Az AVU Emberei - 95. Ünnepi Könyvhét 2024

Megnyílt a 95. Ünnepi Könyvhét, és ahogy a korábbi két évben, idén is kint leszünk! Ha szeretnétek találkozni velünk, kérdéseitek vannak a Castle Falkensteinről vagy az UnderWorldről, vasárnap 14.00-15.00 között megtalálhattok minket partnerünk, a Tuan kiadó standjánál, a 65. pavilonnál. Idén viszont nem csak egyedül megyek, hanem Nerva is elkísér: Thorunnal ketten ők végzik a lektor/korrektor munkát, néha finom, néha durva ráspollyal csiszolgatva-reszelgetve a fordításaimat! Emellett az UnderWorld neki is személyes szívügye, és régi terve, hogy készítsen hozzá egy saját Budapest szettinget.


Számunkra a könyvkiadás már a kezdetektől fogva hobbi volt, egy olyan mellékállás, amit a mindennapi munka, a család, a gyereknevelés és az egyetem mellett csináltunk. Azért vágtunk bele, mert ki akartunk adni egy könyvet, és azért maradtunk benne, mert örömöt okozott, ahogy elkészült a fordítás, a tördelés, a korrektúra - és mert fantasztikus érzés volt a végén a kezünkbe venni a kész, nyomtatott könyvet vagy akár végig lapozni a "végleges" pdf fájlt. Könyvműhelyként tekintettünk magunkra.
Az idei évnek nagy tervekkel indultunk neki: úgy számítottunk, hogy mostanra, a Könyvhétre elkészülünk a Castle Falkenstein következő kiegészítőjével, a játékosok kézikönyvének számító Comme Il Faut kötettel, és még ebben az évben ki tudjuk hozni legalább a Teenagers from Outer Space, és ha belefér, akkor a High Colonies 2e szerepjátékokat is. 2023-ban majdnem összejött a két könyv (Gőz Kora/UnderWorld), és csak a Covidon múlott, hogy utóbbi tényleges megjelenése átcsúszott 2024-re. Biztosak voltunk benne, hogy idén meglesz a kettő, hiszen úgy vágtunk bele, hogy a CIF fordítása készen volt. Viszont már tél végén, tavasz elején kezdtük érezni magunkon, hogy nem igazán okoz örömöt a részvétel abban a "fegyverkezési versenyben", amit a magyar piacra bejelentett újabb és újabb játékok jelentettek. Úgyhogy vettünk egy nagy levegőt, lelassítottunk és hajtás helyett a kisebb projektjeinkre koncentráltunk, hogy továbbra is ugyanolyan odafigyeléssel és örömmel készüljön minden kiadványunk.
Az elmúlt hónapokban elég sokat dolgoztunk a Százkorona projekten, vagyis a régi Conan/ZeFRS rendszert használó saját szerepjátékunkon. Addig kalapáltuk a mágiarendszert, míg meg nem felelt az induláskor kitűzött céljainknak, és közben lassan feltöltöttük a világot fejedelemségekkel, szörnyetegekkel és szereplőkkel. A tesztelés során lejátszott kalandok közül több olyan is volt, amit reményeim szerint majd közzé is tudunk tenni, ha eljutunk a megjelenésig.
A Castle Falkenstein szerepjátékon is tovább dolgoztunk, elkészítve az AVURoll eseményen lemesélt Az Elrabolt Gyermek kalandunk angol változatát, és nagyon büszkék vagyunk, hogy az R. Talsorian jóváhagyásával meg is jelentethettük a DriveThruRPG oldalunkon. A magyar változatból is készült egy frissített, kiegészített verzió, ami szintén elérhető ugyanott, egyelőre kizárólag pdf változatban. Mivel számos, már lemesélt kaland van a tarsolyunkban, bőven van alapanyagunk további fordításokhoz. 
A Comme Il Faut sem került jégre, lassan az összes kép a helyére kerül: sajnos ezek beszerzése kicsit macerás lett, mert ez az egyetlen CF kiadvány, amihez nem kaptuk meg az eredeti anyagot. A tördelés lezárulta után jöhet végre a korrektúra, és akkor idén ősszel, de remélhetőleg legkésőbb karácsonyra ez a könyv is a boltokba kerül. A CIF elkészülte után következik egy igazán nagy falat, egy új Osztrák-Magyar Birodalom kiegészítő terveinek összeállítása. Ez egyelőre egy kibővített vázlat lesz, ami alapján az R. Talsorian el tudja dönteni, lát-e benne elég fantáziát, hogy áldását adja a munkára.
Természetesen ezzel sem a Teenagers from Outer Space, sem pedig a High Colonies nem került ki a terveink közül, egyszerűen csak a tempó lassult le. Előbb vagy utóbb, de elérünk ezekhez is.

-Kyrg-

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések