Cyberpunk 2020 - Szerepek és Könyveik II.

Ahogyan azt az előző cikk végén már említettem, ezúttal a Solo of Fortune 2, Neotribes és a Live and Direct kiegészítőket nézzük meg egy kicsit. Lássuk, mi mindent találhatunk bennük, megéri-e beszereznünk őket a Cyberpunk 2020 játékhoz.



Solo of Fortune II - 1994
Az előző kiadása elég ikonikus volt, mint az első magazin-kiegészítő a Cyberpunk (2013) szerepjátékhoz, és a második nekifutás is megtartotta ezt a formátumot. A készítők listáján is találhatunk egy-két egyezést, bár a cikkírók közül csak Will Moss alkotott mindkettőbe, a régiek közül Scott Ruggles már csak kisebb kiegészítéseket tett, Derek Quintanar pedig szerkesztőként működött közre. Maximum Mike pedig kimaradt az alkotók közül. A cikkek közé szokás szerint reklámok keverednek, egyaránt adva marketing szöveget és játéktechnikai információkat.


A témák terén a hangulatkeltő levrov után egy kis céllövészeti beszámolót kapunk, majd helyből egy nagyon érdes cikket a különféle fegyver módosításokról, markolatokról, válltámaszokról, csövekről és tárakról. Ha tippelnem kellene, ez alapján írták a Rúna egyik legjobb cikkét a CP2020 játékhoz, ahol nagyjából ugyanezek voltak, talán kicsit zanzásítva. A következő cikk is a fegyvereknél marad, megismerhetjük a kifejezetten borgok és ACPA páncélok számára kifejlesztett fegyvereket, mint a 15 mm-es Arasaka "Rage" "géppisztolyt" és társai: a 4D10+3 robbanólőszer kifejezetten barátságtalan, még ha ehhez FIZ 15 is kellett. Később Bubba és J.T. fegyvertesztjei is visszatérnek, ahol a hasznostól a haszontalanig számos fegyvert végig vesznek, mit érdemes megvenni és mit nem.
Egy kis reklám - még több fegyver - után ráfordulunk az első hosszabb témánkra, a fegyveres erők és konfliktusok jövőre, ahol a különféle hadműveletek és bevetés-típusok után a drónokra is kitér a cikk, megismerve a legkorszerűbb Militech AVD játéktechnikai paramétereit is. 
A SoF kimondottan sokat foglalkozott az Eurószólókkal, itt ellenben Dél-Amerikáról kapunk egy rövidebb cikket, majd egy kétrészest Moszkva éjszakai életéről, ezzel mintegy felvezetve a Keleti Blokkról szóló hosszabb kitérőt. Megismerhetjük a 2015-2021 között helyzetet, a kisebb háborúkat, a 2021-es prágai puccsot - Magyarországról nyúlfarknyi van itt, mivel EC "érdekzóna" - azután a szovjet hadsereg alakulatait, fegyvereit és járműveit. 


Visszatérve az Államokba kapunk egy Top 10 listát a legjobb Szólókról, főjellemzőkkel és leírással, így megtudhatjuk, mit tudott Susan Forrest, az észak-kaliforniai kivégző, Shaitan, a legendás lopakodó borg, vagy Morgan Blackhand, "a szólók szólója". És erre mintegy válaszként kapunk egy interjút Adam Smasherrel, a CP minden változatának legparább borgjával (és itt még nincs ráaggatva az Oni ACPA). Mellékesen bemutatja nekünk a fegyverarzenálját és a Panzerfaust "borg harcművészetet" is.
A könyv vége felé megismerhetjük a különféle kiberállatokat, harci lépegetőket, néhány új járművet és az Open Road harci szabályok 2020-as felfrissítését. Egy rövid, a kibertechnológia veszélyeiről szóló cikk után a könyv elején felvezetett IPSC lövészverseny pályáinak és szabályainak bemutatásával zárul a műsor. 



Neotribes - 1995
A Nomád szerintem a CP egyik nehezebben megfogható és beilleszthető Szerepe, mint az Earthdawnban a Lovas vagy az Égi Hajós/Portyázó. Hiszen a járgánya és a családja nélkül, egymagában csak egy félember, mondhatni. Talán ez volt a legritkább szerep a régi játékainkban, még Netrunnert és Rockert is többször hoztak a fiúk, mint ezt. Az volt az érzésem, hogy nem csak nekünk voltak ilyen problémáink.
A Neotribes már nem a magazin formátumot követi, a Protect & Serve és a Wildside kiegésztítőkhöz hasonlóan egy hagyomány szerepjáték könyv felépítésével bír, hét fejezetbe rendezve. Az elsőben magával a nomád kultúrával, kialakulásának idővonalával, az abba beolvadó előd kultúrákkal (vándorló idénymunkások, bennszülöttek, vándorcigányok, karneválosok, motoros bandák) ismerkedhetünk meg, térképen is bemutatva merre érdemes utazgatni.




A második fejezetben a Hét Nemzetet ismerhetjük meg, a nagy nomád nemzetségeket, mint a motorosokból összeverődött Kígyó Nemzetet; klasszikus vándorló idénymunkásokból szerveződött Jode családot; a haiti-kubai gyökerű, Vudu-hívű Vér Nemzetet; a cégként működő Meta(Corp) családot; a Los Angeles harci zónájának túlélőiből szerveződött (és a CP2077-ből is ismerős) Aldecaldo klánt, akik közé a Johnny Silverhand és Rogue társaságában az Arasaka toronyba 2013-ban behatoló Santiago is tartozott; a vízi vándor Thelas Nemzetet; és a chicagoi feketék utcai bandájából kialakult Folk Nemzetet. És nem maradhat el a nyolcadik sem, a mindenki által megvetett és lenézett Raffen Shiv sem. Megismerhetjük ezek kialakulását, szokásait, fontosabb tagjait egyaránt.
A harmadik fejezet a karakteralkotásra koncentrál, ahol rengeteg új opciót kapunk: megismerhetjük a Család mellett a másik nomád különleges képességet, a Rokonságot (Kith), ami olyasmi, mint a Fixernél a Seftelés meg az Utcaismeret párosa, így mások is megtanulhatják. Kapunk több lehetséges változatot a Nomád szerepre, mint a Harcost, a Sámánt és a Futárt, de kifejti azt is, hogyan illeszkedik be a többi szerep egy nomád család életébe. És természetesen ahogy a zsarunál és az űrlakóknál is, itt is kapunk egy módosított Háttér és Életút táblázatot.


A negyedik fejezetben megismerkedhetünk a nomád élet kellékeivel, szerszámokkal, földi és légi járművekkel, fegyverekkel. Ezek egy része nem a szokványos, márkás termék, hanem inkább a "mindenki által ismert", házilag épített típus, mint a .357 kaliberű revolverek, általános 7,62-es puskák stb.
Az ötödik fejezet kimondottan a nomád kampányokra koncentrál: röviden kitér ugyan arra is, hogyan illesszük be a nomádot egy edgerunner történetbe, de a fő hangsúly érezhetően a másik irányba tolódott el, hogyan illesszük be a többi karaktert a vándorló karavánba. Kapunk egy kis filmlistát is, ihletet gyűjteni.
A hatodik fejezetben konkrét példa-falkákat kapunk, olyan nagy létszámú nomád csapatokat, akiket felhasználhatunk a történeteinkben. A Gargoyle-ok a Vér Nemzethez tartozó építőmunkások, a Blaine család az Aldecaldókhoz tartozó vándorló idénymunkások, A Természet Ereje a Folk Nemzet totemharcosai, a Technomancerek viszont nem tartoznak senkihez sem, teljesen önállók és az összes nemzettől függetlenek. 
Az utolsó, hetedik fejezet egy hosszabb kalandmodul, a Chicago: The Adventure, ahol a címben szereplő, rosszhírű "romvárosba" kell bejutnunk, majd onnan ismét ki. Ötletesen felépített kaland, ami egyaránt lehet bevezető, új karakterekhez, vagy két kampány közötti átkötő történet.



Live and Direct - 1996
A mai harmadik könyvünk a Média képviselőit veszi nagyító alá, hasonló felépítéssel, mint a Neotribes. Rögtön az első fejezetben fejest ugrunk történelembe, előbb megnézve, honnan is indultak a médiák a 20. század előtt, az újságok és könyvek világából, majd eljutunk az Összeomlás előttig, a rádió, televízió, mozifilmek és zeneipar koráig. Megismerhetjük, hogyan változott át minden a céges szponzorációkon keresztül egészen 2020-ig, a Hálózatig.
A második fejezet a média eszközeire koncentrál, a nyomtatott sajtó halálával megjelenő, igény szerint nyomtatott "Screamsheet" infólapoktól a tévén és a zeneiparon át egészen a braindance technológiájáig, így a Rockerboy karakterek számára is tartogathat hasznos információkat a kötet.



A harmadik fejezet a média hatalmát mutatja be, hogyan manipulálják a CP2020 világában a híreken és műsorokon keresztül az embereket, kezdve a közönségkedvenc hírolvasóktól a tudatalatti reklámüzeneteken és braindance függőségen át az egyre erőszakosabb és valósághűebb műsorokig, mint az élőben közvetített kivégzések és médiaháborúkig.
Ezt követően a negyedik fejezetben aztán rátérünk a Média karakterekre, ahol számos alváltozatot kapunk, a haditudósítótól az oknyomozón és a rendőrségi tudósítón át a lesifotósig és sztárriporterig, többek között. Azt is megismerhetjük, milyen szerep juthat más karaktereknek egy Média kampányban, mire lehet jó a Fixer, a Szóló, a Céges vagy a Technikus, ha a Média áll a középpontban. Kapunk pár ismertebb arcot is, példa karakterként, tipikus járműveket és néhány kiegészítő szabályt a hírek megírásáról.


Az ötödik fejezet már kimondottan a Media kampányt állítja a középpontba, ahol megismerhetjük, milyen, ha ők a Jó Fiúk, a Rossz Fiúk, és mi is az Igazság a háttérben. Ha úgy döntünk, hogy a történet fő szálát egy Média karakter vagy cég köré építjük fel, rengeteg ötletet meríthetünk ebből a szakaszból, a kalózmédiától a céges hírportálokig.
Az utolsó, hatodik fejezet a Média cégeket mutatja be, a három nagyra koncentrálva: megismerhetjük a Diverse Media Systems (DMS), a Network 54 és a World News Service legfontosabb személyiségeit, tevékenységüket és az ütközéspontokat.



Ennyi volt hát eddig a szerepek könyveiről, a következő részben a cégekre koncentráló Corporation Report három kötetén a sor.



-Kyrg-

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések