A Falkenstein Kastély - A Tündék serege - Házimanók és Groganok

A házimanó egy egész sereg, aprótermetű Tünde gyűjtőneve (köztük a "valódi" házimanókkal): ők jelentik a legnépesebb csoportot a Fényes Udvaron belül, nagyjából úgy, ahogy a rémlények adják a Sötét Udvar talpasait. Ám míg utóbbiaknak a csínytevés és az emberek bosszantása (legyilkolása) a közös jellemzője, a "jó" Tündéknek inkább a szorgalom és a hasznosság. Imádnak dolgozni, és ha valaki megbecsüli őket, akkor ezt kemény munkával hálálják meg. Általában 10 hüvelyknél kisebb, szedett-vedett ruházatú kis lények, hosszú, hegyes fülekkel, macskaszerű szemekkel, az orruk pedig kicsi és turcsi, már ha van egyáltalán. 
Ha jó viszonyt szeretnénk ápolni a házimanóinkkal, fontos észben tartanunk néhány szabályt: először is, sose próbáljuk meglesni őket munka közben, és sose tegyünk megjegyzéseket a munkájukra, legfőképpen ne kritizáljuk! És ha viszonozni szeretnénk, ezt csak a legegyszerűbb formában tegyük - egy tányér tej, egy kis sajt, és egy ócska, de azért tiszta gönc formájában, A fenti szabályok megszegése a manók távozását vonja maga után, és a gyakori vándorlás azt mutatja, hogy az emberek szinte képtelenek ezeket az egyszerű elveket is betartani.
Fontos megjegyeznünk, hogy ezeket a Tündéket már az alapkönyv is a "játékra javasolt" kategóriába sorolja. Ez persze számos kérdést felvet, hiszen nem szívesen mutatkoznak az emberek előtt, de ez egyáltalán nem jelenti, hogy ne élveznék a társaságukat, sőt. Csak éppen az Éteriség segítségével, láthatatlanul ülnek az asztal alatt vagy a szék tetején, netán a csilláron. A gondos "gazda" úgy adja nekik ki a feladatokat, akár másik házba való beszivárgást, az ott élő Tünde őr megkörnyékezését, a Sötét Udvarba tartozó gyilkos teremtmény felkutatását vagy a titkos tervek hollétének meghatározását, hogy csak elejtett megjegyzéseket tesz a feladatról, és sikeres végrehajtás esetén gondosan ügyel, hogyan és mivel jutalmazza a házimanót.


Házimanók
A csoporton belül foglalkozzunk most először magukkal a névadókkal, az "igazi" házimanókkal. Ezek az orrnélküli, hosszú lábú és karú apróságok a vidéki életet kedvelik, elsősorban falusi gazdaságokban és udvarházakban élnek, de jegyeztek már fel városi, sőt, étteremben dolgozó példányokat is. A legtöbbjük remekül ért a betegségek gyógyításához, különösen a gyerekeket sújtó kórságokhoz, és nem ritka, hogy a beteg gyerekek szülei maguk keresik a Tündéket, gyógyírban reménykedve - amit általában meg is kapnak.
Ők talán a legcsintalanabbak a fajtájukból, ám az ő tréfáik kimerülnek abban, hogy egy fiókban az összes szalagon egy gombolyagba kötik, vagy otthagyják az apró lábnyomukat a vajban, sajtban. Ezt leszámítva ártalmatlanok és békések, és ha az emberek ellenségesek vagy bántalmazzák őket, inkább elköltöznek - ami persze azonnal meghívást jelent a különféle rémlények számára, hogy a helyükre jöjjenek.
A nevükkel kapcsolatban szét kell oszlatni egy tévhitet: az angolban a házimanót "hob" néven emlegetik, és nem ritkán felbukkan a "hobgoblin" is, mint az olyan goblin, ami jó útra tért. Ilyen nem létezik. Ha egy Tünde manó magát hobgoblinnak nevezi, akkor az egy goblin, aki be akar minket csapni, mert akar tőlünk valamit. Ne higgyünk neki.
A házimanók Magyarországon is nagy becsben állnak, és mivel a lakosság nagy része falvakban és mezővárosokban lakik, elég sok él az országban belőlük. A bölcs gazdák igyekeznek eltitkolni a jelenlétüket, mert a tapasztalat az, hogy ha valakiről kitudódik, hogy házimanója van, az felkelti a többi falusi irigységét, és akár odáig is mennek, hogy ajándékokat adnak neki, hogy elüldözzék, abban reménykedve, hogy hozzájuk költözik át.

Képességek:
Nagy Munka Elvégzése [J] ● Atlétika [J] ● Éteriség [Á] ● Észlelés [N] ● Fizikum [GY] ● Káprázat [Á] ● Lopakodás [K] ● Viaskodás [GY]
/A Memoir of Auberon szabályváltozata szerint az Éteriségből kivált az Alakváltás képesség, ha azt is használjuk, akkor utóbbinak szintje Átlagos. Ezen kívül a házimanónak további 1 Gyenge képességet kell választania./


Groganok
Míg a házimanók elsöprő többsége férfi, vagy legalábbis férfiszerű alakot ölt, a groganok (vagy grugák) minden esetben apró termetű, karcsú, tépett szőke hajú Tünde nők. Egyes tudósok nem is a házimanókhoz sorolják őket, hanem a tavak hölgyeihez vagy a sellőkhöz, mert állandóan nedvesnek, sőt, ázott kisállatnak néznek ki. Ez azonban egy téves kategorizálás lenne, hiszen ők is dolgos kis manók, akik a kutak és ciszternák tisztán tartását tekintik feladatuknak.
Ha meglátjuk a grogant vagy a tevékenysége nyomát - például a vízbe fúlt állatok vagy a korhadó levelek kihalászott maradványait - biztosak lehetünk, hogy a víz teljesen iható. Ez nem feltétlenül a Tünde képességei miatt van, hanem mert eleve a tiszta forrás vonzza, és ha már beköltözött, akkor meg is tesz mindent, hogy így is maradjon. A víz szándékos megmérgezése vagy beszennyezése kiváltja a haragját, és jaj a gonosztevőnek!
Emiatt egyes helyeken, például a fürdőkben nem csak szívesen fogadják a groganokat, de még próbálják is őket felkutatni és magukhoz csalogatni. Ez azonban szinte lehetetlen feladat, hiszen nem könnyű úgy ajánlatot tenni, hogy bármiféle komolyabb ajándék azonnal elűzi őket!
Magyarország vízben gazdag területként rengeteg grogant vonz, így a házimanók mellett talán ők a leggyakoribbak. A falusiak maguk is gyakran tavi tündéreknek nézik őket, főleg a falvak melletti kis halastavakban és gémeskutakban. A groganok általában nem veszik a fáradtságot, hogy kijavítsák a tévedést.

Képességek:
Nagy Munka Elvégzése [J] ● Atlétika [J] ● Éteriség [J] ● Észlelés [N] ● Fizikum [Á] ● Káprázat [Á] ● Lopakodás [K] ● Viaskodás [GY]
/A Memoir of Auberon szabályváltozata szerint az Éteriségből kivált az Alakváltás képesség, ha azt is használjuk, akkor utóbbinak szintje Átlagos./


A Falkenstein Kastély - A Tündék serege - Házimanók és Groganok




Castle Falkenstein alapkönyv és A Gőz Kora kiegészítő pdf formátumban (külön-külön és kedvezményes csomagban) már a DrivethruRPG oldalon is megvásárolható!

-Kyrg-

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések