Earthdawn - Szenvedélyek és Questorok

Az Earthdawn világában nincsenek istenek, legalábbis nem abban az értelemben, mint más fantasy világokban: itt a Szenvedélyek, ezek a megtestesült érzelmek és eszmék töltik be ezt a szerepet. Olyanok, mint az ókori görög istenek: a hatalmuk egyszerre végtelen és korlátozott, hiszen csak bizonyos területekre van hatásuk, de ott szinte bármire képesek. Astendar képes zenét teremteni, vágyat vagy szerelmet kelteni mások szívében, de vissza is bírja adni az öregek fiatalságát; Lochost lázadást szít, megvigasztalja a raboskodókat, szélesre tárja a bezárt ajtókat és letöri a bilincseket; Vestrial pedig összezavarja a hallgatóságot, becsapja az emberek szívét, felfedezi bárki igazi természetét és bárhol meg tud jelenni (egy mérföldes pontossággal), ahol valaki kimond egy hazugságot.

Hozzájuk fohászkodnak a Névadók, gyakorta más-más néven szólítva meg ugyanazokat az entitásokat a világ különböző tájain. Egyikük köré sem szerveződött egyház, csak szentélyeket emeltek nekik, ahol bárki imádkozhat hozzájuk. Ám nekik is vannak olyan híveik, akik nem érik be ennyivel: ők annyira magukévá tették egy-egy Szenvedély elveit és értékeit, hogy maguk is hirdetni kezdik azokat, ezzel aktívan növelik a hatalmát. Ők a questorok, a Szenvedélyek elkötelezettjei. Nem tanulják a tudásukat, hanem egyszerűen csak járni kezdik az utat, és ha a Szenvedély méltónak találja és elfogadja őket, hatalmat ad nekik.
És itt kezdődnek a problémák.

Questorok az Alapkönyvben és a Legends of Barsaive-ban
Az eredeti leírásban a Szenvedélyek questorai igen nagy hatalommal bírtak, olyannyira, hogy ezt az alapkönyv ki sem fejti rendesen. Ködösen utalgat arra, hogy ezek a képességek egymással átfedésben vannak, például a Gyógyítással többük követői is bírnak, mások viszont egyediek, de ennél többet nem tudunk meg. Az egyes Szenvedélyek leírásában is inkább a Questorok viselkedéséről, szokásairól és céljairól kapunk információkat. Például Dis questorai súlyos köpenyeket hordó, arcukat sminkkel vagy illúzió-varázslatokkal a Szenvedély sápadtságához hasonlatossá tevő alakok, akik gyakorta kényelmes életet élő rabszolgakereskedők, mások viszont a totális unalom állapotának elérésére törekednek.


Néhány kiegészítőben kapunk még pár utalást a Szenvedélyek questoraira, például a Legends of Barsaive első kötetében a The Questor and the Magician történetben. Itt egy testvérpár állt a középpontban, egy fivér, aki Astendar questora, és egy nővér, aki nagyhatalmú mágus volt. Mindketten hősök voltak, akik társaikkal rengeteg tettet hajtottak végre, Rémeket öltek és gonosz Névadókkal számoltak le, miközben örökké versengtek, hogy melyikük bírt nagyobb erővel. Végül fogadást kötöttek, ami döntetlennel zárult, vagyis egyikük sem tudott a másik fölé kerekedni, akármekkora hatalommal is bírtak.


Mindezek együtt számomra azt sugallják, hogy a questorok ereje az adeptus mágusokéval egyenértékű, bár teljesen más forrásból származik, hasonlóan más játékok varázslóinak és papjainak viszonyához. Az viszont, hogy ennél többet nem tudtunk meg, olyan, mintha eleve csak NJK-nak tervezték volna őket.

Questorok az Earthdawn Companion (1e / 2e / 3e) kiegészítőben
Amikor először megszereztem a Companion kiegészítőt az első kiadáshoz, nagyon megörültem, hogy ebben egy egész hosszú fejezetet szenteltek a Questoroknak - úgy éreztem, végre megismerhetjük a Szenvedélyek titkait! De sajnos nem egészen azt kaptam, amire számítottam. Ugyanis a könyv írói valamiért arra jutottak, hogy a legjobb az, ha a Questorok maguk is adeptusok, sőt, legalább 5. körűek, mikor felveszik az egy szem Questor tehetséget (persze a mesélő engedélyétől függ, hogy mikor tehetik ezt meg). Ezzel kapnak három képességet, melyek szintje mind a tehetséggel egyenlő és azzal fejleszthető. A Szenvedélynek tetsző tettekért Elkötelezettség pontokat kapnak, ezek száma mutatja, maximum meddig tudják növelni a tehetség szintjét.


Ráadásul a questor képességek ereje finoman szólva nincs eltúlozva: Astendar hívei például a Bűbájos Ajándékkal érzelmeket tudnak kelteni egy célpontban pár napra, melyek bonusz léptékeket adnak a szociális próbákra; a Szerelem Keltésével ideiglenesen szerelmet lehet ültetni mások szívébe; a Fiatalos Tetterő Visszaadása pedig energiával tölti el a hallgatóságot, ami miatt néhány körre nem érzik a Sebeikből áradó fájdalmat és ezzel a büntetésük alól is mentesülnek. Sehol sincsenek az alapkönyv sugallta hatalmas erők, sőt, a Gyógyítás is kizárólag Garlen követőinél szerepel.
Az az érzésem, hogy az alapkönyv megírásakor a questoroknak még csak a koncepciója volt kész, és amikor elkezdtek komolyabban gondolkozni, hogyan tudnák szabályokba önteni, nem mertek kockáztatni, nehogy túl erős legyen, ezért inkább "alálőttek" a célnak. Ezekhez a szabályokhoz egyébként sem a 2., sem pedig a 3. kiadásban nem nyúltak hozzá érdemben, sok mindent szó szerint átemeltek egyik könyvből a másikba.

Questorok az Earthdawn 4e-ben
Az egyik dolog, ami tetszik az Earthdawn negyedik kiadásában, az a Questorok terén történő változás. Amellett, hogy végre egy egész kötetet szenteltek a témának, szakítottak a régi felfogással: a Questorok immár a régi alapkönyv eszméje szerint többségükben nem adeptusok, és teljességgel a Szenvedélyek elkötelezett hívei, akik minden hatalmukat nekik köszönhetik. Kivételek persze itt is vannak, ám ebben a kiadásban már akár a játékosok is alakíthatnak nem adeptusok questorokat, akár kezdhetik is így a játékot (bár csak a világot és a rendszert jól ismerő játékosoknak ajánlják).


A negyedik kiadásban a questorok sokkal több hatalommal bírnak, a Questor szintjük mindegyikén kapnak egy újabb Csodatételt, melyeket külön-külön fejleszthetnek. Ezek egy része gyakorlatilag ugyanolyan mágikus tehetség, mint amit az adeptusok is birtokolnak, vagy tehetségek specializáció (talent knack), mások a régebbi kiadások képességei közül valók, de sok az új is, köztük néhány nagyon ötletessel. Az Elkötelezettség pontok itt a Karma módjára adnak bonusz kockát a próbákhoz.

Questorok az én Earthdawnomban
Az én (első kiadás alapján mesélt) történeteimben a questorok többsége az alapkönyvben leírt bajnokok közé tartozik a Szenvedélyek elkötelezett híveiként. Ezek a nem adeptus NJK-k a karakterek patrónusaiként vagy éppen nagyhatalmú ellenfeleiként sokkalta nagyobb erőknek parancsolnak, mint a Companionban szereplő képességek. A hatalmuk nem részletesen körülírt, a Szenvedélyek leírásán alapul, de azon belül tág határokon belül mozog. Ennek az is a következménye, hogy a játékosok nem lehetnek teljesen tisztában azzal, mire is képesek, ami növeli a misztikumot és ellenfélként kiszámíthatatlanabbá is teszi őket. Vagyis bár ők is bírnak a Questor tehetséggel (általában egyetlen mágikus erőként), ennek segítségével gyakorlatilag a Szenvedélyt szólítják meg, tőle kérve Csodatételt. Patrónusuk pedig az Elkötelezettségüktől és az éppen aktuális helyzettől függő mértékben hallgatja meg őket.


Ha egy játékos karakter (vagy egy NJK adeptus) akarna a Szenvedélyek követője lenni, számára ott van a Companionban leírt út, a Questor tehetséggel és a három képességgel. Ők azonban az én olvasatom szerint nem kötelezik el magukat teljességgel a Szenvedély iránt (hiszen közben adeptusok is egyben), így a hatalmuk sosem lehet akkora, mint egy "valódi" questoré. Ám még így is komoly erőknek parancsolhatnak, olyanoknak is, amikkel még a mágusok sem bírnak.

-Kyrg-

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések