kellett elűzni egyszer már az országból, és az ellenük aratott győzelem jelenti Todorov tábornok hatalmának alapját - bár a harcok inkább gerilla-összecsapások voltak, a SovOil végül nem kockáztatta a nyílt összecsapást az ECC támogatta magyar erőkkel. A vállalat vezetőség dinasztikus, ahogy a legnagyobbak esetében szinte mindig: a könyv részletesen bemutatja a legfontosabb embereket a csúcson, a céges és katonai vezetőket és közkatonákat is, a szovjet felszerelést, a moszkvai főhadiszállásukat, adaterődjeiket és más létesítményeiket. A minikaland ("Monkey In The Middle") ezúttal egy félresikerült kémakció története, ahol a csapat a Petrochem és a SovOil erői közé keveredik.


Cyberpunk 2020 - Szerepek és Könyveik III.

Cyberpunk 2020 - Szerepek és Könyveik II.

Cyberpunk 2020 - Szerepek és Könyveik I.


-Kyrg-

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések