Cyberpunk 2020 - Szerepek és Könyveik I.

A Cyberpunk alapkönyvben sajnos nem jut túl sok hely az egyes szerepek kifejtésére: a legelején röviden bemutatott Szólók, Zsaruk és társaik később már csak a Szakértelmeknél kerülnek elő, onnantól pedig a rendszeré és a világé a főszerep. Az R.Talsorian kiadónál is érezték, hogy ezen a helyzeten változtatni kell, így elég hamar megjelentek a plusz információkat nyújtó kiegészítők.

Solo of Fortune (I) - 1989

Ez a könyv volt a Cyberpunk első, kimondottan a szerepekre koncentráló kiadványa, egyben az első magazinszerű kötetük. Még az eredeti Cyberpunkhoz írták, amit a CP2020 után szokás CP2013-ként is emlegetni. A könyv ügyesen keveri a világot bemutató hangulati anyagokat a játéktechnika adatokkal: olyan cikkeket kapunk, amik legalább annyira szólnak a karaktereknek, mint a játékosoknak. A felvezető után az első hosszabb cikk máris a kiberpszichózisról szól, hogy hogyan éli ezt meg egy karakter, azután kapunk egy kis táblázatot arról, hogyan lehet ezt kijátszani, milyen tüneketet dobhatunk ki JK-knak és NJK-knak. 

A további cikkek témái elég széles palettán mozognak: kapunk számos cikket a Szólók típusairól (és a legfontosabb szakértelmeikről), az utcai bandákról (és játéktechnikai sajátosságaikról), a céges "kivonásokról", vagyis emberrablásokról, egy kis moszkvai körképet 2013-ból, az euroszólók stílusáról és a céges biztonsági rendszerekről. Jó pár oldalt szentel a különféle fegyvereknek, melyek egy része később a CP2020 alapkönyvbe is bekerült. Megismerhetjük az EBM és az Orbital Air között vívott 2004-es első cégháború történetét, majd bemutatja nekünk a különféle titkosszolgálatokat, a CIA-tól a KGB-n át a Moszadig. Elénk tárja a világ veszélyzónáit, régiókra és harcoló felekre bontva, így megtudhatjuk, kik is ölik egymást 2013-ban a Fülöp-szigeteken, Palaun vagy akár Cipruson. 


Végül a The Open Road szekcióban megismerhetjük a járművekkel vívott harc szabályait, sokkal részletesebben kifejtve, mint akár a CP2013, akár a CP2020 alapkönyvben láthattuk. Egészen a Maximum Metalig ezek maradtak érvényben, minden kötet ezekre épült.


Rockerboy - 1989

A CP2013 második magazin-kiegészítője a Rocker karaktereknek íródott, hasonló stílusban, mint a Solo of Fortune, de a hangsúly érezhetően eltolódott a világbemutatás felé: a cikkekben sokkal több az információ a karaktereink számára, mint nekünk, játékosoknak. A rövid sztárpletykák rovata után megismerhetjük a legendás Kerry Eurodyne-t, négy oldalon részletezve kapcsolatát Johnny Silverhanddel, a terveit és a cégekhez fűződő viszonyát. 

Kapunk egy hosszabb fejtegetést arról, mit is jelent a Rockerboy, miért sokkal több, mint a sima Rocker fordítás, hiszen ide sorolja pl. Hitlert is, mint karizmatikus-populista politikust, majd a nagyon terjedelmes cikk végén kapunk egy rövidke széljegyzetet, benne különböző Rockerboy változatokról, mint az Utcai Költő, Előadóművész, Társadalmi Vezető/Aktivista vagy az alapkönyvbe is bekerült Politikus. Megismerhetünk más, kevésbé felkapott előadókat is, mint például a humorista Maz Despairt és kapunk némi termékbemutatást is, a fontosabb/gyakoribb hangszerek áraival. 


Hosszabb cikkek taglalják a zenekaron belüli szerepeket, feladatokat, és azt, mit is jelent mocsok gazdagnak lenni 2013-ban. Ezt követően a magazin bemutatja - néhol egész oldalas "reklámokkal" illusztrálva - a különféle médiacégeket, mint a Network News 54 vagy a DMS, néhány ismertebb sztárjukkal együtt. A vége felé megismerhetjük a Braindance virtuális valóságát, annak működését és legfontosabb termékeit, sőt, ide még egy mini-kalandot is bezsúfoltak (Breaking Glass). Zárásként kapunk egy újabb riportot, ezúttal a a Blood & Ice zenekarról.



Protect and Serve - 1992

A CP2020 játékhoz kiadott első szerepkönyv drasztikusan eltért a korábban megszokott stílustól és nem csak amiatt, mert sokkal jobban szól a játékoshoz, mint a karakterhez: számomra ez a könyv mindig kilógott a CP2020 hangulatából, valahogy jobban emlékeztetett a Dredd bíró vagy a Robotzsaru világára, mint Night City utcáira. Talán a témája, a rendőrök miatt, hiszen ők állnak leginkább a "másik oldalon" az átlag edgerunner karakterekkel szemben: még a céges fickók és a riporterek is bepiszkolják a kezüket, a rendőrtől viszont azt várnád, hogy "tiszta" marad. Persze nem lenne disztópia, ha így lenne.


Az viszont kétségtelen, hogy a könyv tele van hasznos információkkal: a rendőri eskü és a bevezető novella után helyből kapunk egy rendőrökre igazított karakteralkotási életutat és egy kis segédletet, mi mit jelent egy rendőr életben: mik a "fekete pontok", milyen a rendőr szleng és mit is jelentenek a rangok. Ezt követően részletesen bemutatják, mivel foglalkoznak az egyes ügyosztályok (rengeteg példa NJK értékkel), milyen a rendőrségi felszerelés az oldalfegyverektől a páncélokon és gránátokon át a rendőrségi cirkálókig, mobil parancsnoki egységekig, speciális AV-kig és robotokig. Külön fejezet foglalkozik a szervezett bűnözés elleni osztállyal és a belső elhárítással, ahol ismét csak kapunk egy sor NJK-t és ezúttal nem csak rendőröket: a mesélő eszköztára instant készre gyártott céges ninjákkal és banda-harcosokkal bővül. 


Ezt követően a könyv akkurátusan végig veszi az öt bűncselekmény kategóriát a prio ötös autólopástól és stricheléstől a prio hármas fegyveres rabláson és drogcsempészésen át a prio egyes terrorizmusig, tömeggyilkosságokig. Mindenhol megkapjuk a definíciókat és az értük járó büntetéseket, majd megismerhetjük a jogi procedúrát a tárgyalástól az ítélet-végrehajtásig. A rövid "hogyan meséljünk rendőr kampányt" részben kapunk pár térképet, tipikus rendőrségi létesítményekről, körzeti őrsökről, azután ráfordulunk a könyv utolsó szakaszára, a kaland-ötletekre: itt egymást érik a jobbnál jobb szcenáriók, bandaháborúkkal, sorozatgyilkosokkal, belső elhárítási ügyekkel és autópálya-ügyekkel. Van köztük néhány tényleg hátborzongató.


Wildside - 1993

Ez a könyv nem kisebb feladatra vállalkozott, mint hogy bemutassa a CP2020 alvilágát, a Fixerek minden trükkjével, változatával és módszerével. Az első fejezettel máris fejest ugrunk az egészbe, ahol hosszú oldalakon keresztül fejtegetik, mi is a Fixer, miféle kapcsolatokkal rendelkezik és hogyan zajlanak az üzletek. Alaposan kifejti a Streetdeal szakértelem működését, az egyes árucikkek fajtáit és a lehetséges komplikációkat. Megismerjük belőle a specializált Fixereket a különféle kereskedőktől a pénzembereken át a piócákig, és a nagycsalád tagjait is, mint a Falmászó, a Szélhámos, a Roncsvadász vagy a Táncos/Prostituált.


A könyv arra is ad nekünk tanácsokat, hogyan illesszünk be egy Fixert egy csapatba, hogyan tud együttműködni a többiekkel, vagyis miért is van szüksége a Szólónak, Rockernek, Cégesnek vagy akár a Zsarunak erre a fickóra? Kifejti részletesen a szakma eszközeit, átfogó képet adva a különféle adatchippekről, a pénz áramlásáról 2020-ban, és a személyazonosság, a SIN megváltoztathatóságát. Bemutatja Night City utcáit, az ott élő embereket és a High Street összes fontosabb helyét. Végül pedig a függelékben kapunk egy egész jó áttekintést 2020 vallásairól, politikai pártjairól (és persze ezek fanatikusairól is).


A cikksorozat második részében a CP2020-hoz felfrissített Solo of Fortune II, a Nomádok életét bemutató Neotribes és a riporterekre fókuszáló Live & Direct kiadványokat vesszük szemügyre. A Cégeseket és Cégeket bemutató Corporation Report (1-3) majd a harmadik rész témája lesz.  

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések