A Falkenstein Kastély - A Tündék serege - Mumusok és bákászok

Új-Európa történelmének egyik sarokpontja a Tündék érkezése volt: bár e világ sorsa már nélkülük is másként alakult volna, mint a sajátunké, hiszen a Sárkányok itt voltak az ősidők óta, a Tündék, majd a belőlük kiváló Törpék voltak azok, akik igazán átformálták a történelem alakulását. Nem véletlen, hogy az R.Talsorian Games kiadó egy külön kötetet szentelt nekik: a The Memoirs of Auberon of Faerie egy remek összefoglaló, mely nem csak a Fényes és a Sötét Udvar tagjait mutatja be, képességeikkel és szokásaikkal, hanem a két csoport kialakulását és Új-Európáig tartó vándorútját is bemutatja, más, a miénktől legalább annyira eltérő Földek érintésével. Természetesen ez a könyv is rajta van a listánkon, ám amíg sorra kerül, addig is szeretnénk egy kicsit jobban bemutatni azokat a Tündéket, akikkel a Castle Falkenstein világában összefuthatnak hőseink. 


Mumus
A rémlények közé tartozó mumusok igen aljas kis lények. A településekre beszökve kiszemelnek maguknak egy házat, majd ott láthatatlan alakban mindenféle csínyekbe kezdenek. Ezek eleinte elég ártalmatlanok, ám fokozatosan egyre durvábbak és veszedelmesebbek lesznek, míg el nem érik, hogy a lakók elmeneküljenek az otthonukból. Ha mindent hátra hagynak, megszabadulhatnak a Tündétől, de ha visszatérnek és összeszedik holmijukat, hogy új helyre költözzenek, gyakran elbújik a csomagjaik között, és az egész kezdődik elölről.
A gyerekekkel elég érdekes a kapcsolatuk: kedvelik a kicsiket, és velük nem, vagy legalábbis nem a szokványos módon űznek tréfákat. Gyakran a Fényes Udvar tagjainak hazudják magukat, hogy megkedveltessék magukat, és szívesen játszanak a kis emberekkel akár órákon át. Emiatt egyes szülők akár áldásnak is tekinthetik a jelenlétüket, viszont egy idő után, ha már kialakult a bizalom, a mumus elkezdi rávenni a gyereket, hogy ők maguk is csínyeket kövessenek el. Ezek a kis térfák azután egyre durvábbak és durvábbak lesznek, míg a gyermek rá nem jön, miféle társaságba keveredett - persze addigra már gyakran késő. 
Más rémlényekhez hasonlóan a mumus is gyakran lebegve közlekedik, igen lassú tempóban, és csak akkor tud gyorsan mozogni, ha a talajra ereszkedik. Megjelenésében aprócska manó, hatalmas orral, és rossz természettel. 
Magyarországon elég rossz a hírük ahhoz, hogy a szülők azonnal felismerjék jelenlétét, és a gyerekeket inkább ijesztgetni szokták velük: "Vigyázz, mert elvisz a mumus!" Errefelé jellemzően láthatatlanul bukkannak fel, mert ha meglátják őket, azonnal kiseprűzik őket a házból, és az ingerült férfiember könnyen vasbaltát is ragad, ha el tudja kapni.
A mumushoz nagyon hasonló még a mókár, ami a kunokkal érkezett keletről az országba. Ez a kis, ördögszerű Tünde szintén a durva tréfáiról híres, de jellemzően szereti megmutatni magát a házaik lakóinak. A gyerekeket kevésbé kedveli, így a ijesztgetés is hatékonyabb velük.

Képességek:
Ártó Szem [Á] ● Atlétika [J] ● Éteriség [Á] ● Észlelés [Á] ● Fizikum [J] ● Káprázat [Á] ● Lopakodás [N] ● Viaskodás [N]
/A Memoir of Auberon szabályváltozata szerint az Éteriségből kivált az Alakváltás képesség, de a fenti esetben ez ezzel egyenlő. Ezen kívül további 2 Gyenge képességet kell választania a mumusnak./


Bákász
A rémlények másik figyelemre méltó csoportját a bákászok jelentik: ezek a kicsi, apró, hosszú kezű és lábú, nagy szakállú manócskák ugyanolyan aljas kis csínytevők, mint a mumusok és a mókárok. Ám velük ellentétben ezek a Tündék érdekes módon válasszák meg tréfáik célpontjait, ugyanis hajlamosak kiválasztani és "örökbe fogadni" egy embert, úgy, ahogy mi egy kóbor kutyát elkezdünk a sajátunknak tekinteni. És ha találnak maguknak valakit, onnantól kezdve tréfáikkal és csínytevéseikkel védelmezni kezdik az illetőt, minden erejüket latba vetve.
Minden az alapján könnyű lenne azt mondani, hogy a bákászok "jók", de ne feledjük, ők ugyanúgy a Sötét Udvar szolgái, így még a legnagyobb jótetteik mögött is gonosz szándék lapul. Könnyen lehet, hogy csak azért segítenek valakinek kikeveredni a nyomorúságából, hogy azután később ellene forduljanak, ha már jómódú lett. És apró termetük ellenére maguk is gyilkos kis bestiák.
Magyarországon a bákászokat szintén gyakran emlegetik a gyerekek ijesztgetésére. Az álnok kis Tündék gyakorta elég otromba tréfákhoz is nyúlnak, illetlenül mutogatva magukat például a nők előtt. Az egyik leghíresebb közülük a mondákból ismert Hétszünyű Kapanyányimonyók volt.

Képességek:
Ártó Szem [Á] ● Atlétika [N] ● Éteriség [J] ● Észlelés [Á] ● Fizikum [J] ● Káprázat [GY] ● Lopakodás [N] ● Viaskodás [J]
/További 1 Gyenge képességet kell választania a bákásznak./

A mumusok, mókárok és bákászok ellen hatásos minden hagyományos Tünde-elhárító módszer, így a kifordított ruhák, a vastárgyak és a szent szimbólumok is. Ha a lakók felismerik a jelenlétét, és nem tagadják elvből a mághia és a természetfeletti létezését, időben elkergethetik a kirakott keresztekkel, a megfelelő helyekre bevert vasszegekkel és a kifordítva viselt ingekkel.



A Falkenstein Kastély - A Tündék serege - Mumusok és bákászok


Castle Falkenstein alapkönyv és A Gőz Kora kiegészítő pdf formátumban (külön-külön és kedvezményes csomagban) már a DrivethruRPG oldalon is megvásárolható!

-Kyrg-

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések